Η ζωή κοντά στα δέντρα ωφελεί την υγεία αλλά και το πορτοφόλι σας - Point of view

Εν τάχει

Η ζωή κοντά στα δέντρα ωφελεί την υγεία αλλά και το πορτοφόλι σας



Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως επιβεβαίωσε τα λιγότερο γνωστά οφέλη που έχουν όσοι ζουν κοντά στα δέντρα αλλά και κάτι άλλο το οποίο θα σας ενθουσιάσει. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και διάφορες οργανώσεις από το Τορόντο ισχύει το εξής:
«… οι άνθρωποι που ζουν σε γειτονιές με πολλά δέντρα στους δρόμους αναφέρουν σημαντικά υψηλότερη αντίληψη σε θέματα υγείας και σημαντικά λιγότερα καρδιο-μεταβολικά νοσήματα (έλεγχος για κοινωνικο-οικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες). Ανακαλύψαμε ότι η ύπαρξη κατά μέσο όρο 10 επιπλέον δέντρων σε ένα οικοδομικό τετράγωνο βελτιώνει την αντίληψη σε θέματα υγείας με τρόπους συγκρίσιμους με την αύξηση του ετήσιου ατομικού εισοδήματος των ανθρώπων κατά 10.000 δολάρια και τη μετακόμισή τους σε μια γειτονιά με υψηλότερο μεσαίο εισόδημα κατά 10.000 δολάρια ή με το να δείχνουν 7 χρόνια νεότεροι».
Οι ερευνητές ξεκίνησαν εξετάζοντας το Τορόντο, μια τοποθεσία η οποία έχει πολλά δέντρα σε κατοικημένες περιοχές και ακριβή στοιχεία που αφορούν την υγεία από το γενικό πρόγραμμα υγείας της επαρχίας. Ανακάλυψαν ότι «οι άνθρωποι που ζουν σε μια δενδρόφυτη περιοχή έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν προβλήματα, όπως υπέρταση, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτη».
Ο Marc Bergman, επικεφαλής της ομάδας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, αναφέρει τα εξής:

«Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς τον λόγο που τα δέντρα φαίνεται ότι ωφελούν την υγεία των ανθρώπων. Μήπως ο λόγος είναι ότι τα δέντρα καθαρίζουν τον αέρα; Ή ότι ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να βγαίνουν έξω και να γυμνάζονται περισσότερο; Ή μήπως είναι η ομορφιά τους; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κατανοήσουμε». Όλοι όσοι εκτιμούν τη μελέτη αυτή, θα συμφωνήσουν με τα λόγια της δημοτικού συμβούλου Sarah Doucette: «Πράγματι, είμαι οικολόγος και μου αρέσει πολύ».
Ωστόσο, ένα ενδιαφέρον σημείο τονίστηκε από την ιστοσελίδα «TreeHugger» και εφιστά την προσοχή σε αρκετές συσχετίσεις οι οποίες διαπιστώθηκαν και τεκμηριώθηκαν πριν από αρκετά χρόνια. Ο μόνιμος αρθρογράφος Brian Merchant, στο άρθρο του με τίτλο «Πώς να εντοπίσετε τις εισοδηματικές ανισότητες με βάση την περιοχή: βρείτε πού υπάρχουν δέντρα», παρέθεσε ένα απόσπασμα του Tim Dechant ο οποίος ανέφερε ότι:
«Για κάθε αύξηση 1% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, η ζήτηση δασικής κάλυψης αυξήθηκε κατά 1,76%. Όταν όμως το εισόδημα μειώθηκε στο ίδιο ποσοστό, η ζήτηση μειώθηκε κατά 1,26%. Αυτός ο συσχετισμός είναι αρκετά ισχυρός. Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι πλουσιότερες πόλεις διαθέτουν περισσότερα δέντρα τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο επίπεδο. Όσοι διαθέτουν καλή οικονομική κατάσταση σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερα παρτέρια στα οποία φυτεύουν περισσότερα δέντρα. Από την πλευρά του δημοσίου, οι πόλεις με τις μεγαλύτερες φορολογικές βάσεις μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη φύτευση και τη διατήρηση περισσότερων δέντρων».
Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι ζουν κοντά στα δέντρα επειδή είναι ήδη πλούσιοι και υγιείς ή τα δέντρα συμβάλλουν στη μακροζωία τους και την ενίσχυση της οικονομικής τους κατάστασης;
via

Pages