Ηχογράφηση φωνής από κινητό, τάμπλετ ή υπολογιστή - Point of view

Εν τάχει

Ηχογράφηση φωνής από κινητό, τάμπλετ ή υπολογιστή




Μια πολύ καλή εφαρμογή για ηχογράφηση και όχι μόνο στο κινητό με λειτουργικό android είναι η παρακάτω πολύ καλή ποιότητα ηχογράφησης και πολλές δυνατότητες αναπαραγωγής. Αποθηκεύει σε wav αλλά και σε mp3 αμέσως μετά την εγγραφή.


Κατεβάστε την από εδώ





Στα Windows 7, όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows, υπάρχουν αρκετές προ-εγκατεστημένες εφαρμογές ώστε να πραγματοποιείτε βασικές, αλλά και πιο σύνθετες, εργασίες στον υπολογιστή σας. 

Μερικές από αυτές τις εφαρμογές, που θα τις βρείτε στα Βοηθήματα(Accessories) του μενού Έναρξη, είναι το Σημειωματάριο (Notepad), η Ζωγραφική (Paint), το Εργαλείο αποκομμάτων (Snipping tool), το Wordpad, οι Αυτοκόλλητες σημειώσεις (Sticky notes), όπως και η Ηχογράφηση (Sound recorder) για την οποία θα διαβάσετε περισσότερα στο συγκεκριμένο άρθρο.

Η Ηχογράφηση (Sound recorder) στα Windows 7 μας δίνει τη δυνατότητα να ηχογραφήσουμε οτιδήποτε προέρχεται από το ενσωματωμένο μικρόφωνο του υπολογιστή ή από μία εξωτερική πηγή ήχου, όπως μικρόφωνο, ραδιόφωνο, κτλ., συνδεδεμένη φυσικά στην αντίστοιχη είσοδο του υπολογιστή (mic-in, line-in). 

Όπως θα δείτε στη συνέχεια, πρόκειται για μία αρκετά απλή και “λιτή” εφαρμογή τόσο στη χρήση και το σχεδιασμό της, όσο και στο πλήθος των χαρακτηριστικών που προσφέρει.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στον υπολογιστή σας.

Χρησιμοποιώντας την Ηχογράφηση (Sound recorder)

Για να ανοίξετε την Ηχογράϕηση (Sound recorder) μεταφερθείτε στο φάκελο Βοηθήματα(Accessories) του μενού Έναρξη (Start menu). 

Εναλλακτικά, μπορείτε να την αναζητήσετε μέσω της μπάρας Αναζήτησης (Search bar).




Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσετε να ελέγξετε αν το μικρόφωνο που θα χρησιμοποιήσετε είναι η προεπιλεγμένη συσκευή για την εγγραφή σας. Μεταβείτε στη κατηγορία Υλικό και Ήχος(Hardware and Sound) του Πίνακα Ελέγχου (Control Panel) για επιπλέον ρυθμίσεις.

Για να ξεκινήσετε την ηχογράϕηση πατήστε στο κουμπί Έναρξη εγγραϕής (Start recording).




Καθώς η εγγραφή είναι σε εξέλιξη, εμφανίζεται ο χρόνος εγγραφής αλλά και οι εναλλαγές στη στάθμη του ήχου που έρχεται από το μικρόφωνο. Αν τελειώσατε και επιθυμείτε να σταματήσετε την εγγραφή, πατήστε στο κουμπί Διακοπή εγγραφής (Stop recording).




Αμέσως μετά, θα ανοίξει αυτόματα το παράθυρο όπου θα χρειαστεί να επιλέξετε την τοποθεσία αποθήκευσης του αρχείου εγγραφής, αφού πρώτα πληκτρολογήσετε το όνομα που επιθυμείτε. Το νέο αρχείο που θα δημιουργηθεί είναι τύπου Windows Media Audio με επέκταση .wma, χωρίς τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικού τύπου ή ποιότητας.




Επίσης, στο ίδιο παράθυρο, μπορείτε να προσδιορίσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αρχείο που μόλις ηχογραφήσατε όπως το Άλμπουμ (Album), το Είδος (Genre), κτλ. Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένες επιλογές δε χρησιμοποιούνται από την πλειονότητα των χρηστών.
Αφού ολοκληρώσετε την παραπάνω διαδικασία, πατήστε Αποθήκευση (Save) για να αποθηκεύσετε το νέο αρχείο.
Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσετε την εγγραφή σας από το σημείο που σταματήσατε.
Για να το πετύχετε αυτό, πατήστε στο κουμπί Άκυρο (Cancel) του παραθύρου αποθήκευσης και, έπειτα, πατήστε στο κουμπί Συνέχιση εγγραφής (Resume Recording), που είναι πλέον διαθέσιμο.




Τέλος, αφού ολοκληρώσετε την εγγραφή, αποθηκεύστε το αρχείο ήχου (.wma) όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Ηχογράφηση από τη Γραμμή Εντολών (Command Prompt)

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιήσετε ηχογραφήσεις μέσω της Γραμμής Εντολών των Windows 7. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, την οποία θα δούμε βήμα-βήμα παρακάτω, μπορείτε να καθορίσετε τη διάρκεια της εγγραφής σας, κάτι που δεν είναι εφικτό από το παράθυρο της Ηχογράφησης (Sound Recorder).
Αφού ανοίξετε τη Γραμμή Εντολών (Command Prompt) θα χρειαστεί να πληκτρολογήσετε την εντολή της μορφής:
SoundRecorder /FILE όνομα αρχείου.τύπος αρχείου /DURATION hhhh:mm:ss
Όπου:

όνομα αρχείου – το όνομα που θα επιλέξετε για το αρχείο που θα δημιουργήσετε (π.χ. εγγραφή1)

τύπος αρχείου – ο τύπος του αρχείου εγγραφής (π.χ. .wma)

hhhh:mm:ss – το χρονικό διάστημα της εγγραφής (π.χ. 0000:01:25)
Για παράδειγμα, αν θέλετε να ηχογραφήσετε και να αποθηκεύσετε ένα αρχείο με όνομα εγγραφή1.wma με διάρκεια εγγραφής 1 λεπτό και 25 δευτερόλεπτα, θα χρειαστεί να πληκτρολογήσετε:

SoundRecorder /FILE εγγραφή1.wma /DURATION 0000:01:25




Η εγγραφή θα ξεκινήσει μόλις πατήσετε Enter για να εκτελεστεί η εντολή και θα αποθηκευτεί αυτόματα στο φάκελο του λογαριασμού σας μετά το πέρας της ηχογράφησης.
C:\Χρήστες\Όνομα λογαριασμού χρήστη ή

C:\Users\Όνομα λογαριασμού χρήστη

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εγγραφής από τη γραμμή εντολών εμφανίζεται το εικονίδιο της ηχογράφησης στη περιοχή ειδοποιήσεων της γραμμής εργασιών (taskbar).

Όπως θα διαπιστώσατε, η εφαρμογή δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, πέραν των πολύ βασικών λειτουργιών. Ωστόσο, η απλότητα στην εμπειρία χρήσης της ηχογράφησης είναι ένα από τα θετικά της, αφού ακόμα και ένας πολύ αρχάριος χρήστης μπορεί να τη χρησιμοποιήσει εύκολα και γρήγορα, αποφεύγοντας τον “πονοκέφαλο” επιπλέον ρυθμίσεων και επιλογών.


via

Pages