7 σκέψεις που θα σε κάνουν δυστυχισμένο - Point of view

Εν τάχει

7 σκέψεις που θα σε κάνουν δυστυχισμένο




Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν τόσο αρνητικά όσο και θετικά συναισθήματα. Άλλωστε, η ζωή είναι γεμάτη αντιθέσεις. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ο χρόνος που αφιερώνει κανείς στα αρνητικά συναισθήματα και πόσο εύκολα επανέρχεται έπειτα από κάθε δυσκολία. Οι άνθρωποι που νιώθουν δυστυχισμένοι έχουν κοινά χαρακτηριστικά και τρόπο σκέψης. Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι επτά βασικές συνήθειες των δυστυχισμένων ανθρώπων.
1. Η ζωή είναι δύσκολη
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ζωή έχει δυσκολίες και «παλεύουν» να ξεπεράσουν αυτές τις στιγμές με μία δόση περιέργειας για αυτά που συμβαίνουν και όχι θυματοποίησης. Αναλαμβάνουν ευθύνη για το χάος στο οποίο βρίσκονται και επικεντρώνονται στο να βγουν από αυτό το συντομότερο δυνατό. Είναι αποφασισμένοι να λύσουν το πρόβλημα και δεν αναλώνουν το χρόνο τους στο να γκρινιάζουν. Αντιθέτως, οι δυστυχισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους ως θύματα και μένουν τόσο προσκολλημένοι στο «δες τι μου συνέβη πάλι» που δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να το ξεπεράσει.
2. Δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους
Είναι σημαντικό για κάποιον να είναι διορατικός αλλά οι περισσότεροι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν εμπιστοσύνη στο συνάνθρωπό τους. Πιστεύουν ότι υπάρχει καλό στους ανθρώπους και δεν θεωρούν ότι όλοι θέλουν να τους βλάψουν. Είναι «ανοιχτοί» και φιλικοί προς τους άλλους και τους αρέσει να γνωρίζουν καινούριους ανθρώπους δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα δίκτυο τριγύρω τους. Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί με τους νέους ανθρώπους και πιστεύουν ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται ανθρώπους. Δυστυχώς, με αυτή τη συμπεριφορά τους κλείνουν την πόρτα σε οποιαδήποτε σύνδεση με τον έξω κόσμο και μειώνουν τις πιθανότητες να γνωρίσουν νέους ανθρώπους.
3. Όλα τα κακά του κόσμου
Είναι αλήθεια ότι συμβαίνουν πολλά δεινά σε αυτόν τον κόσμο, αλλά οι δυστυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να παραβλέπουν τα καλά που συμβαίνουν και επικεντρώνονται μονάχα στα κακά. Είναι εκείνοι που συνεχώς παραπονιούνται και απαντούν σε καθετί καλό που συμβαίνει λέγοντας «ναι, αλλά».
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι γνωρίζουν όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο αλλά βρίσκουν την ισορροπία ανάμεσα στην ανησυχία και στα καλά που συμβαίνουν. Ξέρουν τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά ψάχνουν συνεχώς να εντοπίσουν τα θετικά. Δεν κλείνουν τα μάτια τους σε οτιδήποτε καλό και σωστό από φόβο μήπως χάσουν την προσοχή τους από τα αρνητικά.
4. Σύγκριση με άλλους και ζήλια
Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι νιώθουν σαν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι να έχουν κλέψει την προσωπική τους χαρά και ευτυχία. Πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αρκετό καλό εκεί έξω και συγκρίνουν συνεχώς τον εαυτό τους με τους ανθρώπους που έχουν γύρω τους, καλλιεργώντας τη ζήλια και τον φθόνο. Αντίθετα, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την καλή τύχη ως ένδειξη για όλα όσα μπορούν να καταφέρουν. Ο καθένας τραβάει τον δικό του δρόμο και κανείς δεν μπορεί να «κλέψει» την τύχη του άλλου. Θεωρούν ότι οι άνθρωποι έχουν άπειρες δυνατότητες και δεν περιορίζουν τον εαυτό τους θεωρώντας ότι η καλή τύχη κάποιου μπορεί να επηρεάσει τη δική τους ευτυχία.
5.«Πρέπει να έχεις τον απόλυτο έλεγχο της ζωής σου»
Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον απόλυτο έλεγχο και στο να πασχίζει κανείς να πετύχει τους στόχους του. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι κάνουν καθημερινά βήματα που θα τους φέρουν πιο κοντά στο σκοπό τους, αλλά γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν όλα όσα θα φέρει η ζωή στο δρόμο τους. Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι προσπαθούν να διαχειρίζονται τα πάντα ώστε να μπορούν να προβλέψουν το αποτέλεσμα και καταρρέουν όταν συμβαίνουν πράγματα στη ζωή τους που τους βγάζουν εκτός πορείας. Στην αντιπέρα όχθη, οι χαρούμενοι άνθρωποι μπορούν να παραμένουν συγκεντρωμένοι και ταυτόχρονα να είναι ευέλικτοι σε περίπτωση που συμβεί κάτι αναπάντεχο. Το κλειδί είναι να είναι κανείς συγκεντρωμένος στο στόχο του, αφήνοντας περιθώρια για τα απρόσμενα της ζωής με μία εναλλακτική λύση.
6. Το μέλλον είναι γεμάτο φόβο και ανησυχία
Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι γεμίζουν το κεφάλι τους με φόβο και ανησυχία κάνοντας σκέψεις σχετικά με το τι μπορεί να πάει στραβά, ενώ οι ευτυχισμένοι άνθρωποι επιτρέπουν στον εαυτό τους να κάνει όνειρα και να σκέφτονται όλα όσα θέλουν να αποκτήσουν στη ζωή. Βιώνουν και αυτοί τον φόβο και την ανησυχία αλλά δεν αφήνουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα να επηρεάσουν τον τρόπο που ζουν. Μόλις κάνουν μία αρνητική σκέψη αναρωτιούνται εάν μπορεί να γίνει κάτι για να αποτρέψουν τον φόβο και την ανησυχία να γίνει πραγματικότητα και το κάνουν. Και στην περίπτωση που δεν μπορεί αν γίνει κάτι αντιλαμβάνονται ότι δεν έχει νόημα να ανησυχούν υπερβολικά.
7. Συζητήσεις με κουτσομπολιά και παράπονα
Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι έχουν μία τάση να ζουν στο παρελθόν και αρέσκονται να συζητούν για όλα τα δεινά που τους συμβαίνουν. Όταν η πηγή παραπόνων στερέψει, ασχολούνται με το τι κάνουν οι άλλοι τους οποίους κουτσομπολεύουν.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν στο εδώ και τώρα και ονειρεύονται το μέλλον, έχοντας έκδηλη θετική ενέργεια. Είναι χαρούμενοι για τα πράγματα που καταπιάνονται, είναι ευγνώμονες για αυτά που έχουν και σκέφτονται όλες τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά τους.

   Αυτό το άρθρο/blog βασίστηκε στο κείμενο 7 Habits of Chronically Unhappy People που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post Αμερικής.
via

Pages