Εσπρέσσο φρέντο καπουτσίνο (espresso cappuccino freddo) - Point of view

Εν τάχει

Εσπρέσσο φρέντο καπουτσίνο (espresso cappuccino freddo)



Κάποτε που τα πράγματα ήταν απλά, υπήρχαν μόνο τέσσερα είδη καφέδων και είχαμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Τα χρόνια πέρασαν, οι συνήθειες άλλαξαν, στο «καφέ της Χαράς» σέρβιραν φρέντο και φρεντουτσίνο, πολύ ήθελε;

Γίναμε όλοι ευρωπαίοι με το ζόρι.





Εσπρέσσο φρέντο καπουτσίνο (espresso cappuccino freddo)






Υλικά

•    1 ή 2 δόσεις αλεσμένο εσπρέσσο
•    2 κουτ. γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)
•    65 ml.  κρύο γάλα φρέσκο 1,5% - 3,5% λιπαρά
•    35 ml.  κρύο γάλα εβαπορέ
•    κανέλλα ή σοκολάτα σε σκόνη (προαιρετικά)
•    7 - 8 παγάκια


Εκτέλεση







Βάζουμε τα γάλατα σε παγωμένο μπρίκι, (καλύτερα να το έχουμε βάλει άδειο για μισή ώρα στην κατάψυξη) και τα χτυπάμε με ένα ηλεκτρικό αναδευτήρα για φραπέ (μιξεράκι), μέχρι να σχηματιστεί πυκνός αφρός και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αν δεν έχουμε μιξεράκι, μπορούμε να βάλουμε το γάλα μαζί με 2 παγάκια σ᾿ ένα σέικερ και να τα χτυπήσουμε μέχρι να σχηματιστεί πυκνός αφρός. (Αναλυτικά εδώ).
Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε 1 ή 2 δόσεις καφέ εσπρέσσο, ανάλογα με το πόσο δυνατή γεύση θέλουμε να έχει το φρέντο μας. Οι ακριβής ποσότητες διαφέρουν ανάλογα με το αν έχουμε ηλεκτική καφετιέρα, ή το γνωστό μπρίκι.




Αφού ετοιμαστεί ο καφές, του ρίχνουμε όση ζάχαρη θέλουμε, 1 - 2 παγάκια και ανακατεύουμε καλά, με ένα κουτάλι, μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και να κρυώσει ο καφές.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλα παγάκια.

Βάζουμε 5 - 6 παγάκια (ανάλογα το μέγεθός τους), στο ψηλό ποτήρι του εσπρέσσο και προσθέτουμε τον καφέ.






(Μέχρι αυτό το στάδιο, έχουμε ένα “espresso freddo”.
Αν δεν θέλουμε να βάλουμε γάλα ή κρέμα γάλακτος, ρίχνουμε μόνο μερικά παγάκια ακόμα και απολαμβάνουμε.)

Μ᾿ ένα κουτάλι της σούπας πιάνοντας από πάνω, ή κρατώντας το μπρίκι με το αφρόγαλα που είχαμε ετοιμάσει, σε γωνία 40°- 45° και κουνώντας το απαλά, ρίχνουμε το αφρόγαλα στον παγωμένο εσπρέσσο, μέχρι να γεμίσει το ποτήρι.

Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη κανέλα ή τριμμένη σοκολάτα, βάζουμε ένα σπαστό καλαμάκι και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τον freddo μας.

-- Με τον ίδιο τρόπο, απλά χτυπώντας φυτική κρέμα γάλακτος σε αραιή σαντιγύ, αντί για γάλα, έχουμε εσπρέσσο φρέντο καπουτσίνο με σαντιγύ.

-- Για να διατηρούμε τον καφέ μας φρέσκο και για να μη χάνει το άρωμά του, φροντίζουμε να τον φυλάμε στο ψυγείο.








Pages