Οι γυναίκες «είναι οι αληθινοί δυνάστες στη σχέση» - Point of view

Εν τάχει

Οι γυναίκες «είναι οι αληθινοί δυνάστες στη σχέση»





Θυμάστε τον άντρα-δυνάστη 
που τρομοκρατεί τη γυναίκα του 
και απαιτεί να γίνονται τα πάντα, 
εντός και εκτός σπιτιού, 
όπως αυτός ορίζει; 
Αν πιστέψουμε μία νέα μελέτη, 
ο άντρας αυτός πνέει τα λοίσθια.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 1.104 νεαρούς άντρες και γυναίκες, αποκάλυψε πως οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι επιθετικές και να καταδυναστεύουν τους άντρες τους, χρησιμοποιώντας κάθε είδους «επιχείρημα», από απειλές έως σωματική βία.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Cumbria, στη Βόρειο Αγγλία, που πραγματοποίησαν τη μελέτη, πήραν συνεντεύξεις από τους εθελοντές τους, ρωτώντας για κάθε είδος απρεπούς συμπεριφοράς στη σχέση – από τις φωνές, τις προσβολές και τις απειλές έως τα σπρωξίματα, τον ξυλοδαρμό και την χρήση όπλων.
Τους ζήτησαν επίσης να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν την επιθετικότητά τους και την ελεγχομανία τους απέναντι στους ερωτικούς συντρόφους τους, αλλά και στους φίλους τους του ιδίου φύλου.
Οι απαντήσεις τους ήταν εντελώς αντίθετες από αυτές που περίμεναν οι ερευνητές, καθώς προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν πάντοτε τα θύματα της ψυχοσωματικής κακοποίησης σε μία σχέση.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι οι γυναίκες επιδεικνύουν έντονη επιθυμία να ελέγχουν τον ετεροφυλόφιλο σύντροφό τους και είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν σωματική επιθετικότητα για να το πετύχουν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ελίζαμπεθ Μπέιτς, λέκτορας Εφηρμοσμένης Ψυχολογίας στο Cumbria.
«Και δεν μιλάμε μόνο για σπρωξιές και χειρονομίες», πρόσθεσε. «Οι κλωτσιές, ο ξυλοδαρμός και οι απειλές για χρήση όπλων δεν είναι διόλου σπάνιες. Όταν το θέμα είναι ο έλεγχος και η επιθετικότητα, άντρες και γυναίκες χρησιμοποιούν ακριβώς τις ίδιες μεθόδους».
Η δρ Μπέιτς επισήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει την σκοτεινή πλευρά του γυναικείου χαρακτήρα. «Η στερεοτυπική άποψη είναι πως η ελεγχομανία στη σχέση είναι γένους αρσενικού, αλλά τα τελευταία 10-15 χρόνια, η μία μελέτη μετά την άλλη αποκαλύπτουν πως οι γυναίκες δεν υστερούν καθόλου σε αυτό τον τομέα», είπε.
«Η εκτίμησή μας είναι πως το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο. Απλώς οι άντρες ντρέπονταν έως πρότινος να μιλήσουν για όσα τραβούσαν μέσα στο σπίτι, ενώ τώρα πια όχι». Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε σε συμπόσιο του Τομέα Ιατροδικαστικής Ψυχολογίας της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (BPS), το οποίο ήταν αφιερωμένο στην βία μεταξύ συντρόφων.
via

Pages