Κρίσεις πανικού - Point of view

Εν τάχει

Κρίσεις πανικού



Μια κρίση πανικού βιώνεται με έντονα σωματικά συμπτώματα προκαλείται όμως, από έντονα ψυχολογικά αίτια. Η κρίση συμβαίνει όταν συσσωρεύονται στο άτομο συναισθήματα, τα οποία εμπεριέχουν το αίσθημα του άγχους και του φόβου. Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον εαυτό μας με ένα μπαλόνι που το φουσκώνουμε με άγχος, πίεση, φόβους, δυσαρέσκεια, ενοχές, ανασφάλεια έρχεται κάποια στιγμή που το μπαλόνι σκάει, τα συναισθήματα σωματοποιούνται και εκδηλώνεται η κρίση πανικού. Το άτομο δεν κινδυνεύει από την εκδήλωση της κρίσης, όμως συχνά, τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα και δυσάρεστα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται «φοβία αναμονής», δηλαδή αγωνία, φόβος και εγρήγορση για το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας νέας κρίσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν αποφεύγονται μέρη ή συναναστροφές που μπορεί να πυροδοτήσουν μια κρίση, όταν το άτομο απομονώνεται ώστε να μη «γίνει ρεζίλι» αν αυτό συμβεί μπροστά σε άλλους και καταβάλλεται από έναν μόνιμο φόβο αναφερόμαστε σε διαταραχή πανικού και παρατηρείται δυσλειτουργία στην καθημερινότητα.



Ποιοί μπορεί να βιώσουν μια κρίση πανικού;
Τα άτομα που παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να βιώσουν μια κρίση πανικού είναι άτομα με γενικευμένο και έντονο άγχος, άτομα που επιδιώκουν να κάνουν τα πάντα τέλεια, άτομα που επιθυμούν να έχουν πάντα τον έλεγχο των καταστάσεων και των συναισθημάτων τους, άτομα με ιδιαίτερα χαμηλή αυτοεκτίμηση και αίσθημα ανασφάλειας, άτομα που βιώνουν χρόνιες δυσάρεστες καταστάσεις, χρήστες ουσιών και τέλος, άτομα, τα οποία έχουν υποστεί μετατραυματικό στρες εξαιτίας κάποιου γεγονότος στη ζωή τους.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού;
  • Παρουσιάζεται έντονο αίσθημα φόβου, άγχους ή ανησυχίας.
  • Υπάρχει η αίσθηση ότι η καρδιά χτυπά γρήγορα, δυνατά και ακανόνιστα.
  • Παρουσιάζεται δυσκολία στην αναπνοή (σαν να μη φτάνει το οξυγόνο, ο αέρας δεν είναι αρκετός)
  • Αίσθημα κρύου ιδρώτα, εφίδρωση.
  • Ναυτία, ζάλη, τάση λιποθυμίας.
  • Τα άκρα γίνονται βαριά ή μουδιάζουν.
  • Αίσθημα ότι θα συμβεί κάτι κακό, ότι το άτομο πεθαίνει ή τρελαίνεται.
Πώς αντιμετωπίζεται μια κρίση πανικού;
  • Ελέγξτε τη σωματική σας υγεία: δεν κινδυνεύετε από μια κρίση πανικού, όμως για να οδηγηθούμε σε αυτό το συμπέρασμα είναι χρήσιμο να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί οποιοδήποτε οργανικό αίτιο. Έτσι, θα γνωρίζετε τι σας συμβαίνει καθώς και τι είναι αυτό που θέλετε να αντιμετωπίστε ή να διαχειριστείτε.
  • Αποδεχτείτε τον εαυτό σας: προσπαθήστε να «ακούσετε» τον εαυτό σας και να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας. Αναρωτηθείτε για ποιο λόγο πιέζεστε και εκφράστε το συναίσθημα που σας ταλαιπωρεί. Διαχειριστείτε το χρόνο σας και αναγνωρίστε το δικαίωμα σας να κάνετε λάθη και να μαθαίνετε.
  • Αναπνεύστε: εισπνεύστε από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα αργά και σταθερά δίνοντας στον εγκέφαλό σας το οξυγόνο που χρειάζεται.
  •  Θυμηθείτε ότι πρόκειται για μια κρίση πανικού: προσπαθήστε να σκεφτείτε ότι δεν θα σας συμβεί τίποτα, πρόκειται για μια κρίση πανικού που τα συμπτώματά της έχουν συγκεκριμένη διάρκεια και απλά σε λίγο θα έχει περάσει.
  • Εστιάστε τη προσοχή σας κάπου αλλού: επιδιώξτε να συγκεντρωθείτε σε κάτι που δεν είναι απειλητικό όπως για παράδειγμα κάτι που θέλετε να ψωνίσετε για το σπίτι σας ή ένα όμορφο αντικείμενο που βρίσκεται κοντά σας. Σκεφτείτε μια όμορφη εικόνα ή ένα μέρος που θα θέλατε να βρίσκεστε και πάρτε τη προσοχή σας από τα δυσάρεστα συμπτώματα της κρίσης.
  • Εξασκηθείτε σε ασκήσεις χαλάρωσης: συγκεντρωθείτε σε κάθε μυϊκή ομάδα ξεχωριστά, σφίξτε και χαλαρώστε ώστε να αντιλαμβάνεστε την ένταση που αποβάλλεται από το σώμα σας. Είναι χρήσιμο να εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης όταν δε βρίσκεστε στη διάρκεια μιας κρίσης, ώστε να αποκτήσετε σταδιακά έλεγχο και γνώση του σώματός σας. Μπορείτε, επίσης να εντάξετε την άσκηση στη ζωή σας και να ανακαλύψετε τρόπους και είδη εκγύμνασης που ταιριάζουν σε εσάς.
  • Απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας: μη διστάσετε να ψάξετε και να βρείτε τον επαγγελματία που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα έντονα, δυσάρεστα και δυσλειτουργικά συμπτώματα της κρίσης πανικού. Δεν είναι ανάγκη να υποφέρετε και να μην απολαμβάνετε τη ζωή σας. Διεκδικήστε την ποιότητα και την ομορφιά στην κάθε μέρα σας!

Pages