Το αλογάκι της Παναγίας, δεν έχει το Θεό του - Point of view

Εν τάχει

Το αλογάκι της Παναγίας, δεν έχει το Θεό του








«… Γυρίζοντας ένα μεσημέρι στην κοίτη ενός ξεραμένου ποταμού, είδα κάτου από ένα πλατανόφυλλο δυο έντομα να σμίγουν. Ήταν δυο πράσινα, λιγνά, χαριτωμένα αλογάκια της Παναγίας. Ζύγωσα αγάλια, κρατώντας την αναπνοή μου. Μα απότομα σταμάτησα τρομαγμένος: το αρσενικό, μικρό κι αδύναμο, ήταν αποπάνου κι αγωνίζουνταν να τελέψει την ιερή εντολή του μα με τρόμο είδα ότι του έλειπε το κεφάλι. Γαλήνια η θηλυκιά το μασούλιζε, κι άμα τέλειωσε, στράφηκε πάλι σιγά κι έκοψε το λαιμό, κι ύστερα πάλι το στήθος του αρσενικού, που γαντζωμένο σφικτά αποπάνου της εξακολουθούσε να πάλλεται… Η φοβερή τούτη σκηνή ανατινάχτηκε ξάφνου τώρα μέσα απ” τα χαλάσματα τούτα. Αστραπή γαλάζια σκίζει απόψε και φωτίζει την καρδιά μου. Η πολύμαστη θεά ανασηκώνει τον πέπλο της. Στα φυτά και στα ζώα η πνοή του μυστηρίου είναι πιο φανερή παρά στον άνθρωπο. Αυτά, πιστά, ξέσκεπα, ακολουθούν τη μεγάλη Κραυγή. Ταυτίζουν τον έρωτα και το θάνατο. Όταν δίχως κεφάλι, δίχως στήθος μάχουνται να νικήσουν το θάνατο, γεννώντας, με δέος μαντεύουμε μέσα μας την ίδια κραυγή. Τον ίλιγγο, την βεβαιότητα του χαμού και όμως, πιο απάνου, τη χαρά, την παραφροσύνη στο χαμό, την έφοδο για την αθανασία…»
Απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ «ΚΥΠΡΟΣ»

Στην αρχή, είδα την φωτογραφία του έντομου και αναρωτήθηκα πόσα χρόνια είχα να το δώ. Από παιδί,σκέφτηκα, που τριγύριζα στους κήπους και στους αγρούς. Τώρα πιά μ’ έχει φάει η καθημερινότητα της πόλης και οι τέσσερις τοίχοι. Αλλά και που να βρώ ανοιχτούς αγρούς και κήπους στην πόλη; Τους έφαγε το τσιμέντο, οπως και μας τους ανθρώπους σιγά- σιγά.
Δεν ήξερα πράγματα γιαυτό και είπα να κοιτάξω να δώ. Και τι βρήκα!!!
Τ’ αλογάκι της Παναγίας ή τ’ αλογάκι του διαβόλου, γι’ άλλους! Το πέρναγα γι’αθώο και άκακο, με ξεγέλαγε η στάση του της προσευχής! Πόσο είχα παραπλανηθεί!

Mantis religiosa. Muy religiosa.
mantis religiosa ή mantodea

υτό το μικρό πλασματάκι είναι ο καταστροφέας. Γεννήθηκε για να σκοτώνει και το πετυχαίνει μ’ εξαιρετική ταχύτητα και καταπληχτική τεχνική!
Είναι ένα θαύμα της φύσης, ηλικίας 25 εκατομμυρίων ετών, σαρκοφάγο, προγραμματισμένο να σκοτώνει.
Πιστεύεται ότι στόχο του αποτελούν τα φίδια, οι βάτραχοι, σαύρες, οι πεταλούδες ακόμα και μικρά πτηνά και θηλαστικά.
Το επιστημονικό του όνομα είναι mantis religioza. Η λέξη mantis προέρχεται από την ελληνική λέξη μάντης που σημαίνει ο προφήτης ή αυτός που προλέγει το τυχηρό. Ολόκληρο , λοιπόν, το όνομά του το επιστημονικό σημαίνει ” ο  προσευχόμενος μάντης”
Δείτε τι ακόμη βρήκα:
  • Όπως γράφει ο Βασίλης Γούσιας στο διαδικτυακό περιοδικό Mensa :
“.. Ένα από τα πιο κομψά και εντυπωσιακά πλάσματα στην Γη, το έντομο Μάντις , βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των εντόμων, με τον ίδιο τρόπο που η λευκή τίγρης βασιλεύει στα θηλαστικά. Αυτός ο δεινός κυνηγός με το εξωγήινο πρόσωπο και το διαπεραστικό βλέμμα ήταν από τα πρώτα πλάσματα που βγήκαν στην επιφάνεια της Γης και κυριάρχησε για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, πριν εμφανιστούν τα ερπετά.
Ιδιαίτερα επιθετικό, δεν διστάζει να σταθεί απειλητικό ακόμη και απέναντι στον άνθρωπο. Το πραγματικό του μήκος είναι γύρω στα 7 εκατοστά.”
φιλοξενεί οτιδήποτε μπορεί να ενδιαφέρει τα μέλη της…
  • ..Έχει και ιδιαίτερο ταλέντο στη μεταμφίεση και προσαρμόζει το χρώμα του ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Έτσι δε γίνεται εύκολα αντιληπτό και καταφέρνει να αυξάνει τις επιτυχίες του κατά την αναζήτηση της τροφής του.  Άξιο θαυμασμού! “
“Ριζοσπάστης”
  • “”….Το αρσενικό αλογάκι της Παναγίας, οδηγημένο από το γενετήσιο ένστικτο, καβαλάει τη θηλυκιά και καθώς κάνουν έρωτα, η θηλυκιά, με μια επιδέξια κίνηση των μπροστινών ποδιών της του αποκόβει το κεφάλι και το καταβροχθίζει, ενώ το υπόλοιπο σώμα του αρσενικού συνεχίζει την ερωτική ελεγεία.”
Go to galera
  • “……Κατα την διάρκεια της συνεύρεσης τους το θηλυκό βοηθάει το αρσενικό να εκσπερματίσει…….αποκεφαλίζοντάς το!!!!
Αλλά, εκτός των παραπάνω εκπληκτικών, να μάθω και αυτό!!: Ότι και το κουνγκ φού:
  • “ Κινέζικο σύστημα πυγμαχίας (κουνγκ φου)
    Το Τανγκ Λανγκ Τσουάν φέρεται να έχει ιδρυθεί από τον δάσκαλο Ουάνγκ Λανγκ, ο οποίος έζησε στα τέλη της Δυναστείας Μινγκ. Ο Ουάνγκ Λανγκ έζησε για κάποιο διάστημα στο μοναστήρι Σαολίν, όπου και διδάχτηκε ένα μέρος της τέχνης των μοναχών αλλά πέραν τούτου ταξίδεψε αρκετά ώστε να διδαχτεί 17 διαφορετικά στιλ. Το στιλ του συνδυάζει στοιχεία από τα διάφορα συστήματα που διδάχτηκε και θεωρείται από τις πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις της οικογένειας των «κουνγκ φου».
    Το Τανγκ Λάνγκ Τσουάν, όπως και τα άλλα εξωτερικά στιλ κινέζικης πυγμαχίας δίνει ιδιαίτερο βάρος στις τεχνικές χεριών και περισσότερη έμφαση στην «αγκιστρωτή θέση» των καρπών, μιμούμενο την κίνηση του εντόμου που λέγεται αλογάκι της Παναγίας –από εκεί άλλωστε προέρχεται και η ονομασία του. ….” TANG LANG CHUAN (Γροθιά του Αλόγου της Παναγίας)
Και είπα, κάπου εδώ, φτάνουν προς το παρόν τα τρομακτικά, ας θυμηθώ και λίγο την αναφορά του ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη στο αλογάκι της Παναγίας στο ποίημά του “ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ”:
 “Εύγε, μου είπε, και ανάγνωση γνωρίζεις
και πολλά μέλλει να μάθεις
αν το Ασήμαντο εμβαθύνεις
Και μια μέρα θα ‘ρθει βοηθούς ν’ αποκτήσεις
Θυμήσου:
τον αγχέμαχο Ζέφυρο, το ερεβοκτόνο ρόδι
τα φλεγόμενα, ωκύποδα φιλιά”
Και ο λόγος του χάθηκε σαν ευωδιά
H ώρα εννιά χτύπησε πέρδικα τη βαθιά καρδιά της ευφωνίας
αλληλέγγυα στάθηκαν τα σπίτια
και μικρά και τετράγωνα
με καμάρα λευκή και λουλακί πορτόφυλλο Κάτω απ’ την κληματαριά
ώρες εκεί ρέμβασα
με μικρά-μικρά τιτυβίσματα
κοασμούς, τρυσμούς, το μακρινό κουκούρισμα: Να το πιπίνι να το λελέκι
να το γυφτοπούλι
ο νυχτοπάτης και η νερόκοτα
ήταν και ο μπόμπιρας εκεί
και το αλογάκι πού λεν της Παναγίας
“Η στεριά με τα σκέλη μου γυμνά στον ήλιο
και πάλι δύο οι θάλασσες
και η τρίτη ανάμεσα – λεμονιές κιτριές μανταρινιές -
και ο άλλος μαίστρος με τ’ απάνω του αψηλό μπογάζι
αλλοιώνοντας τ’ οζόνιο τ ουρανού
Χαμηλά στων φύλλων τον πυθμένα
η τριβίδα η λεία
τ’ αυτάκια των ανθών
κι ο θαλλός ο αδημονώντας και είναι
ΑΥΤΟΣ
ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!…..”
  Το Άξιον Εστί
via
Πραγματικά γεγονότα


Και γεννητούρια


Και sex


Και κανίβαλος


Και ποντίκια


Και φίδια


Και σκορπιούς

Pages