Κακή χρήση της ψυχολογικής ανάλυσης, γνώσης και ικανότητας - Point of view

Εν τάχει

Κακή χρήση της ψυχολογικής ανάλυσης, γνώσης και ικανότητας




Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η ψυχολογία και η ψυχανάλυση ανθίζουν, ενώ πολύς κόσμος ψάχνεται ψυχολογικά, με ή χωρίς επαγγελματική βοήθεια. Όμως αυτή η τάση για έρευνα ψυχολογική κάποιες φορές χρησιμοποιείται λάθος, όπως στην περίπτωση που ψυχαναλύουμε τους άλλους στις σχέσεις, με κρυφό κίνητρο να τους χειριστούμε κατά πως θέλουμε ή για να κερδίσουμε κάτι και να κάνουμε τα πράγματα και τον άλλον όπως τα θέλουμε.



Ειδικά μάλιστα οι γυναίκες στην εποχή μας, συχνά όταν κάθονται να μιλήσουν με τους συντρόφους τους, το κάνουν όχι με πρόθεση ν’ ακούσουν και να κατανοήσουν, αλλά με πρόθεση να ελέγξουν και να προσπαθήσουν να αλλάξουν τον άλλον αντί για τον εαυτό τους. Αυτό μοιραία θα φέρει επικοινωνιακή αποκοπή, ο άλλος άνθρωπος νιώθει βιασμένος ψυχολογικά και απομακρύνεται, μην έχοντας στο μέλλον την πρόθεση να “επικοινωνήσει”. 




Η ψυχολογική έρευνα και το ταλέντο και η γνώση αυτής, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κατανόηση του άλλου, που είναι και πραγματική αγάπη αυτό, και όχι για την αλλαγή του άλλου, αλλά πρωτίστως βέβαια για την κατανόηση και αλλαγή του ίδιου του ατόμου που ψάχνεται. Και θα πρέπει να αναρωτηθεί τελικά μια γυναίκα που παραπονιέται ότι δεν υπάρχει καλή επικοινωνία με τον σύντροφό της, αν δεν τον καταλαβαίνει, πόσο τον αγαπά; Πόσο τον αγαπά αν ο άλλος χρειάζεται να εξηγεί πράγματα; Η αγάπη είναι διαίσθηση και κατανόηση.


Επιπλέον, οι γυναίκες με τις πολλές ψυχολογικές αναλύσεις στις συζητήσεις τους με τον σύντροφό τους, θηλυκοποιούν τον άνδρα, και μετά απογοητεύονται που έχει θηλυκοποιηθεί. Γιατί δεν είναι βασικό πεδίο δράσης του άνδρα το συναισθηματικό/ψυχολογικό, αλλά κυρίως το φυσικό και νοητικό. 


Είναι όμως βασικό πεδίο δράσης της γυναίκας, και θα πρέπει να το χρησιμοποιεί εκείνη για να κάνει τις μετουσιώσεις που χρειάζονται στις σχέσεις, αντί να απαιτεί την αλλαγή του άλλου. 


Η γυναίκα έτσι θα κερδίσει τη θηλυκότητά της πίσω, με το να μάθει να γίνεται ένας φορέας και ένα δοχείο γόνιμων και ΣΙΩΠΗΛΩΝ ζυμώσεων, που θα φέρουν με τη σειρά τους εκπληκτική αλλαγή ανθρώπων και καταστάσεων και στο εξωτερικό πεδίο. Η γυναίκα πρέπει να μάθει να υποφέρει σιωπηλά και να μετουσιώνει καταστάσεις μέσα της, αντί να ψυχαναλύει και να χειρίζεται τους άλλους με το νοητικό.


Η κακή χρήση μιας ικανότητας και μιας γνώσης, αργά ή γρήγορα θα φέρει ως αποτέλεσμα την απώλεια αυτής της ικανότητας ή γνώσης. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, όταν ο άνθρωπος χρησιμοποιεί λάθος την ψυχαναλυτική του ικανότητα για να χειριστεί ή για να κυριαρχήσει σε άλλους, αργά ή γρήγορα θα την χάσει και δεν θα είναι σε θέση πλέον να καταλαβαίνει τι του συμβαίνει και γιατί του συμβαίνει, κάτι που αφαιρεί έλεγχο στην ίδια του τη ζωή. Κάθε νέα ικανότητα και γνώση που δίνεται στην ανθρωπότητα κρύβει τους κινδύνους της.

via

Pages