Τα αίτια στα ψυχολογικά προβλήματα - Point of view

Εν τάχει

Τα αίτια στα ψυχολογικά προβλήματα





Υπάρχουν ορισμένες γενικές αρχές που είναι χρήσιμο να τις έχετε κατά νου όταν προσπαθείτε να αναλύσετε τι μπορεί να πυροδότησε το πρόβλημα που προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε.





1) Αν είναι ένα γενικευμένο πρόβλημα, θα πρέπει να έχει τις ρίζες του στα πρώτα παιδικά χρόνια. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: τον υπερβολικό φόβο για τα ζώα. Αν σε ηλικία δώδεκα ετών σάς είχε επιτεθεί ένα σκυλί, μπορεί να αποκτήσατε μια φοβία για τα σκυλιά. Αν όμως σας είχε επιτεθεί ένα σκυλί όταν ήσασταν δύο ετών, αυτή η φοβία μπορεί να γενικεύτηκε σε μια φοβία για όλα τα τριχωτά και μαλλιαρά ζώα. Ο γενικευμένος φόβος για όλα τα πρόσωπα σε θέση ισχύος, όπως μεταξύ άλλων δάσκαλοι, αστυνομικοί και ιερωμένοι, είναι πολύ πιθανό να έχει τις ρίζες του στα πρώτα παιδικά χρόνια, στο φόβο του πατέρα.




2) Αν το πρόβλημα έχει να κάνει με υπερβολικές ψυχολογικές αντιδράσεις, με βίαια ξεσπάσματα και έντονα νεύρα απέναντι στις αποτυχίες, τότε το πρόβλημα οφείλεται στο παιδί που κρύβετε μέσα σας. Μπορεί να έχετε πρόβλημα ελέγχου του παρορμητισμού σας, αλλά ένα λεπτομερές ιστορικό για το πώς σας αντιμετώπιζαν ως παιδί, θα σας δώσει την απάντηση στο πρόβλημα.




3) Να θυμάστε ότι η τακτική πειθαρχίας που χρησιμοποιούσαν οι γονείς σας όταν ήσασταν παιδί, ο τρόπος με τον οποίο σας έλεγχαν, θα είναι ο τρόπος με τον οποίο έχετε συνηθίσει κι εσείς να ελέγχετε τους άλλους, ιδίως τα δικά σας παιδιά.




4) Αν κάποιος έχει διαρκώς μια παράξενη συμπεριφορά, πρέπει να έχει κάποιο λόγο. Αν αυτή η συμπεριφορά εμπλέκει και άλλα πρόσωπα, δημιουργείται ένα σύστημα ανακύκλωσης της συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Οι αντιδράσεις των άλλων φαίνεται να ενισχύουν μια παράξενη συμπεριφορά. Από τη στιγμή που καταφέρατε να εντοπίσετε το σκοπό και το σύστημα που κρύβεται πίσω απ' αυτή την παράξενη συμπεριφορά, μπορείτε και να την αλλάξετε.




5) Είναι δύσκολο να αλλάξει ένα καθιερωμένο πρότυπο συμπεριφοράς, αν πρώτα δεν αφήσετε να μεσολαβήσει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να πέσει σε αχρησία. Το πρώτο βήμα για να αναστραφεί ένας λανθασμένος τρόπος συμπεριφοράς είναι να μην ξανακάνετε τα ίδια. Κι όταν αργότερα εκλείψει το αίσθημα οικειότητας σε σχέση με την παλιά κακή σας συνήθεια, θα μπορεί να εδραιωθεί η νέα ορθή συμπεριφορά.






6) Ιστορίες μακράς εχθρότητας χωρίς προφανή λόγο μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας, συχνά έχουν να κάνουν με οικονομικά θέματα. Ψάξτε για τυχόν κληρονομικές διαφορές ή πικρίες για απλήρωτα δάνεια.





*Από το βιβλίο "Ο ψυχίατρος στο σπίτι σας", Dr. William Wilkie, Εκδ. Κριτική 






Pages