Μάθετε να λέτε «όχι» - Point of view

Εν τάχει

Μάθετε να λέτε «όχι»




Μάθετε επιτέλους να λέτε όχι και να μην είστε δεκτικοί σε ό,τι σας ζητάνε, όποτε σας το ζητάνε και με όποιο τρόπο κι αν σας το ζητάνε.
oxiΤο να μάθετε να λέτε όχι, δεν είναι ένδειξη απροθυμίας να βοηθήσετε ένα φίλο, αλλά απόφαση να μη φορτώνετε τον εαυτό σας με πλήθος υποχρεώσεων που θα ζοριστείτε περισσότερο να εκπληρώσετε, από το ζόρι που ίσως αντιμετωπίζατε προσπαθώντας να αρνηθείτε, εξ’ αρχής.
Αν δυσκολεύεστε ωστόσο να υιοθετήσετε την εποικοδομητική άρνηση στη ζωή σας, έχετε πάντα υπόψη σας τους παρακάτω λόγους και θα δείτε πόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή σας αν απλά προφέρετε αυτή τη μικρή λέξη.
1. Μην υπερφορτώνετε το πρόγραμμά σας
Μπορεί να έχετε πάντα τη διάθεση να βοηθήσετε ένα φίλο σας, αλλά θα πρέπει πάντα να τσεκάρετε το πρόγραμμά σας για να βεβαιώσετε ότι έχετε το περιθώριο χρόνου και ενέργειας για να τον βοηθήσετε. Δεν είναι αγένεια να τσεκάρετε πρώτα την ατζέντα σας πριν δεχτείτε ή όχι μια φιλική πρόταση. Σκεφτείτε πόσο άσχημο θα φανεί, αν στην πορεία διαπιστώσετε το λάθος σας  να δεχτείτε την πρόταση και την ακυρώσετε τελευταία στιγμή ή απλά δεν φανείτε αντάξιοι των περιστάσεων.
no
2. Το «ναι» στους άλλους είναι «όχι» στον εαυτό σας
Όταν βάζετε σε δεύτερη μοίρα τα δικά σας πλάνα, ακόμα και αν αυτά έχουν να κάνουν με την επιστροφή στο σπίτι και το κουκούλωμα κάτω από τα σκεπάσματα, για να ευχαριστήσετε κάποιον άλλο, τότε το μεγαλύτερο όχι το λέτε στον εαυτό σας και αυτό είναι το μέγα λάθος σας. Μπορεί να είστε αγνή ψυχή και να σας αρέσει να βοηθάτε τους άλλους, αλλά μην ξεχνάτε ποτέ και μη βάζετε ποτέ σε δεύτερη μοίρα τη δική σας ευημερία και ικανοποίηση.
3. Μην υποβιβάζετε τα δικά σας συναισθήματα
Οι άνθρωποι που δεν έχουν μάθει να λένε όχι, βάζουν σε δεύτερη μοίρα, όχι μόνο τις δικές τους προτεραιότητες, αλλά και τα συναισθήματά τους, κάθε φορά που καταπιέζονται να κάνουν κάτι που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έκαναν. Με αυτό τον τρόπο δηλώνετε εν αγνοία σας πως μεγαλύτερη σημασία για εσάς έχει η ικανοποίηση των άλλων, παρά η δική σας ευχαρίστηση.
Δεν είναι σωστή μια τέτοια αντίληψη ζωής, καθώς στο τέλος ζημιωμένος και ανικανοποίητος είστε εσείς και κανείς άλλος.
4. Γίνεστε αντικείμενο εκμετάλλευσης
Όταν λέτε σε όλα ναι και είστε πάντα έτοιμοι και πρόθυμοι να βοηθήσετε, οι άλλοι συνηθίζουν σε αυτό το ρόλο σας και δεν διστάζουν να απευθύνονται μονίμως σε εσάς όταν θέλουν βοήθεια. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που δεν θα έχει όριο στο να ζητάει πράγματα από εσάς και όσο εσείς του το επιτρέπετε, τόσο περισσότερα θα ζητάει. Το να λέτε κάποιες φορές όχι, θέτει τα στοιχειώδη όρια και δεν επιτρέπει σε κανέναν να σας θεωρεί δεδομένο.
PostPch125. Μένετε πίσω στις δικές σας υποχρεώσεις
Όταν αρχίζετε να μένετε πίσω στις δικές σας υποχρεώσεις όπως είναι η δουλειά σας ή η σχολή, τότε όχι μόνο θα πρέπει να μάθετε να λέτε όχι, αλλά να πείτε πολλά μαζεμένα για να ανακτήσετε το χαμένο χρόνο. Μην αλλάζετε τα σχέδιά σας για να βοηθήσετε κάποιον άλλο, γιατί μετά μπορεί να μην έχετε κανέναν να βοηθήσει εσάς. Αν διστάζετε να αρνηθείτε τη βοήθειά σας σε κάποιον, το να χρησιμοποιήσετε τη δικαιολογία των ανειλημμένων υποχρεώσεων είναι ένας εύκολος και άκρως ρεαλιστικός τρόπος.
6. Συσσωρεύετε θυμό
Όταν δε λέτε όχι στους άλλους, αρχίζετε σιγά σιγά να νιώθετε ότι σας εκμεταλλεύονται, χωρίς εκείνοι ωστόσο να έχουν αυτό σαν στόχο και οι προθέσεις τους να παραμένουν αγαθές. Εσείς όμως, πιέζεστε και αποδεχόμενοι αμαχητί τις προτάσεις τους, καταπιέζεστε ακόμα περισσότερο αναπτύσσοντας αρνητικά συναισθήματα απέναντί τους που αργά η γρήγορα θα εκτονωθούν, χωρίς προφανή αιτία και χάνοντας το δίκιο σας, όταν το πιο απλό που θα μπορούσατε να είχατε κάνει είναι να είχατε αρνηθεί.
Δε φταίνε οι άλλοι άλλωστε για τις δικές σας αδυναμίες.
7. Δηλώστε την παρουσία σας
Ένα άτομο που δεν μπορεί να πει όχι στους άλλους, είναι το πιθανότερο ένα άτομο που άγεται και φέρεται και σε άλλους τομείς της ζωής του. Μην υποτιμάτε ποτέ τον εαυτό σας, ό,τι και αν σας κάνουν να πιστεύετε οι άλλοι και να έχετε πάντα το θάρρος της γνώμης σας. Να θυμάστε πάντα πως αν δεν σκύψετε εσείς πρώτα, δεν θα σας «πατήσει» κανείς. Φροντίστε λοιπόν, να διατηρήσετε το κεφάλι και την αξιοπρέπειά σας ψηλά.
via

Pages