Τα 10 πιο θανατηφόρα ζώα στον πλανήτη! - Point of view

Εν τάχει

Τα 10 πιο θανατηφόρα ζώα στον πλανήτη!



Η απέραντη σωματική δύναμη, τα πολύ μυτερά νύχια και δόντια σαν ψαλίδια, δεν είναι τα μόνα όπλα των ζώων. Χιλιάδες ζώα χρησιμοποιούν τα ιδιαίτερα δηλητηριώδη και τοξικά δηλητήριά τους για να επιτεθούν σε ένα θήραμα ή να αμυνθούν.

Μερικά ζώα «πυροβολούν» πραγματικά τα δηλητήρια προς τα θύματα, άλλα αποθηκεύουν τοξίνες στους αδένες τους ή το δέρμα.Παρακάτω παρατίθενται τα 10 πιο δηλητηριώδη πλάσματα του πλανήτη:


10. Μέδουσα-Κουτί (Box Jellyfish) 


Επικρατεί στα ωκεάνια ύδατα σε όλη την Ασία και την Αυστραλία, αυτό το επικίνδυνο ζώο παρεκκλίνει του δρόμου του για ν’ αποφύγει άλλα πλάσματα. Οι κολυμβητές πρέπει σίγουρα να αποφύγουν αυτή τη μέδουσα. Τα πλοκάμια της είναι εξαιρετικά ισχυρά. Μαζί με την πρόκληση βασανιστικού πόνου για εβδομάδες, το δηλητήριο της είναι σε θέση να σταματήσει την καρδιά ή τους πνεύμονες. Επιπλέον, το δηλητήριο «τρώει» αργά-αργά το δέρμα.


9. Σαλιγκάρι με κώνο-μάρμαρο (Marbled Cone Snail)  



Αν και κινείται πολύ αργά, αυτό το σαλιγκάρι αναπτύσσεται σε σκοπέλους σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιεί το ισχυρό, τοξικό δηλητήριό του για να πιάσει το θήραμά του. Ενώ είναι μέσα στο κοχύλι του, βγάζει απότομα μία προβοσκίδα, η οποία έχει ένα δόντι που «πιάνει» πάνω στο θύμα. Το δηλητήριο, διαβιβάζεται μέσω του δοντιού και οδηγεί στην παράλυση σχεδόν αμέσως. Οι άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει ένα δάγκωμα υποκύπτουν σε αδυναμία, μούδιασμα, ναυτία και το θάνατο, όταν σταματούν τελικά οι πνεύμονες.


8. Βασιλική Κόμπρα (King Cobra) 


Η βασιλική κόμπρα (οφιοφάγος) είναι το μακρύτερο δηλητηριώδες φίδι του κόσμου, φτάνοντας μέχρι και τα 5.6μ σε μήκος. Οφιοφάγος σημαίνει κυριολεκτικά "αυτός που τρώει φίδια" δεδομένου ότι η κόμπρα αυτή τρώει άλλα φίδια. Ένα μοναδικό δάγκωμα από το θανατηφόρο αυτό φίδι μπορεί εύκολα να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Το φίδι αυτό είναι ακόμα σε θέση να σκοτώσει και έναν ώριμο Ασιατικό ελέφαντα μέσα σε 3 ώρες αν το μεγαλύτερο ζώο δαγκωθεί σε μια τρωτή περιοχή όπως ο κορμός. Το δηλητήριο του δεν είναι τόσο τοξικό όσο εκείνο άλλων φιδιών, όμως η βασιλική κόμπρα είναι ικανή να εκχύσει 5 φορές περισσότερο δηλητήριο από μια μαύρη μάμπα σε ένα δάγκωμα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο 5 φορές πιο γρήγορα από την μαύρη μάμπα. Είναι αρκετά διαδεδομένο και συναντάται πέρα από το Νότο και την Νοτιοανατολική Ασία και ζει στα πυκνά δάση ορεινών περιοχών.


7.Χταπόδι με μπλε δακτύλιους  (Blue Ringed Octopus) 


Το ανώδυνο δάγκωμα από ένα Χταπόδι με μπλε δακτύλιους, μπορεί να φανεί αβλαβές, εντούτοις οι θανάσιμες νευροτοξίνες στο σάλιο του, αρχίζουν αμέσως να επιδρούν. Σε λίγα λεπτά, ένας άνθρωπος θα δοκιμάσει μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα, που ακολουθείται από διακοπή στην αναπνοή και τελικά το θάνατο.


6.Σκορπιός Θανατοκυνηγός (Death Stalker Scorpion) 


Επικρατεί σε όλη τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αυτό το αραχνίδιο ανταποκρίνεται στο όνομά του. Το απότομο τσίμπημα από αυτό το ζώο δεν είναι υπερβολικά μεγάλο ή ισχυρό, εντούτοις το κεντρί του είναι το τοξικότερο από οποιονδήποτε σκορπιό στον κόσμο. Προκαλεί έναν έντονο και αφόρητο πόνο, κατόπιν πυρετό, που ακολουθείται από κώμα, σπασμούς, παράλυση και θάνατο.


5.Πετρόψαρο (Stonefish) 



Κατοικώντας στα νερά του Ειρηνικού σε όλη την ακτή της Αυστραλίας, αυτό το αδιάφορο ψάρι μοιάζει με έναν βράχο ή ένα κοράλλι. Με τη σχεδόν αόρατη κάλυψή του, επιτίθεται σε πολλά ψάρια που κολυμπούν κοντά. Μια ισχυρή τοξίνη που αποθηκεύεται μέσα στις 13 σπονδυλικές στήλες του, μπορεί να σταματήσει σχεδόν κάθε ζώο με το οποίο ενώνεται. Εάν έρθει σε επαφή με άνθρωπο, το δηλητήριο θα προκαλέσει έντονο πόνο, διόγκωση του ιστού και κλονισμό (σοκ) που ακολουθείται από θάνατο.


4.Αράχνη του Σύδνεϋ (Sydney Funnel Web Spider)


Ένα από τα πιο δηλητηριώδη πλάσματα στον εσωτερικό της Αυστραλίας, η αράχνη αυτή έχει ένα πολύ ισχυρό τρύπημα. Είναι μεγάλη και πολύ επιθετική, αποτελώντας την πιο δηλητηριώδη αράχνη. Προστατεύοντας το λαγούμι της, η αράχνη τοποθετεί έναν ιστό απέναντι από την είσοδό της. Από τα δόντια της, η αράχνη απελευθερώνει μία ισχυρή νευροτοξίνη που προκαλεί απίστευτο πόνο και είναι σε θέση να σκοτώσει ένα άνθρωπο μέσα σε 15 λεπτά. Το δηλητήριο δεν έχει επιπτώσεις στα περισσότερα θηλαστικά, αλλά έχει πολύ ισχυρή επίδραση στους ανθρώπους.


3.Ταϊπάν (Inland Taipan) 


Αυτό το αυστραλιανό φίδι θεωρείται συχνά το πιο δηλητηριώδες φίδι στη γη. Ένα δάγκωμα από αυτό το ερπετό περιέχει αρκετή, ισχυρή τοξίνη, περίπου 110 χιλιοστογραμμάρια, για να σκοτώσει περίπου 100 ανθρώπους! Η τοξίνη μπορεί να προκαλέσει εμετό και θα σταματήσει την αναπνοή του ανθρώπου. Ευτυχώς, το Ταϊπάν είναι ένα πολύ ευγενές και ντροπαλό ερπετό


2.Ψάρι Φούσκα (Puffer Fish) 



Το ψάρι φούσκα είναι το δεύτερο πιο δηλητηριώδες σπονδυλωτό στον πλανήτη. Το κρέας μερικών ειδών είναι μια λιχουδιά τόσο στην Ιαπωνία (ως fugu) όσο και στην Κορέα (ως bok-uh) όμως το πρόβλημα είναι πως το δέρμα και πολλά όργανα πολλών ψαριών φούσκα είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδη για τους ανθρώπους. Αυτό το αυξομειούμενο ψάρι επιφέρει γρήγορο και βίαιο θάνατο. Η δηλητηρίαση από αυτό το ψάρι προκαλεί απονέκρωση της γλώσσας και των χειλιών, ίλιγγο, τάση για εμετό, ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή και παράλυση των μυών. Τα θύματα πεθαίνουν από ασφυξία δεδομένου ότι οι μύες του διαφράγματος είναι παραλυμένοι, ενώ τα περισσότερα πεθαίνουν μετά από 4 έως 24 ώρες. Δεν υπάρχει κανένα γνωστό αντίδοτο για το δηλητήριο του ψαριού ενώ οι περισσότεροι θάνατοι από fugu συμβαίνουν όταν ανεκπαίδευτοι άνθρωποι πιάνουν να προετοιμάσουν τα ψάρια.Τα στατιστικά δείχνουν ότι υπήρξαν 20 με 44 περιπτώσεις δηλητηρίασης από fugu το χρόνο στο διάστημα μεταξύ 1996 με 2006 σε όλη την Ιαπωνία και μέχρι 6 γεγονότα το χρόνο οδήγησαν στο θάνατο. Δεδομένου ότι η δηλητηρίαση από fugu μπορεί να προκαλέσει στιγμιαίο θάνατο μόνο εξουσιοδοτημένοι αρχιμάγειρες έχουν την άδεια για να το προετοιμάσουν.


1. Βάτραχος που εκτοξεύει δηλητήριο (Poison Dart Frog) 


Αν τρέχετε στα τροπικά δάση της Κεντρικής ή Νότιας Αμερικής, μην σηκώσετε το βάτραχο αυτό. Το δέρμα του, περιέχει μια τοξική χημική ουσία που αρρωσταίνει ή σκοτώνει οποιοδήποτε ζώο που το αγγίζει ή το τρώει. Δύο μικρογραμμάρια αυτής της θανάσιμης τοξίνης (ίσα που χωράνε στο κεφάλι μιας καρφίτσας) θα σκοτώσουν εύκολα έναν άνθρωπο ή κάποιο άλλο μεγάλο θηλαστικό.

Pages