Αν βαριέσαι, άρχισε να πηδάς και να τρέχεις γύρω – γύρω - Point of view

Εν τάχει

Αν βαριέσαι, άρχισε να πηδάς και να τρέχεις γύρω – γύρω





Η πλήξη και η νευρικότητα είναι βαθιά συνδεδεμένες. Όποτε αισθάνεσαι πλήξη, αισθάνεσαι και νευρικότητα. Η νευρικότητα είναι προϊόν της πλήξης.

Προσπάθησε να καταλάβεις το μηχανισμό: Όποτε νιώθεις πλήξη, θέλεις να μετακινηθείς από αυτή την κατάσταση.

Αν κάποιος σου μιλάει και συ βαριέσαι, αρχίζεις να νιώθεις νευρικότητα. Αυτό είναι ένδειξη ότι θέλεις να ξεφύγεις από τον άνθρωπο που σου μιλάει, να ξεφύγεις από αυτή την ανοησία.

Το σώμα σου αρχίζει να κινείται. Και βέβαια, από ευγένεια το καταπιέζεις, το σώμα όμως βρίσκεται ήδη σε κίνηση, επειδή το σώμα είναι πιο αυθεντικό από το νου, το σώμα είναι πιο έντιμο και ειλικρινές από το νου.

Ο νους προσπαθεί να είναι ευγενής και χαμογελαστός. Λες: “Αυτό είναι καταπληκτικό!” και μέσα σου λες, “τι πληκτικό!”

Όποτε βαριέσαι, νιώθεις νευρικότητα. Η νευρικότητα είναι σωματική ένδειξη. Το σώμα λέει: "Πάμε να φύγουμε από ’δω και μη ρωτάς που πάμε. Πάμε!" Ο νους όμως συνεχίζει να χαμογελάει και τα μάτια κοιτάζουν διάπλατα και συνεχίζεις να υποκρίνεσαι ότι ακούς με ενδιαφέρον, σαν να μην έχεις ξανακούσει κάτι τόσο σημαντικό.

Ο νους είναι πολιτισμένος. Το σώμα εξακολουθεί να είναι άγριο. Ο νους είναι ανθρώπινος. Το σώμα εξακολουθεί να είναι ζωώδες.

Ο νους είναι ψεύτικος. Το σώμα είναι αληθινό. Ο νους γνωρίζει κανόνες και κανονισμούς για να συμπεριφέρεται σωστά, γι’ αυτό ακόμη κι αν συναντήσεις έναν πληκτικό άνθρωπο, λες: “Χαίρομαι πολύ που σε βλέπω”.

Αν ακούσεις το σώμα και το βάλεις στα πόδια, η νευρικότητα εξαφανίζεται. Δοκίμασε το.

Αν βαριέσαι, άρχισε να πηδάς και να τρέχεις γύρω – γύρω και η νευρικότητα θα εξαφανιστεί, επειδή η νευρικότητα απλώς δείχνει ότι η ενέργεια δεν θέλει να βρίσκεται εδώ. Η ενέργεια βρίσκεται ήδη σε κίνηση. Η ενέργεια έχει ήδη εγκαταλείψει το χώρο. Τώρα ακολουθείς την ενέργεια.

Η πλήξη είναι πολύ σημαντικό φαινόμενο. Μόνο ο άνθρωπος βαριέται, κανένα άλλο ζώο. Δεν μπορείς να κάνεις ένα βόδι να βαρεθεί. Αδύνατον! Μόνο ο άνθρωπος βαριέται, επειδή μόνο ο άνθρωπος είναι συνειδητός.

Η συνειδητότητα είναι η αιτία.

Όσο πιο ευαίσθητος είσαι, τόσο περισσότερη επίγνωση έχεις. Όσο πιο συνειδητός είσαι, τόσο περισσότερο θα βαριέσαι. Στις περισσότερες καταστάσεις θα βαριέσαι. Ο ασήμαντος νους δεν βαριέται τόσο πολύ. Οτιδήποτε συμβαίνει είναι αποδεκτό. Δεν έχει μεγάλη επίγνωση. Όσο περισσότερη επίγνωση αποκτάς, όσο περισσότερη φρεσκάδα, τόσο περισσότερο θα νιώθεις ότι οι καταστάσεις που ζεις είναι απλές επαναλήψεις, ότι μυρίζουν μούχλα. Όσο πιο ευαίσθητος είσαι, τόσο περισσότερο θα βαριέσαι.

Η πλήξη είναι ένδειξη ευαισθησίας. Τα δέντρα δεν βαριούνται, τα ζώα δεν βαριούνται, οι βράχοι δεν βαριούνται, επειδή δεν είναι αρκετά ευαίσθητοι. Το βασικό που χρειάζεται να καταλάβεις για την πλήξη σου είναι ότι οφείλεται στην ευαισθησία σου.

Οι βούδες όμως δεν βαριούνται ποτέ. Δεν μπορείς να κάνεις ένα βούδα να πλήξει. Ούτε τα ζώα πλήττουν ούτε οι βούδες.

Η πλήξη λοιπόν είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει ανάμεσα στο ζώο και στο βούδα.



Βαριέμαι
OSHO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΕΜΠΕΛ
via

Pages