Στη Μαλάλα… - Point of view

Εν τάχει

Στη Μαλάλα…


Υπάρχουν φορές που νομίζεις ότι όλες οι συμφορές του κόσμου έχουν πέσει στο κεφάλι σου, μέχρι που μια ματιά λίγο πιο έξω από τον μικρόκοσμό σου είναι αρκετή για να σε πείσει ότι υπάρχουν άνθρωποι που καθημερινά βιώνουν πολύ χειρότερες καταστάσεις και αγωνίζονται μέχρι θανάτου γι αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα.


Η μικρή Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν, στα 14 χρόνια της έχει ήδη κάνει έναν τιτάνιο αγώνα για ν’ αποδείξει την ανθρώπινη ταυτότητά της και να διεκδικήσει στοιχειώδη δικαιώματα όπως αυτό της εκπαίδευσης. Ονειρεύεται να σπουδάσει και να γίνει γιατρός. Όμως κάποιοι έχουν αντιρρήσεις, συνειδητοποιώντας πόσο ισχυρό όπλο μπορεί να γίνει στα χέρια των γυναικών – και γενικότερα των καταπιεσμένων - η μόρφωση, που θα τις βγάλει από το σκοταδισμό και την άγνοια. Έτσι λοιπόν, οι Ταλιμπάν, που απαγορεύουν δια θανάτου στις γυναίκες να σπουδάζουν, έστησαν καρτέρι στη Μαλάλα έξω από το σχολείο της,  την ώρα που ανέβαινε στο σχολικό λεωφορείο και την πυροβόλησαν στο κεφάλι και στο λαιμό. Μαζί της τραυματίστηκαν άλλες δυο συμμαθήτριές της. Ως δια μαγείας, μολονότι το κορίτσι είναι σε κρίσιμη κατάσταση, δεν έχει πειραχτεί ο εγκέφαλος. Τώρα, μετά τη μεταφορά της στη Βρετανία,  νοσηλεύεται φρουρούμενη στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Queen Elizabeth του Birmingham, το οποίο ειδικεύεται στην αποκατάσταση τραυματιών πολέμου. Το σίγουρο είναι ότι, αν διαφύγει οριστικά τον κίνδυνο, θα χρειαστεί αρκετές διορθωτικές επεμβάσεις, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Η κοπέλα φαίνεται ότι παραείχε μπει στο μάτι των Ταλιμπάν, αφού είχε δικό της blog, το οποίο μάλιστα φιλοξενούσε το δίκτυο του BBC, στο οποίο καταδίκαζε τις απάνθρωπες πρακτικές των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ - όπου διέμενε και η ίδια - τον έλεγχο της οποίας είχαν πάρει για σύντομο χρονικό διάστημα πριν από το 2009. Κατά την περίοδο εκείνη, είχαν ιδρύσει εκεί δικαστήρια, εκτελούσαν πολίτες και είχαν κλείσει τα σχολεία θηλέων, συμπεριλαμβανομένου αυτού στο οποίο πήγαινε η Μαλάλα. Τώρα η περιοχή έχει ανακαταληφθεί από τον πακιστανικό στρατό. Επίσης η νεαρή αγωνίστρια τιμήθηκε πέρυσι από την πακιστανική κυβέρνηση με το πρώτο εθνικό βραβείο για την ειρήνη και βρισκόταν μεταξύ των υποψηφίων για το διεθνές παιδικό βραβείο για την ειρήνη του ιδρύματος Kids Rights.
Στο μεταξύ οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι η άτυχη, αλλά θαρραλέα, μαθήτρια ήταν «κατάσκοπος της Δύσης» και αξίζει να πεθάνει, γιατί εκφράστηκε εναντίον των ανταρτών και υπέρ του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Για την κατασκοπεία αυτή», συνεχίζει η ανακοίνωση, «οι άπιστοι της προσέφεραν ανταμοιβές. Και το Ισλάμ διατάσσει τη δολοφονία όσων κατασκοπεύουν για τον εχθρό». «Έγινε στόχος γιατί μίλησε κατά των Ταλιμπάν, ενώ συναναστρεφόταν αισχρούς ξένους και εξιδανίκευε τον μεγαλύτερο εχθρό του Ισλάμ, τον Μπαράκ Ομπάμα», προσθέτουν. Παράλληλα τονίζουν ότι ο λόγος της επίθεσης ήταν η αντίθεση της Μαλάλα με τους μουτζαχεντίν (ιερούς πολεμιστές)» και ότι «Η σαρία (ο ισλαμικός νόμος) αναφέρει ότι ένα παιδί μπορεί να δολοφονηθεί επειδή μιλά κατά του Ισλάμ».(!)
Επίσης, δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι, αν η κοπέλα επιβιώσει, θα ξαναπροσπαθήσουν να τη δολοφονήσουν.
Όπως είναι ευνόητο, παγκόσμια κατακραυγή έχει ξεσπάσει, μετά το αποτρόπαιο γεγονός, που μας θυμίζει για μια ακόμη φορά ότι ζούμε σ’ έναν πλανήτη δύο ταχυτήτων και ότι σε κάποιες περιοχές ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει εις βάρος των γυναικών, εναντίον των οποίων τελούνται τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στο όνομα του θρησκευτικού φανατισμού.






Μαλάλα, κράτα γερά, κορίτσι μου! Τώρα που έγινες σύμβολο, δεν σου επιτρέπεται να πεθάνεις! Γίνε γρήγορα καλά, γιατί σε χρειάζεται αυτός ο κόσμος. Χρειάζεται ανθρώπους σαν και σένα, που με παρρησία και αυταπάρνηση θα αγωνίζονται για το δίκιο και την αλήθεια. Η σκέψη μας είναι κοντά σου. Αν μπορούσες να δεις, θα έβλεπες χιλιάδες κόσμου στους δρόμους του Καράτσι, που κρατώντας αναμμένα κεριά και τη φωτογραφία σου, προσεύχονται για σένα. Εμείς, μαζί με τις πιο ειλικρινείς ευχές μας, δεν έχουμε παρά να σου αφιερώσουμε τους παρακάτω στίχους της Κατερίνας Γώγου: «Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια. Στο μυαλό είναι ο Στόχος, το νου σου ε;»


palmografos

Pages