Οι επιλογές βαραίνουν περισσότερο από τις πεποιθήσεις - Point of view

Εν τάχει

Οι επιλογές βαραίνουν περισσότερο από τις πεποιθήσεις




Οι επιλογές φανερώνουν ποιες είναι οι αξίες ενός ανθρώπου.


Όλοι μας θα θέλαμε να πιστέψουμε τους άλλους, όταν μας λένε πόσο ειλικρινείς, τρυφεροί κι αφοσιωμένοι είναι.

Μπορεί ακόμα και να νιώθουμε κάπως ένοχοι που αμφιβάλλουμε για όσα λένε οι άλλοι για τον εαυτό τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για στενούς φίλους ή συγγενείς. Όμως, η εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι δεν μπορούμε πάντα να παίρνουμε τους άλλους τοις μετρητοίς.


Ανεξάρτητα από τη σχέση μας με κάποιον, μερικά βασικά χαρακτηριστικά είναι πολύ σημαντικά. Συνήθως η ειλικρίνεια βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο. Είτε ψάχνουμε για σύντροφο είτε για τεχνίτη, θέλουμε να ξέρουμε ότι είναι αυτό που βλέπουμε, και ότι δεν κρύβει τίποτα.

(…)



Σταθερή Ειλικρίνεια

Είναι εκπληκτικό πόσο συχνά, κάποιος που ισχυρίζεται ότι είναι έντιμος και ειλικρινής (πράγμα που μπορεί και να το πιστεύει κιόλας), παρουσιάζει κάποια «ελαστικότητα» ως προς την ειλικρίνεια με την οποία συμπεριφέρεται καθημερινά. Είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς μια έλλειψη βασικής ειλικρίνειας, αν έχει ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά του.


Τηλεφωνεί στη δουλειά του να πει ότι είναι άρρωστος, όταν θέλει να πάει για ψώνια ή να παρατείνει το Σαββατοκύριακό του; Υπερβάλλει τα γεγονότα, όταν προσπαθεί να πείσει για κάτι; Παραδέχεται ότι άργησε επειδή δεν προγραμμάτισε σωστά τις δουλειές του, ή λέει ένα ψεματάκι, για παράδειγμα ότι είχε κίνηση στους δρόμους, ότι το αυτοκίνητο του χάλασε ή ότι απήχθη από εξωγήινους;

Επινοεί σενάρια για να εντυπωσιάσει τους άλλους με τις ικαντότητές του; Όταν ο ταμίας σ’ ένα κατάστημα τού δώσει κατά λάθος περισσότερα ρέστα, του το λέει;

(…)

Όπως όλοι μας θέλουμε να πιστέψουν οι άλλοι στην ειλικρίνειά μας, έτσι θέλουμε να πιστέψουμε κι εμείς στην ειλικρίνεια των άλλων. Γιατί, όμως, να νομίζουμε, ότι κάποιος που λέει ψέματα στους άλλους, όταν τον βολεύει ή τον συμφέρει, δεν θα κάνει το ίδιο και με μας;






Η πραγματική ειλικρίνεια, όπως άλλα γνωρίσματα της προσωπικότητας, χαρακτηρίζεται από συνέπεια.


Όταν κάποιος δεν είναι ειλικρινής μαζί μας, καταβάλλει προσπάθειες να μας το κρύψει. Περιέργως, όμως, πολλές φορές δεν κάνει τον κόπο να μας κρύψει την έλλειψη ειλικρίνειας που δείχνει προς τους άλλους! Λες και η ανεντιμότητα δεν μετράει αν απευθύνεται κάπου – κι όχι σε μας.

Δεν πρέπει να έχουμε την αφέλεια να πιστεύουμε ότι είμαστε τόσο ξεχωριστοί και ιδιαίτεροι, ώστε κανείς δεν θα διανοηθεί να μας πει ψέματα. Πρέπει να θεωρούμε ότι: κάθε άνθρωπος είναι μαζί μας ακριβώς τόσο ειλικρινής όσο είναι και με τους άλλους.

(…)

Εν κατακλείδι, οι επιλογές ενός ανθρώπου βαραίνουν περισσότερο από τις πεποιθήσεις που ισχυρίζεται ότι έχει. Αν οι επιλογές του δεν ταιριάζουν με τις αξίες που δηλώνει, υποχρεώνομαι να συμπεράνω ότι οι πραγματικές αξίες του αποκαλύπτονται από τις επιλογές του.



Οι επιλογές φανερώνουν ποιες είναι οι αξίες ενός ανθρώπου. Τα λόγια φανερώνουν ποιες θέλει να πιστέψουμε ότι είναι – ή θα ήθελε να είναι – οι αξίες του.


Απόσπασμα από το βιβλίο 
Διαβάζοντας τους ανθρώπους, 
των Joe-Ellan Dimitrius, Ph. D.
 και Mark Mazzarella. 
 egriechen.info
via

Pages