Πώς θα νικήσεις τις σεξουαλικές αμαρτίες; - Point of view

Εν τάχει

Πώς θα νικήσεις τις σεξουαλικές αμαρτίες;



Εισαγωγή



Μπορούμε να βρούμε αληθινή πληρότητα και ικανοποίηση, αποδεχόμενοι τη σεξουαλική νοοτροπία των ημερών μας; Είναι πραγματική αγάπη αυτό που ονομάζουμε "κάνω έρωτα"; Μπορούμε να είμαστε ασφαλείς με το σεξ, παίρνοντας προφυλάξεις; Είναι άραγε αδύνατο να αντισταθούμε στις σεξουαλικές μας επιθυμίες; Υπάρχει ελπίδα για εκείνους που έχουν το μυαλό τους γεμάτο με σεξ; Μήπως είμαστε προορισμένοι να επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά τι επιλογές που μας κάνουν να αισθανόμαστε τόσο ζωντανοί τη μια στιγμή και τόσο πεθαμένοι την άλλη; Είναι αναπόφευκτο σε μας συνεχώς να επαναλαμβάνουμε τις επιλογές της σάρκας που στην αρχή μας κάνουν να αισθανόμαστε ζωντανοί και κατόπιν ένοχοι και νεκροί;

1. Θέμα προοπτικής

Όταν μερικοί σκέπτονται για το σεξ, φέρνουν στη σκέψη τους ακατανίκητες ορμές, πάθος και παρατεταμένη ενοχή. Άλλοι πάλι, σκέπτονται τη μαγνητική έλξη ανάμεσα σ' έναν άνδρα και μια γυναίκα που μπορεί να οδηγήσει σε μια χαρούμενη πνευματική, συναισθηματική και φυσική στενή σχέση μέσα στο πλαίσιο του γάμου.

Τι είναι εκείνο που κάνει τη διαφορά; Τι είναι εκείνο που μπορεί να κάνει το σεξ τόσο πικρόγλυκο σ' ένα πρόσωπο και τόσο υπέροχο σ' ένα άλλο; Είναι θέμα προοπτικής. Μπορεί να θεωρείς τις σεξουαλικές σου σχέσεις σαν κάτι που σε κάνει να χάνεις τον αυτοέλεγχό σου, ή σαν κάτι που σου προκαλεί μεγάλη χαρά όταν μπορείς να το ελέγχεις.

Ο κόσμος που επισκέπτεται τους καταρράχτες του Νιαγάρα μπορεί να πειραματιστεί το καταπληκτικό αυτό θαύμα της φύσης με δύο διαφορετικούς τρόπους. Όπως συνήθως κάνουν οι νιόπαντροι, μπορούν να περπατήσουν κατά μήκος των πλευρών του καταρράχτη, να αισθανθούν την ομίχλη και να θαυμάσουν τη φοβερή ορμή και βοή των νερών καθώς σχηματίζουν τον πελώριο αυτό καταρράχτη.
Ένας άλλος τρόπος όμως για να πειραματιστεί κανείς τον καταρράχτη είναι ν' αρχίζει να πηγαίνει ενάντια στο ρεύμα. Θα μπορούσε κανείς να πάει να κολυμπήσει στο Νιαγάρα Ποταμό που βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τους Καταρράχτες. Θα μπορούσε ν' αφήσει τον εαυτό του να τον παρασύρει ανέμελα το ρεύμα του ποταμού, αγνοώντας τα σήματα κινδύνου που υπάρχουν τριγύρω, μέχρις ότου τελικά βρεθεί στη δίνη των ορμητικών νερών και πέσει από ύψος 55 μέτρων και συντριφθεί στους βράχους που βρίσκονται από κάτω.

Έτσι συμβαίνει συχνά και με τις σεξουαλικές σχέσεις. Πολλές φορές μπορεί κι εμείς να αισθανόμαστε σαν να μας παρασέρνει ο ορμητικός χείμαρρος των επιθυμιών μας. Χάσαμε τον έλεγχο κάπου στο δρόμο, και καταλήγουμε να κάνουμε κάτι για το οποίο αργότερα μετανιώνουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί αποτυγχάνουμε τόσο χρόνο ως ότου ήταν πολύ αργά για να ψάξουμε για τα σήματα κινδύνου; Μήπως άραγε γιατί υπερεκτιμήσαμε την ικανότητά μας ν' αντιστεκόμαστε στον πειρασμό;

Ο συγγραφέας των Παροιμιών (κεφ. 22:3) λέει ότι ο σοφός άνθρωπος προβλέπει το κακό και το αποφεύγει, ενώ ο ανόητος προχωρεί και τελικά υποφέρει τις συνέπειες. Και για όλους εκείνους που αγωνίζονται ν' αποφύγουν τον σεξουαλικό πειρασμό, ο απόστολος Παύλος προσφέρει ένα σχέδιο δράσης για να αποφύγουν το πρόβλημα. Γράφει:

"Να καθορίζει το πνεύμα τη διαγωγή σας και τότε δε θ' ακολουθείτε τις αμαρτωλές επιθυμίες σας" Γαλ. 5:16

Πώς μπορούμε όμως να προβλέπουμε τον κίνδυνο, και τη σημαίνει "περπατάω κατά το Πνεύμα"; Αυτό είναι το θέμα του μικρού αυτού βιβλίου. Στις σελίδες που ακολουθούν θα προσπαθήσουμε να δούμε το σεξ από την πλευρά και την προοπτική που βλέπει ο Θεός. Θα μάθουμε πώς να αναγνωρίζουμε τα σήματα κινδύνου, και θ' ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να έχουμε τη σοφία και τη δύναμη του Θεού ώστε να κάνουμε το σωστό.

"Ο φρόνιμος προβλέπει το κακόν, και κρύπτεται. Οι άφρονες όμως προχωρούσι, και τιμωρούνται" Παροιμίες 22:3

Ίσως αντιμετωπίζεις κάποιες σοβαρές εκλογές στη ζωή σου σήμερα, αγαπητέ αναγνώστη. Ίσως έχεις πέσει "από τους καταρράχτες" αρκετές φορές. Ίσως αντιμετωπίζεις κάποιο μεγάλο πειρασμό. Ίσως να μην ξέρεις ποιο είναι το σωστό και αναρωτιέσαι αν ο Θεός έχει δώσει ορισμένες, συγκεκριμένες οδηγίες για το σεξ. Γνωρίζοντας την αλήθεια σχετικά με το σεξ, μαθαίνοντας τη σοφία των εντολών Του Θεού, διαλέγοντας το δρόμο Του Θεού και εμπιστευόμενος στο Πνεύμα Του, θα κάνεις το σωστό, το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό, όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τα θέλγητρα της σεξουαλικής επιθυμίας.

2. Τα ψέματα που πιστεύουμε σχετικά με το σεξ

Γιατί τόσο συχνά κάνουμε επιλογές για τις οποίες αργότερα μετανιώνουμε, όταν πρόκειται για τις σεξουαλικές επιθυμίες, που μας έχουν δοθεί από το Θεό; Όλα αρχίζουν από τα ψέματα. Αποτυχαίνουμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές, γιατί πιστεύουμε ψέματα σχετικά με τη σωστή θέση και την πράξει του σεξ.
Γιατί δεν σημειώνουμε τα λάθη; Τα ψέματα που πιστεύουμε σχετικά με το σεξ δεν είναι πάντοτε ολότελα λανθασμένα. Στην πραγματικότητα, τα πιο ελκυστικά είναι εκείνα που αναμειγνύουν την αλήθεια με το ψέμα. Όπως ακριβώς το δόλωμα κάνει την πέστροφα να νομίζει ότι τρώει το πιο αγαπημένο της φαγητό, έτσι και τα ψέματα συγκαλύπτουν "τα αγκίστρια" που μπορούν να μας παγιδέψουν.

Βέβαια, εμείς συνήθως είμαστε πολύ πιο έξυπνοι από τα ψάρια. Μερικές φορές όμως δεν είμαστε.

Πολύ συχνά προτιμάμε να αισθανόμαστε καλά παρά να σκεφτόμαστε σωστά. Και σαν αποτέλεσμα, δυσκολευόμαστε ακόμα πιο πολύ να βρούμε το σωστό είδος πραγματικής σχέσης και ευχαρίστησης για τα οποία μας έπλασε ο Θεός. Έτσι σαν το ψάρι, πιανόμαστε κι' εμείς στο δίχτυ.

Τα βασικότερα ψέματα που θα πρέπει να ξεχωρίσουμε για ν' αποφύγουμε να πιαστούμε στο αγκίστρι δεν είναι καθόλου καινούρια στη γενιά μας. Για παράδειγμα, οι πρώτοι Χριστιανοί τον πρώτο αιώνα, που ζούσαν στη Θεσσαλονίκη αντιμετώπιζαν τις ίδιες πιέσεις και τους ίδιους πειρασμούς που αντιμετωπίζουμε κι' εμείς σήμερα. Στην πρώτη επιστολή του στους νέους πιστούς εκείνης της πόλης, ο απόστολος Παύλος μίλησε για τις αλήθειες που θα έπρεπε ν' ακούσουν για ν' αποφύγουν τις παγίδες που θα έβλαπταν και αυτούς και τους άλλους γύρω τους. Ο Παύλος έγραψε:

Ακόμη κάτι, αδελφοί: Μάθετε από μας πώς πρέπει να ζείτε, για να αρέσετε στο Θεό. Σας παρακαλούμε, λοιπόν, και σας προτρέπουμε στο όνομα του Κυρίου Ιησού να συνεχίσετε με ακόμα περισσότερο ζήλο, για να προοδεύσετε όλο και πιο πολύ. Θυμάστε ποιες οδηγίες σας δώσαμε με εντολή του Κυρίου Ιησού. Το θέλημα του Θεού είναι να γίνετε άγιοι, δηλαδή, να αποφεύγετε την πορνεία, ο καθένας σας να μάθει να διατηρεί το σώμα του αγιασμένο και τιμημένο και να μην το υποδουλώνει σε σαρκικά πάθη, όπως κάνουν οι εθνικοί που δεν γνωρίζουν το Θεό. Να μην ζητάτε σ' αυτό το θέμα πλεονεκτήματα βλάπτοντας τον αδελφό σας στην πίστη, γιατί όπως σας το προείπαμε και σας το τονίσαμε, ο Κύριος θα είναι δίκαιος τιμωρός για όλα αυτά. Ο Θεός μας κάλεσε για να γίνουμε όχι ηθικά ασύδοτοι, αλλά άγιοι. Συνεπώς όποιος τα παραβαίνει αυτά, δεν παραβαίνει εντολές ανθρώπων, αλλά Του Θεού, που σαν έδωσε το Πνεύμα Του το Άγιο.

Αυτά τα λόγια ισχύουν και για μας σήμερα. Γι' αυτό και στις σελίδες που ακολουθούν θα συγκρίνουμε τα λόγια του 4ου κεφαλαίου της Α' Θεσσαλονικείς με τα ψέματα που ακούμε να λέγονται στον κόσμο μας σήμερα. Αυτά τα ψέματα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες: εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τις ηθικές αρχές, ψέματα σχετικά με τις συνέπειες και ψέματα σχετικά με τις λύσεις. Με τη βοήθεια του Θεού μπορούμε πραγματικά να ξεχωρίσουμε τα γεγονότα από τη φαντασία.

 3. Ψέματα σχετικά με τις ηθικές αρχές





Ο φόνος, ο βιασμός, η ληστεία των τραπεζών, οι κλοπές και οι καταχρήσεις είναι πράξεις παράνομες - πολύ λογικά. Είναι πολύ φυσικό να έχουμε νόμους εναντίον του βανδαλισμού, του εμπρησμού, της πώλησης ναρκωτικών, της δωροδοκίας δημοσίων προσώπων και της κακομεταχείρισης των συζύγων. Ακόμα κι αυτές οι ενοχλητικές επιγραφές με τα όρια ταχύτητας στους δρόμους εξυπηρετούν κάποιο καλό σκοπό. Χρειαζόμαστε νόμους που να προστατεύουν τα βασικά μας ανθρώπινα δικαιώματα και να προλαμβάνουν την καταστροφική και επικίνδυνη συμπεριφορά.

Τι γίνεται όμως με τους νόμους της σεξουαλικής συμπεριφοράς; Είναι πράγματι κακό για έναν άνδρα μέσα στη μοναξιά και την ησυχία του σπιτιού του να κοιτάζει τις φωτογραφίες ενός ανδρικού περιοδικού ή να θαυμάζει τα ωραία κορμιά που παρελαύνουν με τα μαγιό τους σ' ένα αθλητικό περιοδικό; Είναι τόσο κακό για μια γυναίκα που δεν έχει έναν ευτυχισμένο γάμων να απολαμβάνει τη στενή συντροφιά κάποιου που ενδιαφέρεται γι' αυτή και την συμπαθεί; Θα πρέπει κανείς να περιμένει από ένα ανύπαντρο ζευγάρι να αποφεύγει τις σεξουαλικές σχέσεις, ακόμα κι αν θεωρούν ότι αγαπάει ο ένας τον άλλο και έχουν πάρει όλες τις προφυλάξεις ενάντια στην εγκυμοσύνη ή την αρρώστια; Σε τι μπορεί να βλάψει τους άλλους το σεξουαλικό μπλέξιμο ανάμεσα σε δυο ενήλικες που συμφωνούν μεταξύ τους;

Ο κόσμος έχει πολύ διαφορετικές απόψεις στις σεξουαλικές αρχές και τις ηθικές αξίες. Προτού κοιτάξουμε τι λέει ο Θεός πάνω σ' αυτό ας δούμε πρώτα μερικά από τα πολλά ψέματα που κυκλοφορούν στον κόσμο.

 ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ

- "Θα κάνω αυτό που μου φαίνεται σωστό".
- "Οι αρχές της Βίβλου είναι ξεπερασμένες".
- "Τον Θεό δεν τον ενδιαφέρει τι κάνω εγώ".
- "Ο Θεός είναι γεμάτος αγάπη. Δεν καταδικάζει κανένα".
- "Ο Θεός δεν είναι κατά των προγαμιαίων σχέσεων, της μοιχείας ή της ομοφυλοφιλίας αλλά μόνο κατά του αχαλίνωτου έρωτα".
- "Οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη είναι εντάξει, αν γίνεται με αγάπη".
- "Όλοι το κάνουν αυτό, άρα είναι σωστό".
- "Το να καταπνίγει κανείς τη σεξουαλική του ενεργητικότητα είναι αφύσικο".
- "Ο πόθος για κάποιο πρόσωπο δεν είναι κάτι κακό, αν δεν συνοδεύεται από τη σεξουαλική πράξη".
- "Η προγαμιαία σεξουαλική δραστηριότητα (όπως τα χάδια και το προφορικό σεξ) επιτρέπονται, αλλά η σεξουαλική πράξη όχι".
- "Η σεξουαλική εμπειρία πριν απ' το γάμο βοηθάει τους ανθρώπους να γνωριστούνε και να είναι σίγουροι για την επιλογή τους".

3.1. Οι βιβλικές αρχές για το τι είναι σωστό και τι λάθος προέρχονται από το Θεό και όχι από τον άνθρωπο.

Ποια είναι η αλήθεια σχετικά με τις σεξουαλικές αρχές; Ψάχνοντας για απαντήσεις, ας αρχίσουμε από την Α' Θεσσαλονικείς κεφάλαιο 4. Ο απόστολος Παύλος υπέδειξε αρκετές αλήθειες που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν.

Ο απόστολος Παύλος έλεγε στους νέους πιστούς, "θυμάστε ποιες οδηγίες σας δώσαμε με εντολή του Κυρίου Ιησού" (εδάφιο 2). Οι δηλώσεις που έκανε σχετικά με το πώς πρέπει να ζούμε τη χριστιανική ζωή δεν ήταν δικές του ιδέες, ούτε και διατύπωνε απλώς την κουλτούρα της εποχής του ή το τι πίστευαν οι καλοί του φίλοι. Οι εντολές που έδινε ο Παύλος προέρχονταν από τον Θεό και του είχαν δοθεί με την εξουσία που ο ίδιος ο Χριστός του είχε δώσει σαν απόστολος που ήταν. Μιλούσε για τις εντολές αυτές ως "το θέλημα Του Θεού" (εδάφιο 3). Και ξανά πάλι στο εδάφιο 8 λέει ότι, "όποιος τα παραβαίνει αυτά, δεν παραβαίνει εντολές ανθρώπων, αλλά Του Θεού".

"Όταν απορρίπτουμε τα λόγια Του Θεού,
απορρίπτουμε και τον ίδιο Τον Θεό"

Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε καλά και θα πρέπει να επωμισθούμε όλο το βάρος του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, όταν εμείς αποφασίζουμε ν' ακολουθήσουμε το δικό μας δρόμο και ν' αγνοήσουμε το δρόμο Του Θεού. Είναι πολύ εύκολο να συμπεράνουμε ότι η σεξουαλική μας συμπεριφορά δεν παίζει κανένα ρόλο με την πίστη μας στον Θεό. Είναι εξίσου εύκολο να συμπεράνουμε ότι εξακολουθούμε ν' αγαπάμε τον Θεό και να πιστεύουμε σ' Αυτόν ακόμα κι όταν η σεξουαλική μας συμπεριφορά δεν είναι συνεπής με τις αρχές τις Βίβλου.

Εδώ όμως είναι που το ψέμα θα πρέπει να ξεσκεπαστεί. Είναι ανάγκη να καταλάβουμε καλά ότι δεν μπορούμε να απορρίπτουμε το νόμο Του Θεού, χωρίς ταυτόχρονα ν' απορρίπτουμε τον Ίδιο και την κυριότητα Του. Όταν λοιπόν προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε τα σεξουαλικά θέματα από τη σχέση μας μ' Αυτόν, είναι σαν να προσπαθούμε να κάνουμε το αδύνατο.

Θα πρέπει επομένως να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην αφαιρούμε τα μέρη της Βίβλου με τα οποία δεν συμφωνούμε. Οι σεξουαλικές αρχές μέσα στη Βίβλο είναι σταθερές και απόλυτες - είτε βρίσκονται στην Παλαιά Διαθήκη είτε είναι αρχές που ανέφερε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός ή οι άλλοι συγγραφείς της Καινής Διαθήκης. Και οι Βιβλικές εντολές δεν είναι απλώς ανθρώπινες γνώμες - προέρχονται από τον Ίδιο το Θεό (Β' Τιμόθεον 3:16, Β' Πέτρου 1:20, 21).

"Όταν προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε τα σεξουαλικά
θέματα από τη σχέση μας με Αυτόν, είναι σαν να
προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που είναι αδύνατο".

Δυστυχώς, όλοι μας αγωνιζόμαστε και παλεύουμε στο σημείο αυτό, γιατί από τη φύση μας έχουμε μια εσωτερική επιθυμία ν' ακολουθήσουμε το δικό μας το δρόμο, αλλά και ο κόσμος γύρο μας, μας σπρώχνει προς τα εκεί. Αυτό το πρόβλημα μαστίζει όλους τους ανθρώπους από τότε που η αμαρτία μπήκε στο ανθρώπινο γένος (Ρωμ. 1:18-32). Επειδή συχνά προτιμάμε να κυβερνούμε εμείς τη ζωή μας παρά να πιστεύουμε ότι ο Θεός γνωρίζει τι είναι το καλύτερο για μας, δεν θέλουμε να υποταχθούμε στον ύψιστο και απαιτητικό ηθικό Του κώδικα.

3.2. Ο Θεός απαγορεύει τη σεξουαλική ανηθικότητα.

Στην Α' Θεσσαλονικείς 4:3, ο Παύλος λέει, "Το θέλημα Του Θεού είναι να γίνετε άγιοι, δηλαδή να αποφεύγετε την πορνεία".
Με τη λέξει "πορνεία" που χρησιμοποιεί ο Παύλος, αναφέρεται σ' όλη την ακτίνα του παράνομου έρωτα, εκτός από τη σχέση του ενός άνδρα και μιας γυναίκας μέσα στο πλαίσιο του γάμου. Επομένως, η σεξουαλική ανηθικότητα συμπεριλαμβάνει το προγαμιαίο σεξ, τη μοιχεία, τις ομοφυλοφιλικές πράξεις, την πορνεία, την αιμομιξία, το βιασμό, αλλά ακόμα και τη λαγνεία και τις ανήθικες φράσεις. (Το Λευιτικό κεφ. 20 απαριθμεί μια μεγάλη ποικιλία από σεξουαλικές πράξεις που καταπατούν και παραβιάζουν τον αρχικό σκοπό Του Θεού για τη σεξουαλική μας έκφραση).

Γιατί άραγε ο Θεός τοποθετεί αυτά τα όρια γύρω από το σεξ; Ας φανταστούμε ένα ποτάμι που κυλάει ήρεμα μέσα σε μια πόλη και στις γύρω περιοχές της. Το ποτάμι εξασφαλίζει νερό για τους πολίτες και τη βιομηχανία και βοηθάει στο πότισμα των χωραφιών. Οι ερασιτέχνες ψαράδες χαίρονται να πιάνουν ψάρια στο ποτάμι. Τα παιδιά απολαμβάνουν το κολύμπι και παίζουν χαρούμενα μέσα σ' αυτό. Ξαφνικά όμως ξεσπάει μια καταιγίδα με ασταμάτητη βροχή. Βρέχει, βρέχει τόσο πολύ που το ποτάμι πλημμυρίζει και γίνεται ένας ορμητικός χείμαρρος. Τα νερά του φουσκώνουν τόσο πολλή, όσο και τα γύρω χωράφια. Τα σπίτια και τα σπαρτά καταστρέφονται και οι οικογένειες θρηνούν για το χαμό των δικών τους και των περιουσιών τους.

Από πολλές απόψεις, το σεξ μοιάζει σαν αυτό το ποτάμι που περιγράψαμε. Μέσα στα όρια που ο Ίδιος ο Θεός έχει καθορίσει, το σεξ μπορεί να είναι κάτι όμορφο και απολαυστικό για τους άνδρες και τις γυναίκες. Όταν όμως κάνουμε λανθασμένες επιλογές, τότε το σεξ ξεφεύγει από τα όρια και δημιουργεί χάος και στη ζωή τη δική μας αλλά και στη ζωή των άλλων.

Ο Θεός θέλει το καλύτερο για μας. Οι αρχές Του υπάρχουν για να μας προστατεύουν, κι όχι για να καταστρέφουν την ευτυχία μας


3.3. Ο Θεός σχεδίασε το σεξ να γίνει ένα όμορφο κομμάτι μέσα στην έγγαμη συζυγική σχέση.

Ο Παύλος μίλησε για τη χρησιμοποίηση των σωμάτων μας για άγιους και τίμιους σκοπούς (Α' Θεσσαλονικείς κεφ. 4). Όταν κρατήσουμε το σεξ για το γάμο, χρησιμοποιούμε τη σεξουαλικότητά μας με άγιο και έντιμο σκοπό. Το Εβραίους 13:4 λέει, "Ο γάμος να είναι από όλους σας άξιος τιμής, και η συζυγική κλίνη αμόλυντη".

Η σχέση ανάμεσα στο σύζυγο και τη σύζυγο δίνει την ευκαιρία για την εκπλήρωση των σεξουαλικών τους επιθυμιών. Στην πραγματικότητα, ο απόστολος Παύλος λέει ότι ο σύζυγος και η σύζυγος το οφείλουν αυτό ο ένας στον άλλο για να εκπληρωθούν οι ανάγκες του συντρόφου τους (Α' Κορινθ. 7:1-9). Όταν οι σύζυγοι στερούν το σεξ από το σύντροφο τους, υπάρχει κίνδυνος να πέσουν στον πειρασμό του Σατανά (εδάφιο 5).

Στην αρχική περιγραφή της Δημιουργίας, ο Θεός δήλωσε ότι σκοπός Του για τον άνδρα και τη γυναίκα ήταν ν' αφήσουν τους γονείς τους και να προσκολληθούν ο ένας στον άλλο "εις σάρκα μία" (Γένεση 2:24). Αυτή η σχέση της μιας σάρκας έγινε με σκοπό να συμπεριλαμβάνει τη φυσική και την πνευματική ένωση, μέσα σε μια σχέση δέσμευσης του ενός προς τον άλλο (Ματθ. 19:5,6). Πολύ συχνά όμως, αναζητώντας στενή σχέση αγάπης, είναι δυνατό να επιδιώκουμε το σεξ χάρη του σεξ, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τις βαθύτερες πνευματικές συνέπειες μιας τέτοιας πράξεις (Α' Κορινθ. 6:15-20).

3.4. Δεν μπορούμε να κοιτούμε στον κόσμο για τις αρχές της συμπεριφοράς μας.

Ο απόστολος Παύλος είπε ότι δεν θα πρέπει "να υποδουλώνουμε το σώμα μας σε σαρκικά πάθη, όπως κάνουν οι εθνικοί που δεν γνωρίζουν το Θεό" (Α' Θεσσαλονικείς 4:5).

Ο κόσμος μας σήμερα βασανίζεται από μια διεστραμμένη άποψη πάνω στο σεξ. Όπως και όλα τα άλλα δώρα του Θεού, έτσι και το σεξ έχει διαστρεβλωθεί από τα αποτελέσματα της αμαρτίας. Οι διαφημίσεις, η τηλεόραση, τα κινηματογραφικά φιλμς, τα περιοδικά, τα βιβλία, το internet ακόμα και οι καθημερινές συζητήσεις έχουν εκτινάξει το σεξ πέρα από κάθε όριο. Και το πιο απογοητευτικό μέρος της σαρκικής επιθυμίας είναι ότι συνεχώς θέλει περισσότερα και περισσότερα. Έχει τον τρόπο να κυριαρχεί στην κοινή λογική και ωθεί τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν άλλους για τις δικές τους αισθησιακές συγκινήσεις (μέσω των περιοδικών, του internet, των βίντεο, της μουσικής και των προσωπικών συναντήσεων).

Η αιτία για την οποία ο κόσμος μας σήμερα δεν μπορεί να μας προσφέρει ηθική κατεύθυνση και οδηγία είναι γιατί έχει εγκαταλείψει τον Θεό της απόλυτης ηθικής κι έχει στραφεί στους Θεούς των συμφεροντολογικών δικαιολογιών και της άμεσης προσωπικής ικανοποίησης. Το (Ρωμαίους κεφάλαιο 1) περιγράφει τον ολέθριο κατήφορο που επέρχεται. Κι αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά, καθώς οι άνθρωποι επαναστατούν ενάντια στις αρχές Του Θεού, επειδή ο δρόμος Του έρχεται σε αντίθεση με αυτό που οι ίδιοι νομίζουν ότι είναι καλύτερο για τους εαυτούς τους.


3.5. Η αγνότητα είναι θέμα καρδιάς.

Ο Παύλος μας προειδοποιεί για την καρδιά εκείνη που κυριαρχείται από σαρκικές επιθυμίες (Α' Θεσσαλονικείς 4:5) Ο Ιησούς μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι παρ' όλα που μπορεί να μην έχουμε διαπράξει μοιχεία με το σώμα μας, είναι δυνατόν μέσ' στο μυαλό μας να ανεχόμαστε το παράνομο σεξ (Ματθ. 5:27-30).

"πάρα πολλοί Χριστιανοί κάνουν ανακωχή
αντί να έχουν θρίαμβο πάνω στη σάρκα".

Σ' αυτό το σημείο είναι ανάγκη να κάνουμε ένα διαχωρισμό ανάμεσα στις νομικές και φυσιολογικές σεξουαλικές σκέψεις και στις κακές σκέψεις και επιθυμίες. Όλοι μας σκεπτόμαστε το σεξ. Είναι ένα μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Αυτό όμως που θα πρέπει να αποφεύγουμε, είναι να φιλοξενούμε και να απολαμβάνουμε τις ανήθικες σκέψεις. Όταν το μυαλό μας είναι προσηλωμένο σε σεξουαλικές πράξεις που βρίσκονται έξω από το σχέδιο του Θεού, ξεπερνάμε τα όρια και φτάνουμε στην κακή επιθυμία. Τις παράνομες σεξουαλικές σκέψεις θα πρέπει αμέσως να τις αναγνωρίζουμε και να τις διώχνουμε από το μυαλό μας.
Το Παροιμίες 4:23 λέει, "Μετά πάσης φυλάξεως φύλαττε την καρδίαν σου, διότι εκ ταύτης προέρχονται αι εκβάσεις της ζωής". Ο Ιησούς είπε, "Γιατί από την καρδιά βγαίνουν πονηρές σκέψεις, φόνοι, μοιχείες, πορνείες, κλοπές, ψευδομαρτυ-ρίες, βλασφημίες". (Ματθ. 15:19) Οι σκέψεις μας είναι η αφετηρία για τις πράξεις μας.
Το πρόβλημα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, γιατί τα μηνύματα της καρδιάς μπορεί να παρεξηγηθούν. Μπορεί να γνωρίζεις ότι η κακή επιθυμία και η αγάπη είναι δύο πράγματα πολύ διαφορετικά, ο διαχωρισμός όμως δεν είναι τόσο εύκολος όταν εσύ ο ίδιος που έχεις παρασυρθεί μέσα στη δίνη ενός ρομαντικού ειδυλλίου.
Ο πόθος χρησιμοποιεί τους ανθρώπους και τους μεταχειρίζεται σαν αντικείμενα. Δεν είναι αγάπη να εκμεταλλεύεσαι ένα πρόσωπο για να εκπληρώνεις τις δικές σου σεξουαλικές επιθυμίες. Η σαρκική επιθυμία μπορεί να τυφλώσει κάποιον στην ανάγκη που έχει ν' ακολουθήσει τις αρχές Του Θεού για αγνότητα, και μπορεί να τον κάνει ν' αγνοήσει τα βασικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται η δέσμευση του γάμου.

"Το σεξ σχεδιάστηκε να είναι το
επιδόρπιο και όχι το κυρίως γεύμα".

Ο κόσμος πολύ συχνά μας ταΐζει με το ψέμα ότι μπορούμε να έχουμε μια ανιδιοτελή και πραγματική σεξουαλική σχέση αγάπης έξω από το γάμο. Κι όμως, είναι τρομερά εγωιστικό, να νομίζουμε ότι οι προσωπικές μας σεξουαλικές επιθυμίες είναι πολύ πιο σπουδαίες από το να υπακούμε στο Θεό και να κάνουμε το σωστό.

3.6. Το σεξ δεν είναι το παν. 

Σύμφωνα με το (Α' Θεσσαλονικείς 4), οι πιο σημαντικές αξίες είναι να ευχαριστούμε τον Θεό με τη ζωή μας να επιδιώκουμε την αγιότητα, να μεταχειριζόμαστε το σώμα μας τίμια, και να μην κάνουμε κακό στους άλλους (εδάφια 1-6). Βέβαια από την μια πλευρά δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε τη σπουδαιότητα του σεξ, κάτι που το έδωσε ο Θεός, αλλά από την άλλη δεν θα πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο και να το κάνουμε Θεό. Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει μια ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή και χωρίς το σεξ.

Δυστυχώς, ένα πρόσωπο που δεν παντρεύτηκε ποτέ, οδηγείται συχνά στη σκέψη ότι αυτός ή αυτή δεν είναι ολοκληρωμένο άτομο, επειδή ακριβώς δεν έχει ποτέ του σεξουαλική σχέση με κάποιον. Ο γάμος και το σεξ μπορεί να γίνουν είδωλα και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που ο ανύπαντρος να αισθάνεται ότι έχει μείνει στο περιθώριο. Κι όμως η αλήθεια είναι ότι το σεξ είναι μέρος μόνο της γενικής σχέσης του γάμου. Μια καλή σεξουαλική ζωή δεν αποτελεί εγγύηση για μια ευτυχισμένη συζυγική ζωή.

Ο απόστολος Παύλος σίγουρα δεν θα έγραφε για τα πλεονεκτήματα της αγαμίας στην (Α' Κορινθίους 7:32-40), αν πίστευε ότι ήταν ένα απαραίτητο μέρος απ' τη ζωή μας.
Αν κυνηγάμε τη σεξουαλική απόλαυση, σαν να ήταν το μοναδικό μονοπάτι για την ευτυχία, θ' ανακαλύψουμε σίγουρα ότι το σεξ δεν μας δίνει την αναμενόμενη πληρότητα. Αντίθετα, είναι πιθανόν να υποδουλωθούμε σε πάθη και επιθυμίες, και τελικά να αισθανθούμε μια βαθιά απογοήτευση στην καρδιά μας. Ο Βασιλιάς Σολομών, λόγου χάρη δεν θεωρούσε ότι οι φυσικές απολαύσεις είναι κάτι που από μόνες τους προκαλούν πληρότητα και ευτυχία (Εκκλησιαστής 2).

4. Ψέματα σχετικά με τις συνέπειες.





- "Γιατί;"
- "Επειδή στο λέω εγώ, γι' αυτό!"

Πόσες φορές αλήθεια, δεν έχεις ακούσει αυτά τα λόγια καθώς μεγαλώνεις! Ίσως οι γονείς ή οι δάσκαλοι σου έδιναν αυτή την απάντηση στα επίμονα "γιατί" σου, επειδή ακριβώς δεν ήθελαν να ξοδέψουν χρόνο για να σου εξηγήσουν, γιατί ή ίσως γνώριζαν ότι δεν θα εκτιμούσες τη σοφή τους απάντηση. Οποιαδήποτε κι αν είναι η περίπτωση, ίσως έχει την εντύπωση ότι προσπαθούσαν να σε περιορίσουν κι όχι να σε βοηθήσουν.

Οι δηλώσεις της Αγίας Γραφής ίσως μερικές φορές να φαίνονται ότι είναι πολύ αυστηρές και περιοριστικές. Όπως θα δούμε όμως, υπάρχουν πολύ περισσότερες απαντήσεις στη Βίβλο από αυτήν που αναφέραμε στην αρχή, "Επειδή ακριβώς το λέω εγώ". Οι αλήθειες της Βίβλου μπορούν να μας προστατέψουν από τα καταστρεπτικά αποτελέσματα που φέρνει η πίστη μας στα ψέματα.


ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ

- "Οι σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ενηλίκων που συμφωνούν μεταξύ τους δεν βλάπτουν κανένα".
- "Ένας δεσμός μπορεί να βοηθήσει, κι όχι να βλάψει ένα γάμο".
- "Η σεξουαλική μου συμπεριφορά δεν έχει καμία συνέπεια στη χρησιμότητα μου στο έργο του Θεού".
- "Δεν θα το παρακάνω".
- "Μπορώ να αποδεσμευτώ απ' αυτή τη σχέση όποτε το θελήσω".
- "Ποτέ δεν θα πέσω στην παγίδα".
- "Ο Θεός είναι γεμάτος συγχώρηση και με καταλαβαίνει. Επομένως δεν θα με τιμωρήσει αν το κάνω".


Ποια είναι η αλήθεια για τις συνέπειες της εσφαλμένης σεξουαλικής επιθυμίας;

Ο απόστολος Παύλος ανέφερε δύο κύριες συνέπειες στην επιστολή του στους Θεσσαλονικείς. Έγραψε τα εξής, "Να μη ζητάτε σ' αυτό το θέμα πλεονεκτήματα βλάπτοντας τον αδερφό σας την πίστη, γιατί όπως σας το προείπαμε και σας το τονίσαμε, ο Κύριος θα είναι δίκαιος τιμωρός για όλα αυτά" (Α' Θεσσαλονικείς 4:6). Αυτό και μόνο το εδάφιο μας δίνει δύο βασικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αποφεύγουμε κάθε είδους σεξουαλική ανηθικότητα.


4.1. Η ανηθικότητα δημιουργεί θύματα.

Τα δύο πρόσωπα που είναι μπερδεμένα - παρ' όλο που συμμετέχουν με τη θέληση τους - είναι θύματα. Έχουν χρησιμοποιηθεί, κακομεταχειρισθεί, εξαπατηθεί και ατιμασθεί.
Λόγου χάρη, το ζευγάρι που ενδίδει σε προγαμιαίες σχέσεις αποστερεί ο ένας τον άλλο την αγνότητά του και την καθαρή συνείδηση του. Ακόμα στερούν ο ένας στον άλλο τη χαρά να δώσουν στο μελλοντικό τους σύζυγο το πολύτιμο δώρο μιας τρυφερής και στενής σχέσης που είναι προορισμένη και φυλαγμένη για το γάμο και μόνο.

"Αν επιλέξουμε την αμαρτία, τα αποτελέσματα θα είναι
άσχημα. Δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Μπορεί βέβαια να
συγχωρηθούμε, αυτό όμως δεν αλλάζει τα αποτελέσματα".

Ένα πρόσωπο που διαπράττει μοιχεία δεν σφάλει μόνο απέναντι στον ερωτικό του σύντροφο, αλλά και στους συζύγους και τις οικογένειες. Αντίθετα με το μύθο που λέει ότι ένας μυστικός δεσμός μπορεί να ισχυροποιήσει ένα γάμο, η μοιχεία δεν κάνει τίποτ' άλλο απ το να καταστρέψει την εμπιστοσύνη και τη στενή σχέση του ζευγαριού.

Ένας άνδρας που έχει βλέψεις στην πορνογραφία σφάλλει απέναντι στους άλλους γιατί τους βλέπει σαν σεξουαλικά αντικείμενα και όχι με την αξία που τους έχει δώσει ο Θεός. Αγοράζοντας το παράνομο σεξουαλικό υλικό, ενθαρρύνει την εκμετάλλευση των γυναικών. Αν είναι παντρεμένος, στερεί τον εαυτό του και την γυναίκα του από μια πλήρη και ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία, γιατί τη συγκρίνει με τις τέλειες καλλονές που βλέπει στα περιοδικά και στα βίντεο. Αν είναι ανύπαντρος, γεμίζει το μυαλό του με κακές επιθυμίες, που τον αναγκάζουν να κακομεταχειρίζεται τις γυναίκες με τις οποίες έρχεται σ' επαφή.

Ένα πρόσωπο που συνδυάζει τη φαντασίωση με τον παθολογικό αυνανισμό στερεί τον εαυτό του από μια καθαρή συνείδηση, αποτυχαίνει ν' αντιμετωπίσει τον πραγματικό κόσμο, και ελαττώνει την απόλαυση του σωστού σεξ. Αυτό στα μάτια του Θεού είναι αμαρτία.

Ένας άνδρας ή μια γυναίκα που ενθαρρύνει κάποιο άλλο πρόσωπο να συμμετέχει σε μια ομοφυλοφιλική πράξει, αποκτά ένοχη συνείδηση, καλλιεργεί μια διεστραμμένη αίσθηση της σεξουαλικής απόλαυσης, και ενθαρρύνει ένα τρόπο ζωής που έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο Του Θεού για τον άνδρα και τη γυναίκα.
Τα κεφάλαια 5 έως 7 των Παροιμιών περιγράφουν αρκετούς τρόπους με τους οποίους η ανηθικότητα παγιδεύει τον κόσμο. Φέρνει το θάνατο (5:5), το χάσιμο της τιμής (εδ 9), τη λύπη (εδ 11-13), την εσφαλμένη πιστότητα (εδ 15-20), και μειώνει την αξία του ατόμου όσο ένα κομμάτι ψωμί (6:26).

Για παράδειγμα, η αμαρτία που διέπραξε ο Δαβίδ με τη Βηθσαβεέ είχε σαν αποτέλεσμα αρκετά θύματα. Πρώτα τον ίδιο τον Δαβίδ, που παγιδεύτηκε από την ίδια την ενοχή του. Έπειτα τη Βηθσαβεέ, καθώς την απομάκρυναν από το σύζυγό της. Τον Ουρία, το σύζυγο της Βηθσαβεέ, που σκοτώθηκε έπειτα από διαταγή του Δαβίδ. Το μωρό, που πέθανε. Και τον Ίδιο τον Κύριο, καθώς οι ειδωλολάτρες χρησιμοποίησαν το περιστατικό για να Τον βλασφημήσουν (Β' Σαμουήλ 11,12).


4.2. Η ανηθικότητα επισύρει την τιμωρία και την κρίση του Θεού.

Το παράνομο σεξ όχι μόνο δημιουργεί θύματα, αλλά προσβάλει και τον ίδιο το Θεό. Το Α' Θεσσαλονικείς 4:6 δηλώνει ότι "Ο Κύριος είναι δίκαιος τιμωρός", όταν οι άνθρωποι παγιδεύονται από την ανηθικότητα.

Ο Θεός δεν παίρνει την αμαρτία μας με ελαφρότητα. Βλέπει πολύ καθαρά την ζημιά που κάνουμε στους εαυτούς μας και ο ένας στον άλλο. Γνωρίζει ότι επειδή θερίζουμε ότι σπείραμε, κανένας δεν γλιτώνει την τιμωρία. Το Γαλάτας 6:7 λέει, "Μην έχετε ψευδαισθήσεις, ο Θεός δεν εμπαίζεται. Γιατί, ότι σπέρνει ο άνθρωπος, αυτό θα θερίσει". Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι είτε σ' αυτή τη ζωή ή στην άλλη ζωή, η τιμωρία και η δικαιοσύνη Του Θεού θα εκτελεσθούν κατά γράμμα. Και αυτό είναι πολύ σοβαρό!
Πώς ο Θεός αντιμετωπίζει εκείνους που διαπράττουν ανήθικες πράξεις; Από τη Βίβλο αλλά και από την πρακτική εμπειρία, βλέπουμε ότι ο Θεός χρησιμοποιεί αρκετές μεθόδους για να εκπληρώσει τη δικαιοσύνη Του:

- Την πληγή μιας ένοχης συνείδησης
- Οδυνηρές αναμνήσεις
- Αρρώστιες
- Θάνατο
- Φυλάκιση για σεξουαλικά αδικήματα
- Απώλεια φίλων και οικογενειακών σχέσεων
- Απώλεια μια χρήσιμης διακονίας στο έργο Του Θεού
- Απώλεια των βραβείων στον ουρανό

"Δύναται τις να βάλη πυρ εις τον κόλπον αυτού,
και τα ιμάτια αυτού να μη καώσι;" Παροιμίες 6:27

Σαν επακόλουθο της αμαρτίας του με την Βηθσαβεέ, παρ' όλο που ο Θεός συγχώρεσε τον Δαβίδ όταν μετανόησε, η τιμωρία δεν άργησε να ακολουθήσει (Β' Σαμουήλ 11,12). Ο Θεός είπε ότι κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Δαβίδ το έθνος θα βρισκόταν διαρκώς σε εμπόλεμη κατάσταση, αυτή η ίδια η οικογένειά του θα επαναστατούσε εναντίον του, τις γυναίκες του θα τις έπαιρναν και θα τις ατίμαζαν, και το παιδί που είχε συλληφθεί από τη μοιχεία θα πέθαινε (Β' Σαμ. 12:9-14). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Θεός τιμωρεί πάντοτε τη μοιχεία, αλλά στην περίπτωση του Δαβίδ, ίσως επειδή η θέση του ήταν ηγετική, ο Κύριο χρησιμοποίησε αυτή την τιμωρία.

Στο 39 κεφάλαιο της Γένεσης διαβάζουμε για κάποιο νεαρό που τον έλεγαν Ιωσήφ. Αυτός αντιστάθηκε στον πειρασμό επειδή φοβόταν τον Θεό περισσότερο απ' ότι φοβόταν τους ανθρώπους. Όταν η γυναίκα του Πετεφρή προσπάθησε να τον παρασύρει, ο Ιωσήφ είπε: "Και πώς να πράξω τούτο το μέγα κακό και να αμαρτήσω εναντίων Του Θεού;" (Γέν. 39:9). Εκείνο τον καιρό, η ζωή του Ιωσήφ έγινε δυστυχισμένη, γιατί η γυναίκα του Πετεφρή εξαγριώθηκε και διέταξε να τον φυλακίσουν για δήθεν βιασμό. Ο Ιωσήφ όμως είχε καθαρή συνείδηση και πειραματίστηκε την ευλογία Του Θεού και στη φυλακή και μετά την απελευθέρωσή του (Γένεση 39:50).

Οι περισσότεροι από μας θυμόμαστε τα Σόδομα και τα Γόμορρα, τις δυο εκείνες πόλεις που οι κάτοικοί τους ήταν φοβερά ανήθικοι. Ο Θεός κατάστρεψε και τις δυο αυτές πόλεις με φωτιά από τον ουρανό (Γέν. 19).

Ο απόστολος Παύλος έλεγε ότι δαμάζει το σώμα του και το έχει κάτω από έλεγχο, μήπως τυχόν γίνει ακατάλληλος για το βραβείο της πιστής υπηρεσίας του στον Κύριο (Α' Κορινθ. 9:27). Και στον Τιμόθεο έγραψε ότι ο άνθρωπος που θέλεις να χρησιμοποιηθεί από τον Θεό, θα πρέπει να φυλάγεται καθαρός και αγνός (Β' Τιμ.2:21).

Ο συγγραφέας της προς Εβραίους επιστολής έγραψε ότι ο Θεός διαπαιδαγωγεί τα παιδιά Του (12:1-11). Είναι σίγουρο ότι όταν πέσουμε σε αμαρτία ο Θεός θα φροντίσει ώστε να μας φέρει αντιμέτωπους με την τρομερότητά της.

"Το σεξ στο σωστό πλαίσιο προκαλεί χαρά.
Έξω από το σωστό πλαίσιο προκαλεί πόνο"

Γιατί ο Θεός θέλει από σένα κι από μένα να είμαστε καθαροί; Να, μερικοί από τους λόγους:

- Για να δοξάζουμε τον Θεό.
- Για να Τον ευαρεστούμε.
- Για να βοηθάμε κι όχι να πληγώνουμε τους άλλους.
- Για να τιμάμε τον/την σύζυγο μας.
- Για να προστατεύουμε την εκκλησία.
- Για να προφυλάξει από το να γίνουμε θύματα.
- Για να αντανακλούμε την καλοσύνη Του Θεού.
- Για να δείχνουμε μια σωστή κατανόηση της αμαρτίας.
- Για να μας κάνει χρήσιμους στο έργο Του.
- Για να προστατευθεί η μελλοντική μας ευτυχία.

Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν ότι οι εντολές Του Θεού είναι για το συμφέρον μας. Οι αρχές Του φανερώνουν την αγάπη Του για μας και μας βοηθούν να δείχνουμε κι εμείς την αγάπη μας για τους άλλους. Το σεξ στο σωστό πλαίσιο προκαλεί χαρά. Έξω από το σωστό πλαίσιο προκαλεί πόνο.

5. Ψέματα σχετικά με τις λύσεις.






Αν ο σωλήνας κάτω από το νεροχύτη σου τρέχει, τι θα κάνεις;

1. Θα βάλεις ένα κουβά από κάτω;
2. Θα προσπαθήσεις να το διορθώσεις εσύ με κολλητική ταινία;
3. Θα αγνοήσεις το γεγονός, ελπίζοντας ότι θα διορθωθεί μόνος του;
4. Θα περιμένεις μέχρι που να πλημμυρίσει η κουζίνα σου και το χώλ;
5. Θα μετακομίσεις σε άλλο σπίτι;
6. Θα κάνεις μήνυση στον υδραυλικό που έφτιαξε το νεροχύτη;
7. Θα κάνεις παράπονα στο δικηγόρο σου;

Οι παραπάνω λύσεις δεν είναι καθόλου ρεαλιστικές - στην πραγματικότητα, θα λέγαμε, ότι είναι ανόητες. Κι όμως πολύ συχνά έτσι προσπαθούμε να αντιμετω-πίσουμε τα σεξουαλικά προβλήματα. Ψάχνουμε να βρούμε απαντήσεις που όχι μόνον δεν είναι ρεαλιστικές, αλλά ούτε καν αγγίζουν τη ρίζα του προβλήματος. Μερικές φορές μάλιστα εξαπατόμαστε από τα ψέματα που κυκλοφορούν σχετικά με τις λύσεις των σεξουαλικών μας αναγκών και προβλημάτων.


ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ

1. "Η απάντηση είναι να πω απλώς όχι".
2. "Είναι δουλειά Του Θεού να με απαλλάξει από τα αισθήματά μου και τις κακές συνήθειές μου".
3. "Χρειάζεται να προσπαθώ περισσότερο για να είμαι άγιος".
4. "Ο Θεός δεν μπορεί να κάνει τίποτα για το πρόβλημα μου - είναι δική μου δουλειά να το αντιμετωπίσω".
5. "Θα πρέπει να αρνηθώ τα σεξουαλικά μου αισθήματα και να προσποιηθώ ότι δεν υπάρχουν".
6. "Η δύναμη του Σατανά είναι πάρα πολύ ισχυρή ώστε να μπορώ να αντισταθώ σ' αυτό".
7. "Είμαι πάρα πολύ αδύναμος, (το σώμα μου είναι πιο δυνατό). Δεν μπορώ να πολεμάω συνεχώς τις πιέσεις του σώματος μου. Ο Θεός το καταλαβαίνει αυτό".
8. "Κανένας δεν είναι σαν και μένα ή δεν περνάει αυτά που περνάω εγώ".
9. "Η λύση βρίσκεται στην απαλλαγή μας από τις σεξουαλικές προκαταλήψεις".
10. "Ξέρω πότε να σταματάω. Μπορώ να σταματήσω οποιαδήποτε στιγμή".
11. "Δεν έχω ανάγκη από κανένα άλλο να με βοηθήσει για να λύσω τα προβλήματά μου".
12. "Έτσι με έχει κάνει ο Θεός. Γιατί να πολεμάω και ν' αντιστέκομαι;"
13. "Οι ανάγκες μου είναι μεγαλύτερες από των άλλων ανθρώπων".
14. "Είμαι θύμα του περιβάλλοντος μου".
15. "Ο Θεός ποτέ δεν θα με συγχωρέσει".
16. "Ο Θεός θα απομακρύνει όλες τις παράνομες σεξουαλικές επιθυμίες από τη ζωή μου, αν Του το ζητήσω".


Ποια είναι η αλήθεια για την αναζήτηση λύσεων ώστε να μπορέσουμε να επανακτήσουμε και να διατηρήσουμε τη σεξουαλική μας αγνότητα; Ο απόστολος Παύλος μας έδειξε τη σωστή κατεύθυνση όταν έγραφε, "Ο Θεός μας κάλεσε για να γίνουμε όχι ηθικά ασύδοτοι, αλλά άγιοι. Συνεπώς όποιος τα παραβαίνει αυτά, δεν παραβαίνει εντολές ανθρώπων, αλλά Του Θεού, που σας έδωσε το Πνεύμα Του το άγιο" (Α' Θες. 4:7,8). Τα εδάφια αυτά μας δίνουν τα δυο μέρη της απάντησης. Είναι σαν να λέει:

- Να θυμάστε ποιος είναι ο σκοπός σας.
- Να θυμάστε ποιος κατοικεί μέσα σας.

5.1. Να θυμάστε ποιος είναι ο σκοπός σας.

"Ο Θεός μας κάλεσε για να γίνουμε όχι ηθικά ασύδοτοι, αλλά άγιοι" (εδ7). Όταν ο Θεός έστειλε το υιό Του για να πεθάνει στο σταυρό και να μας απελευθερώσει από τη δύναμη της, δεν είχε ποτέ στο σκοπό Του για μας να συνεχίσουμε να ζούμε στην αμαρτία. (Διάβασε Ρωμαίους 6:1-14 και Α' Ιωάννου 1,2).

Θα ήταν αδιανόητο να κατεδαφίσει κανείς ένα παλιό σπίτι, να βάλει καινούργια θεμέλια, και κατόπιν να χτίσει ένα σπίτι που από τη μια μεριά να φαίνεται καλό, αλλά από την άλλη να μοιάζει με καλυβάκι. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι παράλογο για έναν ακόλουθο Του Χριστού να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τη ζωή του και για αγίους και για αμαρτωλούς σκοπούς.
Έχουμε ελευθερωθεί από τη δουλεία της αμαρτίας (Ρωμ.6:19-23). Γιατί λοιπόν να διαλέξουμε θεληματικά να ζούμε σαν δούλοι με μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά;

Ο συγγραφέας της προς Εβραίους επιστολής (12:1,2) μας υπενθυμίζει το στόχο που θα πρέπει να έχουμε μπροστά μας και πώς αυτός ο στόχος θα πρέπει να επηρεάζει τη διαγωγή μας. Λέει, "…ας τινάξουμε από πάνω μας κάθε φορτίο, και την αμαρτία που εύκολα μας εμπλέκει, κι ας τρέχουμε με υπομονή το αγώνισμα του δύσκολου δρόμου, που έχουμε μπροστά μας. Ας έχουμε τα μάτια μας προσηλωμένα στον Ιησού, που μας έδωσε την πίστη, την οποία και τελειοποιεί. Αυτόν που, αντί για τη χαρά που θα μπορούσε να έχει υπέμεινε το σταυρικό θάνατο περιφρονώντας την ατίμωση, και κάθισε στα δεξιά του θρόνου Του Θεού". Από τα εδάφια αυτά μπορούμε να βγάλουμε τέσσερα βοηθητικά συμπεράσματα:

- Η αμαρτία είναι πολύ βαριά, γι' αυτό πέταξε την από πάνω σου.
- Η αμαρτία παγιδεύει, πρόσεχε τις παγίδες της.
- Ο Ιησούς είναι το παράδειγμα σου, γι' αυτό ακολούθησε Τον.
- Η υπομονή ανταμείβεται, γι' αυτό προχώρα μπροστά, συνέχισε!

Ο Θεός έχει μεταμορφώσει τον κάθε πιστό σ' ένα καινούργιο δημιούργημα εν Χριστώ (Β' Κορινθ. 5:17). Με το έργο Του πάνω στο σταυρό, δικαιωθήκαμε ενώπιον Του Θεού, και ελευθερωθήκαμε από κάθε μόλυνση που θα μπορούσε να μας στερήσει τον ουρανό (εδ.17-21). Τώρα καλούμαστε να είμαστε οι αντιπρόσωποι Του Θεού σ' αυτό τον κόσμο και να οδηγούμε και άλλους να πιστέψουν στον Χριστό. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αν επιτρέψουμε τη σεξουαλική αμαρτία να έρχεται σε αντίθεση με το μήνυμα μας;
Ο Ιησούς είπε ότι είμαστε το αλάτι και το φως του κόσμου (Ματθ. 5:13-16). Το αλάτι που έχει χαλάσει, δεν αξίζει τίποτα. Η λάμπα που είναι κρυμμένη κάτω από ένα σκεύος δεν μπορεί να φωτίσει.

Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε διαφορετικοί, ξεχωρισμένοι από τον κόσμο, όχι ένα μ' αυτόν (Α' Ιωάννου 2:15-17). Παρ' όλο που είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε ανάμεσα σε απίστους ανθρώπους, δεν θα πρέπει να υιοθετήσουμε τη νοοτροπία που έχει ο κόσμος για τη ζωή και τη σεξουαλική συμπεριφορά.

"Θα πρέπει να καταλάβουμε καλά και να είμαστε απόλυτα
πεπεισμένοι για το πόσο ολέθρια είναι η αμαρτία,
αν θέλουμε να αποφύγουμε τα θέλγητρα της εποχής μας"

Πάνω απ' όλα, ο απώτερος σκοπός της σωτηρίας μας είναι να γνωρίσουμε Τον Θεό μέσω Του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ο Ιησούς είπε στην προσευχή Του, "Και να ποια είναι η αιώνια ζωή: Ν' αναγνωρίζουν οι άνθρωποι τον Ιησού Χριστό" (Ιωάν. 17:3). Και ο απόστολος Παύλος μπορούσε να λέει για τα κατορθώματα της ζωής του, "Πραγματικά, όλα εξακολουθώ να τα θεωρώ μειονεκτήματα σε σχέση με το ασύγκριτα ανώτερο αγαθό που κέρδισα γνωρίζοντας Τον Ιησού Χριστό, τον Κύριο μου" (Φιλιπ. 3:8). Το μεγάλο πάθος της ζωής του Παύλου ήταν να γνωρίσει καλύτερα τον Χριστό και να Του μοιάζει όλο και περισσότερο: "Ότι επιθυμώ είναι να γνωρίσω Τον Χριστό και τη δύναμη της αναστάσεώς Του" (εδ. 10). Αν έχουμε κι εμείς μια τόσο σφοδρή επιθυμία να Τον γνωρίσουμε, τότε αυτό θα παραμερίζει κάθε άλλη παράνομη επιθυμία μας.

Η αναγνώριση του απώτερου σκοπού που έχει ο Θεός για τη ζωή μας, θα μας βοηθήσει να βλέπουμε τους πειρασμούς και τη σεξουαλική αγνότητα από τη σωστή άποψη. Κι αφού το κάνουμε αυτό, θα παραδεχθούμε ότι χρειαζόμαστε πολύ μεγάλη βοήθεια για να φτάσουμε στο στόχο μας, που θα είναι μια ζωή όμοια μ' αυτή Του Χριστού. Στη συνέχεια θ' ανακαλύψουμε που μπορούμε να βρούμε αυτή τη βοήθεια για ν' αντισταθούμε στα θέλγητρα της σεξουαλικής αμαρτίας.



5.2. Να θυμάστε ποιος κατοικεί μέσα σας.

Ο Θεός "μας έδωσε και μας το Πνεύμα Του το Άγιο" (Α' Θες.4:8).

Ο R. C. Sproul, στο βιβλίο του "Το μυστήριο του Αγίου Πνεύματος", γράφει τα εξής: "Το Άγιος στο όνομά Του, συγκεντρώνει την προσοχή μας στο κύριο έργο Του στην οικονομία της χάριτος". Το Άγιο Πνεύμα είναι ο Αγιαστής. Αυτό είναι Εκείνος που εφαρμόζει το έργο Του Χριστού στη ζωή μας, καθώς εργάζεται μέσα μας για να οδηγήσει σε μια πλήρη συνταύτιση με την εικόνα Του Χριστού.

Ο Θεός μας έδωσε το Άγιο Πνεύμα όταν πιστέψαμε στον Ιησού Χριστό και δεχτήκαμε τα δώρο της αιώνιας ζωή από τον Θεό (Ιωάν. 3, Ρωμ. 8:9-17, Α' Κορ. 12:13, Α' Ιωάν. 4:13). Τα σώματα μας τώρα πια είναι ναός Του Πνεύματος Του Θεού.

Ο απόστολος Παύλος ρωτάει, "Η μήπως δεν ξέρετε ότι το σώμα σας είναι ναός Του Αγίου Πνεύματος το οποίο σας χάρισε ο Θεός και βρίσκεται μέσα σας; Δεν ανήκετε στον εαυτό σας" (Α' Κορ. 6:19). Και προειδοποιεί ιδιαίτερα ότι επειδή ακριβώς είμαστε ενωμένοι πνευματικά με το Χριστό, είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί κανείς το σώμα του που κατοικείται από Αυτόν για να ενωθεί σεξουαλικά με μια πόρνη (εδ. 15,17). Η χρήση του σώματος μας με τρόπο που να δοξάζεται ο Θεός (εδ. 20) αποκλείει κάθε άλλη ανήθικη πράξει.
Η παρουσία Του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας κάνει πολύ περισσότερα από το να μας ταυτίζει με Τον Χριστό. Το Πνεύμα το Άγιο όχι μόνο μας δίνει πνευματική ζωή όταν αναγεννιόμαστε (Ιωάννης 3), αλλά και εργάζεται μέσα μας έργο αγιασμού και ομοιότητας μας με τον Χριστό. Αν θέλουμε να σπάσουμε τα δεσμά της κακής επιθυμίας, ν' αποφύγουμε τον πειρασμό, ν' απελευθερωθούμε από ένα άθλιο παρελθόν, ν' απαλλαγούμε από μια ανήθικη σχέση και να διατηρηθούμε καθαροί, χρειαζόμαστε τη βοήθεια Του Πνεύματος Του Αγίου, Αυτός είναι ο Θείος βοηθός μας (Ιωάν. 14:16-17, 16:7-14).

Η αλήθεια είναι η εξής: Ζούμε σ' ένα διεφθαρμένο κόσμο που είναι εχθρικός ως προς την αγιότητα, έχουμε ένα σώμα με σαρκικές επιθυμίες και είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με τις πονηρές δυνάμεις του Σατανά (Εφεσ. 6:12). Για να επιτύχουμε λοιπόν στον αγώνα μας εναντίον του πειρασμού, θα πρέπει να συνεργαζόμαστε ενεργά με το Πνεύμα Του Θεού. Δεν μπορούμε να νικήσουμε μένοντας απαθείς. Η Αγία Γραφή δεν μας μιλάει μόνο για το έργο Του Θεού μέσα μας, αλλά και για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για να γινόμαστε άγιοι.

Στο Ρωμαίους 6, ο Παύλος έγραψε, "Έτσι να σκέφτεστε και σεις για τον εαυτό σας: Έχετε πεθάνει για την αμαρτία, κι η ζωή σας είναι πια κοντά στον Θεό χάρη στην ένωσή σας με Τον Ιησού Χρηστό Τον Κύριο μας. Μην αφήνετε, λοιπόν, την αμαρτία να κυριαρχεί στο φθαρτό σας σώμα, και μην υπακούτε σ' αυτήν υποκύπτοντας στις επιθυμίες του. Κι ακόμα, μην αφήνετε τίποτα από τον εαυτό σας στη διάθεση της αμαρτίας για να το χρησιμοποιήσει αυτή εναντίον του σαν όργανο για το κακό. Αντίθετα, να προσφέρετε τον εαυτό σας στον Θεό, όπως ταιριάζει σε ανθρώπους που πέθαναν κι αναστήθηκαν για μια νέα ζωή. Να κάνετε κάθε μέρος σας όπλο στα χέρια Του Θεού για το καλό" (εδ.11-13). Θα πρέπει να προχωράμε με πίστη και να εκφράζουμε την υποταγή μας στις αρχές της αγιότητας που έχει ο Θεός. Θα πρέπει να απορρίπτουμε το Σατανά και τα ψέματα του σχετικά με το σεξ.

Το πνεύμα το Άγιο θ' αρχίσει να εργάζεται μέσα μας, όταν καταλάβουμε πόσο πολύ χρειαζόμαστε τη βοήθεια Του. Να ποια είναι η αληθινή πίστη. Όπως ακριβώς δεχτήκαμε το δώρο της σωτηρίας δια πίστεως, έτσι και τώρα θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε δια πίστεως εξαρτώμενοι από το Πνεύμα Του Θεού (Γαλ. 3:2-3, 5:16, Κολ. 2:6). Πίστη είναι η εξάρτηση από τη δύναμη Του Παντοδύναμου Θεού. Όταν πιστεύουμε και παραχωρούμε τα σώματα μας στον Θεό (Ρωμ. 6:13), το Άγιο Πνεύμα εργάζεται μέσα μας για να μας καταστήσει καθαρούς και αγίους. Ο απόστολος Παύλος είπε, "Να καθορίζει το Πνεύμα τη διαγωγή σας και τότε δε θ' ακολουθείτε τις αμαρτωλές επιθυμίες σας" (Γαλ. 5:16).

"Για να επιτύχουμε στον αγώνα μας εναντίον του πειρασμού,
θα πρέπει να συνεργαζόμαστε ενεργά με το Πνεύμα Του Θεού.
Δεν μπορούμε να νικήσουμε, μένοντας απαθείς".

Η επί του Όρους ομιλία Του Χριστού συγκεφαλαιώνει πολλά από όσα είπαμε ως τώρα (βλέπε Ματθ. 5:1-10). Ο Χριστός είπε ότι οι άνθρωποι που απολαμβάνουν την επιδοκιμασία Του Θεού είναι "οι πτωχοί στο πνεύμα" (εκείνοι που αναγνωρίζουν την πνευματική τους φτώχεια και την ανάγκη τους για το έλεος και τη χάρη Του Θεού), εκείνοι που πενθούν (που αναγνωρίζουν πόσο φοβερό πράγμα είναι η αμαρτία), εκείνοι που είναι πράοι (έχουν αυτό-κυριαρχία), εκείνοι που πεινούν και διψούν για τη δικαιοσύνη Του Θεού (που θέλουν να ευαρεστούν τον Θεό), εκείνοι που ελεούν (σαν αντανάκλαση του ελέους Του Θεού), εκείνοι που η καρδιά τους είναι καθαρή (που έχουν ένα σκοπό στη ζωή), εκείνοι που είναι ειρηνοποιοί (που καθρεφτίζουν την ειρήνη με τον Θεό), και όλοι εκείνοι που υποφέρουν διωγμούς, επειδή ακριβώς είναι αποφασισμένοι να κάνουν το σωστό.
Ίσως ένα άλλο παράδειγμα μας βοηθήσει να δούμε πόσο σημαντικό είναι να παίρνουμε ενεργό δράση, αδιάφορο πόσο θα σας στοιχίσει αυτό. Στην πόλη που μένω κυλάει ένα ήσυχο ποταμάκι. Οι ψαράδες λένε ότι το πιο όμορφο μέρος της πόλης είναι οι όχθες του, ενώ άλλοι τσαλαβουτάνε στους ρηχούς καταρράχτες του κάτω από ένα μικρό φράγμα. Το συνήθως γραφικό και ήσυχο σκηνικό, όμως γίνεται πολύ άσχημο και επικίνδυνο έπειτα από μια καταιγίδα. Λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού και του αποχετευτικού συστήματος που συνδυάζει τα' αυλάκια των δρόμων και τους αποχετευτικούς σωλήνες, η μονάδα καθαρισμού των υδάτων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αυξημένη ροή του νερού έπειτα από μια καταρρακτώδη βροχή. Σαν αποτέλεσμα, ο ποταμός μεταβάλλεται σ' ένα ανοιχτό οχετό. Αμέσως λοιπόν δίνεται σήμα προειδοποίησης και για τους ψαράδες και για πόλεις που βρίσκονται τριγύρω.

Το πρόβλημα δεν θα λυθεί από μόνο του, απλώς αγνοώντας το. Ούτε και μια πρόχειρη επιδιόρθωση του παρόντος συστήματος θα βοηθήσει. Εκείνο που χρειάζεται είναι μια ριζική εναλλακτική λύση.

"Χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από μια γρήγορη
και πρόχειρη επιδιόρθωση. Χρειαζόμαστε μια
ριζική χειρουργική επέμβαση στη καρδιά".

Οι μάχες μας για τη σεξουαλική αγνότητα μοιάζουν με τη μονάδα καθαρισμού των υδάτων. Τα πράγματα πάνε πολύ καλά, μέχρις ότου έρχεται στη ζωή μας ένας δυνατός πειρασμός, και τότε ξεχειλίζουν από μέσα μας όλων των ειδών οι κακές σκέψεις και πράξεις. Χρειαζόμαστε λοιπόν κάτι περισσότερο από μια πρόχειρη επιδιόρθωση. Χρειαζόμαστε μια ριζική χειρουργική επέμβαση στην καρδιά.

Στο βιβλιαράκι αυτό δώσαμε έκφραση στις αλήθειες του λόγου Του Θεού - αλήθειες για τις αρχές Του Θεού, αλήθειες σχετικά με τις συνέπειες της ανηθικότητας και αλήθειες για το πώς μπορούμε να αποκτήσουμε σεξουαλική αγνότητα. Προσευχή και επιθυμία μας είναι, αγαπητέ αναγνώστη, να κάνεις μια καινούργια αφιέρωση του εαυτού σου στον Θεό, εκζητώντας το πρόσωπο Του, γνωρίζοντάς Τον καλύτερα και περπατώντας καθημερινά σε μια καινούργια ζωή εν Χριστό Ιησού.


"Ντυθείτε Τον Κύριο Ιησού Χριστό και μην αφήνετε
τον αμαρτωλό εαυτό σας να σας παρασύρει
στην ικανοποίηση των επιθυμιών σας".

Σ' αυτή τη ζωή, κι εσείς κι εγώ θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά του πειρασμού. Δεν θα νικούμε πάντα, γιατί κατά κάποιο τρόπο μερικές φορές πιστεύουμε σ' ένα ψέμα. Τα ευχάριστα νέα όμως είναι ότι ο Θεός θέλει να μας συγχωρέσει και να μας βοηθάει να μεγαλώνουμε πνευματικά περισσότερο και περισσότερο και να μοιάζουμε με Τον Χριστό. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται μια διαδικασία. Σκοπός μας λοιπόν είναι να γνωρίζουμε τον Χριστό και να Του μοιάζουμε όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει στη ζωή μας, μέχρις ότου τελικά Τον αντικρίσουμε πρόσωπο με πρόσωπο.

Στις επόμενες σελίδες θα βρείτε πρακτικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να μοιάσετε περισσότερο με Εκείνον.

6. Βήματα για να νικήσεις τις σεξουαλικές αμαρτίες.





Πώς μπορείς, αλήθεια, να συγχωρηθείς, ν' απελευθερωθείς από τις αμαρτωλές σκέψεις και πράξεις, ν' αντισταθείς στον πειρασμό και να καλλιεργήσεις άγιες συνήθειες, έτσι που η σεξουαλική σου ζωή να είναι ευάρεστη στον Θεό; Η Βίβλος μας προσφέρει αρκετές σπουδαίες αλήθειες για να μας βοηθήσει.

1. Ο Θεός σ' έχει πλάσει σεξουαλικό πρόσωπο (Γεν. 1:27) αναγνώρισε ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι θαυμάσια πραγματικότητα στη ζωή δοσμένη από τον Θεό. Θα πρέπει όμως ακόμα ν' αναγνωρίσεις ότι η αντιμετώπιση της σεξουαλικής επιθυμίας δείχνει αν διάλεξες ν' ακολουθείς το δρόμο Του Θεού για την εκπλήρωσή της και όχι το δικό σου (Γαλ. 5:16-19).

2. Σκέψου τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στην καρδιά σου όταν διαλέγεις μια μορφή σεξουαλικής έκφρασης που ο Θεός έχει απαγορεύσει. Παραδέξου ότι με το να απορρίπτεις τις εντολές Του Θεού, στην πραγματικότητα είναι σαν να απορρίπτεις τον ίδιο τον Θεό, κι όλο αυτό για να απολαύσεις μια άμεση αν και στιγμιαία σεξουαλική ευχαρίστηση. Ομολόγησε ότι επιδίωξες τη δική σου εγωιστική ικανοποίηση, και δέξου τη συγχώρεση Του (Εβρ. 10:22, Α' Ιωάν. 1:9).

3. Γέμισε το μυαλό σου με τις σκέψεις Του Θεού, αποστηθίζοντας το Λόγο Του (Ψαλμός 119:11). Θυμήσου ότι όταν ο Ιησούς αντιμετώπισε τον πειρασμό, προτίμησε να αναφέρει τα λόγια της Γραφής (Ματθ. 4:1-11). Ο γραπτός Λόγος Του Θεού είναι η "μάχαιρα του Πνεύματος", που είναι ένα από τα αμυντικά μας όπλα ενάντια στις προσπάθειες του Σατανά να μας βλάψει (Εφεσ. 6:17).

4. Να ζητάς και να στηρίζεσαι στη βοήθεια Του Θεού (Ματθ. 6:13, 7:7-11, Λουκ. 18:1, 22:40, Ρωμ. 8:26-27). Μη στηρίζεσαι στη δική σου ικανότητα για ν' αντιμετωπίσεις τον πειρασμό (Εβρ. 4:16). Αναγνώρισε ότι η εγκράτεια αποκτάται όταν διαλέγεις ν' αφήσεις το Πνεύμα Του Θεού να ελέγχει τη ζωή σου (Εφεσ. 5:18).

5. Αναγνώρισε ότι η πίστη σου στον Κύριο μπορεί να σημαίνει για σένα μια προσωρινή σωματική ταλαιπωρία, παρά η απόλαυση μιας άμεσης αλλά πρόσκαιρης απόλαυσης (Γεν. 39, Εβρ.11:25).

6. Αναγνώρισε ότι ο Θεός έχει εξασφαλίσει για σένα τον τρόπο για ν' αποφύγεις κάθε πειρασμό (Α' Κορ. 10:13). Ψάξε να τον βρεις και ακολούθησε το δρόμο αυτό!

7. Να θυμάσαι ότι η πραγματική αγάπη δεν θα σου επιτρέπει να ικανοποιείς τις σεξουαλικές σου επιθυμίες σε βάρος των άλλων (Α' Κορ. 13:4-7, Α' Θεσ. 4:6).

8. Μην εκθέτεις τον εαυτό σου σε καταστάσεις που γνωρίσεις ότι πειρασμός είναι μεγάλος. Ποτέ μη σχεδιάσεις ν' αμαρτήσεις ή να ενδώσεις στον πειρασμό (Ρωμ. 13:14)

9. Ζήτησε τη βοήθεια και την ενθάρρυνση άλλων πιστών, που μπορούν να σε στηρίξουν στην επιθυμία σου να μείνεις πιστός στον Κύριο (Εβρ.10:24-25, Ιακ. 5:16).

10. Μην ικανοποιηθείς ή επαναπαυτείς όταν έχεις κάποια νίκη στις αμαρτωλές σου επιθυμίες. Πάντοτε να βρίσκεσαι σε επιφυλακή (Α' Κορ. 10:12).

11. Πάρε δραστικά μέτρα ενάντια στην ανηθικότητα. Μην παίξει μ' αυτή και μην παίρνεις ημίμετρα (Ματθ. 5:27-30). Σκέψου τι είναι εκείνο που σου προκαλεί κακές επιθυμίες και άλλαξε τον τρόπο της συμπεριφοράς σου.

12. Έχε μπροστά στα μάτια σου το παράδειγμα του Ιησού Χριστού (Εβρ. 3:1, 12:2-4). Πίστευε ότι εν καιρώ, καθώς θα διαλέγεις το δικό Του το δρόμο, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πόσο σοφές ήταν οι απόψεις Του.

13. Καλλιέργησε μια στενή σχέση με Τον Κύριο, και Εκείνος θα σε βοηθήσει να γίνεις άγιος (Ιωάν. 15:1-17).


7. Ανακαλύπτοντας τις αλήθειες.





Η παρακάτω μελέτη σε τέσσερα μέρη προορίζεται είτε για προσωπική είτε για ομαδική Βιβλική μελέτη:

7.1. Μελέτη 1: η Αγνότητα στο μυαλό και στο σώμα


Αγνότητα στο μυαλό

Παρ. 4:23 Γιατί η καθαρότητα της καρδιάς είναι τόσο σημαντική;
Ματθ. 5:27-28 Γιατί η κακή επιθυμία είναι τόσο κακή;
Ματθ. 15:10-20 Τι κάνει ένας άνθρωπος ακάθαρτο;
Ρωμ. 8:5 Ποια είναι "τα του Πνεύματος";
Εφεσ. 4:17-24 Πώς αποκτάει κανείς ένα νέο μυαλό;
Φιλιπ. 4:8 Ποιες είναι οι καλές σκέψεις;

Αγνότητα στο σώμα

Λευιτ. 11:44-45 Γιατί ο Θεός απαιτεί καθαρότητα;
Ρωμ. 6:11-19 Σε ποιόν θα πρέπει να είμαστε δούλοι; Γιατί;
Α' Κορ. 6:13-20, Εφεσ. 5:3-7 Γιατί δεν θα πρέπει να ενδίδουμε στον πειρασμό;
Α' Κορ. 9:27 Τι κάνει ο Παύλος;
Κολ. 3:5-10 Ποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν; Γιατί;

7.2. Μελέτη 2: η Αγνότητα δοκιμάζεται και διατηρείται


Η αγνότητα δοκιμάζεται

Γένεση 39 Πώς αντέδρασε ο Ιωσήφ;
Παρ. 15:3,11 Μετράει που ο Θεός τα βλέπει;
Ματθ. 4:1-11 Τι μπορούμε να μάθουμε από τον Ιησού;
Α' Κορ. 10:12-13 Ποια είναι η ελπίδα που μας προσφέρεται;
Ιακώβου 1:13-15 Τι μας δοκιμάζει;

Η αγνότητα διατηρείται

Παρ. 4:14-15 Πώς μας επηρεάζουν οι φίλοι;
Παρ. 7:1-5 Τι θα μας φυλάξει από την αμαρτία;
Γαλ. 5:16 Πώς "περιπατούμε κατά το Πνεύμα";
Εφεσ. 6:10-18 Ποια είναι τα μέσα που μας εξασφαλίζει ο Θεός;
Εβρ. 4:15-16 Πώς βοηθάνε αυτές οι αλήθειες;
Α' Πέτρ. 1:13-21 Πώς θα πρέπει να είμαστε διαφορετικοί;
7.3. Μελέτη 3: η Αγνότητα χάνεται και ξαναβρίσκεται


Η αγνότητα χάνεται

Β' Σαμ. 11:1-5 Πως η κακή επιθυμία οδηγεί στην αμαρτία;
Παρ. 7:22-27, 9:17-18 Ποια είναι τα αποτελέσματα της αμαρτίας;
Ρωμ. 1:18-25 Πώς χάνεται η αγνότητα;
Ρωμ. 1:26-27 Ποιες είναι οι τιμωρίες;
Ρωμ. 1:28-32 Γιατί ο κόσμος είναι αναίσθητος στην αμαρτία;
Α' Κορ. 5:9-13 Πως θα πρέπει να φερόμαστε στους αμαρτωλούς;

Η αγνότητα ξαναβρίσκεται

Ψαλμ. 32:1-5 Πώς ξαναβρήκε ο Δαυίδ την αγνότητά του;
Ψαλμ. 51 Τι μαθαίνουμε σχετικά με την εξομολόγηση;
Πράξ. 10:39-43 Γιατί ο Θεός μας συγχωρεί;
Γαλ. 6:1 Πώς βοηθάμε κάποιον που έχει πέσει;
Ιακώβου 4:8-10 Πώς να βρει κανείς την αγνότητα;
Α' Ιωάν. 1:9 Τι υπόσχεται ο Θεός να κάνει;

7.4. Μελέτη 4: η Αγνότητα στο γάμο / στην αγαμία


Αγνότητα στο γάμο

Γεν. 2:24-25 Ποιος ήταν ο αρχικός σκοπός Του Θεού;
Έξοδ. 20:14 Γιατί αυτό είναι εντολή;
Λευιτ. 20:7-10 Γιατί ο Θεός καταδίκασε τη μοιχεία;
Παρ. 5 Με τι αντιπαρατίθεται;
Α' Κορ. 7:3-5 Τι θα πρέπει να διδάσκεται;
Εβρ. 13:4 Ποια θα πρέπει να είναι η στάση μας;

Αγνότητα στην αγαμία

Ψαλμ. 119:9-16 Πώς μπορεί κανείς να εξαγνίζει τη ζωή του;
Ρωμ. 13:14 Για ποιο λάθος μας προειδοποιεί εδώ;
Α' Κορ. 7:32-35 Γιατί να διαλέγει κανείς την αγαμία;
Α' Κορ. 9:24-27 Γιατί θα πρέπει να υπάρχει εγκράτεια;
Α' Θεσ. 4:3-8 Ποιο είναι το θέλημα Του Θεού;
Β' Τιμ. 2:22 Τι θα πρέπει να κάνεις όταν πειράζεσαι;


8. Άγχος και υπερφυσικό.





 Η φράση "καθαρό και φυσικό" μπορεί να είναι κατάλληλη για να μπει σαν επιγραφή σ' ένα μπουκάλι από κρυστάλλινο και καθαρό νερό μιας πηγής, αλλά θα ήταν ψεύτικη διαφήμιση για σένα και για μένα να φοράμε αυτή την πινακίδα. Η σεξουαλική αγνότητα δεν είναι κάτι το φυσικό. Υπάρχει μόνο σας αποτέλεσμα της επέμβασης Του Θεού και του καθαρισμού που κάνει στην καρδιά μας. Και δεν μπορούμε να παραμείνουμε καθαροί, αν δεν αποβάλουμε τα ψέματα που κυκλοφορούν γύρω μας για το σεξ.
Εσύ πως τα πας, αγαπητέ αναγνώστη; Είσαι σεξουαλικά καθαρός; Αντιμετωπίζεις με σοβαρότητα την αμαρτία στη ζωή σου; Την εξομολογείσαι στο Θεό; Ζητάς τη βοήθειά Του ώστε να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις και επιλογές κάθε μέρα, έτσι που να μπορεί να εξαγνίζεται το μυαλό σου και η ζωή σου από την ανηθικότητα; Είσαι γεμάτος με τι αλήθειες του λόγου Του Θεού, έτσι που να μπορεί να διακρίνεις και ν' απορρίπτεις τα ψέματα του Σατανά;

Αν όχι, διάλεξε ν' ακολουθήσεις τις αρχές Του Θεού. Αναγνώρισε τη δολιότητα της αμαρτίας. Βρες έναν έμπιστο και θεοσεβή φίλο/η που μπορεί να σε βοηθήσει. Και πάνω απ' όλα, καλλιέργησε τις σχέσεις σου με τον Θεό. Έχε πείνα και δίψα για τη δικαιοσύνη Του Θεού. Μάθε ότι ο Θεός θα σε γεμίσει από χαρά, καθώς θα ζεις μαζί μ' Εκείνον και για Εκείνον.

Ίσως όμως να βασανίζεσαι από την ενοχή του παρελθόντος σου. Αν είναι έτσι, να θυμάσαι ότι, "αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, ο Θεός, που είναι αξιόπιστος και δίκαιος θα συγχωρήσει τις αμαρτίες μας και θα μας καθαρίσει από κάθε άδικη πράξη" (Α' Ιωάν. 1:9). Ο Θεός θα σε καθαρίσει, αν Του το ζητήσεις.
Ο Κύριος Ιησούς Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες σου πάνω στο σταυρό - για όλες. Ανέβηκε Εκείνος στο σταυρό, για να ελευθερωθείς εσύ. Πίστεψε στην αλήθεια, εμπιστέψου στον Χριστό, ζήσε την κάθε στιγμή της ζωής σου εξαρτημένος απόλυτα από Αυτόν και θα πειραματίζεσαι μια υπερφυσική αγνότητα και καθαρότητα στη ζωή σου.

Πώς θα νικήσεις τις σεξουαλικές αμαρτίες;

Pages