OFF SHORE ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - Point of view

Εν τάχει

OFF SHORE ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ


Off shore εταιρίες είναι εκείνες που λειτουργούν ως μέσο συνεργασίας μεταξύ της χώρας όπου λειτουργεί η Off shore και οποιασδήποτε άλλης χώρας ενδιαφέρεται για τη διενέργεια εμπορικών δραστηριοτήτων, χρησιμοποιούνται για «φθηνό παρκάρισμα χρήματος».




Σαν παράδειγμα ας φέρω τις δραστηριότητες όπου κάποιοι προμηθεύονται από την Kύπρο στεντς για καρδιοπαθείς έναντι 2.500 ευρώ, τα οποία αφού κάνουν τον γύρο μέσω «οφ σορ» εταιρειών πωλούνται στη χώρα μας για 9.500 ευρώ.

Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι το προνομιακό φορολογικό καθεστώς, που συνίσταται στους ιδιαίτερα χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης και στην αποφυγή διπλής φορολογίας. Οι δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονται οι εταιρίες αυτές μπορεί να είναι τραπεζικές, επενδυτικές κ.ο.κ., με επιφύλαξη των εκάστοτε τοπικών νομικών ιδιαιτεροτήτων.Βάση λειτουργίας τους αποτελεί το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας που αποδέχεται τα προιόντα εξαγωγής ή τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι off shore δεν διαφοροποιούνται από τις εγχώριες εταιρίες, απλά προσφέρουν φορολογικές απαλλαγές.






Τα κύρια πλεονεκτήματα είναι:
§ Ανωνυμία. Σαν παράδειγμα θα φέρω τις οφ σορ εταιρείες των νησιών Μάρσαλ του Ειρηνικού, είναι μετοχικές που οι μετοχές ανήκουν στον κομιστή, άρα κανείς δεν ξέρει σε ποιόν ανήκουν .
§ Εντεταλμένες υπηρεσίες μέσω δικηγόρων.
§ Υψηλότερο επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων.
§ Περιορισμένη ευθύνη χωρίς απαίτηση αποπληρωμής κεφαλαίου.
§ Νόμιμη απαλλαγή φόρων. Εξοικονόμηση αφορολόγητου εισοδήματος. Μία Αγγλική LTD (Ε.Π.Ε) παραδείγματος χάρη . πρέπει να υποβάλει απολογισμούς μια φορά το χρόνο και να πληρώνει φόρους με βάση τα κέρδη που έκανε. Για να κερδίσει πλεονεκτήματα, όπως απαλλαγή φόρου, απαλλαγή απολογισμών ή απαλλαγή από τον ετήσιο απολογισμό θα πρέπει να αναζητήσει την ίδρυση μιας offshore εταιρείας.
§ Καμία φορολόγηση οποιουδήποτε εισοδήματος.
§ Δεν απαιτούνται λογιστικές διαδικασίες.
§ Δεν απαιτούνται αναφορές.
§ Χωρίς έξοδα για λογιστές.
§ Χωρίς λογιστικό έλεγχο.



§ Δεν απαιτούνται επαγγελματικές ή λογιστικές γνώσεις.
§ Η επιχειρηματική δραστηριότητα θα διεξάγεται διεθνώς.
§ και πολύ περισσότερα.



Στην Ευρώπη λειτουργούν off shore εταιρίες στο Λουξεμβούργο, το Μονακό, τη Μάλτα, την Κύπρο κτλ.




Κατάλογος των χωρών που θεωρούνται ο παράδεισος των off shore εταιρειών είναι:

Aruba, Bahamas, Bahrain, Barbados, Belize, Bermuda, Botswana, Brit. Virgin Isl, Brunel, Cayman Isl, Cook Islands, Costa Rica, Curacao, Cyprus, Dominica, Dom. Republic, Dubai, Gibraltar, Grenada, Guernsey, Hong Kong, Ireland, Isle of Man, Jebel Ali, Jersey, Labuan, Liberia, Liechtenstein, Luxembourg, Macao, Madeira, Malta, Marshall Isl., Mauritius, Monaco, Montenegro, Nauru, Nevis, New Zealand, Niue, Panama, San Marino, Sark, Seychelles, Singapore, Switzerland, St. Kitts, St. Lucia, St. Vincent, Turks & Caicos, Vanuatu.









Ειδικά στις Σεϋχέλλες ισχύουν τα ποιο κάτω:

Συνδυάζουν μία σταθερή νομοθετική διάταξη και μία σταθερή κυβέρνηση χωρίς δυσκολίες εγγραφής, εντός 48 ωρών σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Τα έξοδα σύστασης ξεκινούν από 590€ μόνο. Οι συσταθείσες εταιρείες στις Σεϋχέλλες απαλλάσσονται οποιουδήποτε φόρου, είναι εξουσιοδοτημένες να ασκούν όλους τους τύπους επαγγελμάτων και μπορούν να έχουν πελάτες, εργολάβους, προμηθευτές και υπαλλήλους από οποιαδήποτε χώρα.








Φυσικά Off shore εταιρείες υπάρχουν και σε άλλα κράτη πχ στην Ελλάδα Off shore εταιρεία είχε ένας βασικός υπουργός της κυβερνήσεως Καραμανλή που εμπλάκηκε στην υπόθεση Βατοπέδι, πήρε η μονή δια των αμφισβητούμενων χρυσόβουλων μια έκταση που θεωρούσε ότι της ανήκε. Έχουμε πολλές αδιαφανείς οικονομικές συναλλαγές. Εκατομμύρια πηγαινοέρχονταν από οφ σορ εταιρείες στο Βατοπέδι και αντιστρόφως. Πέντε από αυτά τα εκατομμύρια κατέληξαν σε λογαριασμό του κ. Βουλγαράκη. Να δεχθούμε την εξήγηση του υπουργού ότι αυτό το τεράστιο ποσό ήταν για τη σύζυγό του, η οποία είναι συνδικαιούχος του λογαριασμού του. Τι «παίζει» με τον ειδικό ετήσιο φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας ακινήτων στην Ελλάδα στα οποία offshore εταιρείες έχουν δικαιώματα επικαρπίας καθώς και πλήρους ή ψιλής κυριότητας. Εδώ όμως υπάρχει ένα «παράθυρο» το οποίο μπορούν να εκμεταλλευθούν ενδεχομένως οι επιχειρήσεις. Οι εταιρείες απαλλάσσονται από το φόρο, εφόσον υπάρχει σύμβαση διοικητικής συνδρομής για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας της έδρας τους. Τέτοια σύμβαση υπάρχει για παράδειγμα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όπου έχουν κατευθυνθεί πολλά ελληνικά κεφάλαια. Ο φορολογικός νόμος 3522/2006 με την οποία οι offshore εταιρείες που κατέχουν ακίνητα τα οποία δεν χρησιμοποιούν ή δεν ενοικιάζουν απαλλάχτηκαν από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων από την 1/1/2007.




Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι offshore εταιρείες ελέγχουν ήδη το 4% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Θέλοντας να περιορίσει το ξέπλυμα χρήματος και να διασφαλίσει όρους διαφάνειας στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου, πρόσφατα η Επιτροπή αποφάσισε να απαγορεύσει στις Χρηματιστηριακές Εταιρείες να ανοίγουν κωδικούς και να προχωρούν σε συναλλαγές με υπεράκτιες (off-shore) εταιρείες, εάν δεν γνωρίζουν τον τελικό τους δικαιούχο-ιδιοκτήτη.
Σύμφωνα με τους βρετανικούς «Financial Times», «οι Ελληνες εκτιμάται ότι έχουν περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε υπεράκτιους (off shore) τραπεζικούς λογαριασμούς». Το Λιχτενστάιν, μια χώρα 35.000 κατοίκων στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ Αυστρίας και Ελβετίας, έχει προσελκύσει χιλιάδες πλούσιους επενδυτές διεθνώς, προσφέροντας απόλυτη εμπιστευτικότητα στην κίνηση κάθε τραπεζικού λογαριασμού και στην «ταυτότητα» του δικαιούχου του.
ποιμενικὸς αὐλὸς

Pages