Αιθέρια έλαια στο μπάνιο: Τρόποι και επιλογές - Point of view

Εν τάχει

Αιθέρια έλαια στο μπάνιο: Τρόποι και επιλογές





Το καθημερινό σας μπάνιο είναι μία από τις καλύτερες στιγμές της ημέρας σας (ή της νύχτας). Ωστόσο, αν το κάνετε συνέχεια βάζοντας τον αυτόματο πιλότο σπαταλάτε μια σπουδαία ευκαιρία πειραματισμού ως προς τη χρήση των αιθέριων ελαίων.
Αν και πιθανότατα ήδη θα γνωρίζετε ότι ένα αρωματικό μπάνιο μπορεί να αποτοξινώσει το σώμα σας και να σας αφήσει ξεκούραστους, λίγοι έχετε το χρόνο, μα κυρίως τη θέληση να μείνετε σε μια μπανιέρα για πάνω από 30 λεπτά. Μια ευκολότερη επιλογή; Ενσωματώστε τα αιθέρια έλαια στο καθημερινό σας μπάνιο και απολαύστε τα οφέλη τους πολύ ώρα μετά από αυτό.
Από τις σάουνες της Φινλανδίας μέχρι τα χαμάμ της Ανατολής, το αρωματικό μπάνιο και οι υδρατμοί χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως φυσική θεραπευτική μέθοδος. Χρησιμοποιήστε το και μόνοι σας, δοκιμάζοντας διάφορα αιθέρια έλαια στο μπάνιο.

Τα οφέλη της αρωματοθεραπείας


Τα αιθέρια έλαια αποτελούν βασικό συστατικό στην τέχνη της αρωματοθεραπείας. Αυτή η εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, για να αντιμετωπίσει με φυσικό τρόπο μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, από την κόπωση, την κατάθλιψη μέχρι τους πονοκεφάλους, τα αναπνευστικά προβλήματα και πολλά άλλα. Ανάλογα με το ζήτημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής, οι ειδικοί της αρωματοθεραπείας μπορούν να προτείνουν το καλύτερο έλαιο για την καταπολέμησή του.
Τα οφέλη της αρωματοθεραπείας προέρχονται από τις πτητικές ουσίες που περιέχονται στα άνθη, στα βότανα, στις ρίζες, στα φρούτα και στα δέντρα. Ενεργοποιώντας τους οσφρητικούς υποδοχείς της μύτης, αυτά τα έλαια μπορούν να στείλουν μηνύματα από το νευρικό σας σύστημα στον εγκέφαλο, ειδικά στις δομές εκείνες που ελέγχουν τα συναισθήματα.
Σήμερα, τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται με ποικίλους τρόπους. Κάποια λειτουργούν καλύτερα, όταν εισπνέονται άμεσα, ενώ άλλα απορροφώνται μέσω του μασάζ ή ως συστατικό λοσιόν. Επίσης, χρησιμοποιούνται και για τον αρωματισμό του χώρου μέσω των διαχυτών αρώματος. Αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση απαραίτητο να αγοράσετε έναν τέτοιο διαχυτή• με λίγη προεργασία και προετοιμασία, το νερό και οι υδρατμοί στο μπάνιο σας μπορούν να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Μία σύντομη ιστορία των θεραπευτικών ατμόλουτρων


Η χρήση των αιθέριων ελαίων στο μπάνιο προέρχεται από μια μακρά ιστορία θεραπευτικών λουτρών. Για την ακρίβεια, ο ατμός με βότανα αποτελούσε δημοφιλή θεραπευτική μέθοδο σε όλο τον κόσμο για χιλιάδες χρόνια. Αν και τα μπάνια με βότανα μπορεί να αποτελούν σήμερα πολυτέλεια, τους προηγούμενους αιώνες ήταν μια πρωταρχική πηγή θεραπείας και βασικός τρόπος εκχύλισης των βασικών ιδιοτήτων των αιθέριων ελαίων.
Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι ήταν πιο διάσημοι για τα δημόσια λουτρά τους, αλλά η πρακτική χρησιμοποιούταν σε όλο τον κόσμο από πολιτισμούς, όπως οι Μογγόλοι μέχρι και οι Μάγιας στο Μεξικό. Ακόμα και ο Ιπποκράτης μελέτησε εκατοντάδες διαφορετικές ποικιλίες βοτάνων και σύστηνε την πρακτική των συχνών λουτρών με αρωματικά έλαια.

Τα 22 καλύτερα αιθέρια έλαια για το μπάνιο σας


Με ποια έλαια θα μπορούσατε να ξεκινήσετε; Εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τα καλύτερα αιθέρια έλαια για διαφορετικές περιστάσεις και ύστερα θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους χρήσης τους.

Αιθέρια έλαια για ξεκούραση


Αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, χρειάζεστε ένα αρωματικό μπάνιο πριν πέσετε στο κρεβάτι. Τα παρακάτω έλαια αποτελούν την καλύτερη επιλογή για εκείνες τις ώρες πριν τον ύπνο, επειδή ακριβώς θα χαλαρώσουν το μυαλό σας, θα μειώσουν το στρες, θα αντιμετωπίσουν ακόμα και άμεσα την αυπνία.

Λεβάντα (Lavandula angustifolia): Καταπραϋντικό και χαλαρωτικό, το αιθέριο έλαιο της λεβάντας απομακρύνει την ένταση του νευρικού συστήματος, ανακουφίζει από πόνο και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Ρωμαϊκό χαμομήλι (Chamaemelum nobile): Αποτελεί την πιο χαλαρωτική ποικιλία αυτού του είδους και φαίνεται ότι αντιμετωπίζει την κατάθλιψη και μειώνει τα επίπεδα θυμού.
Ylang Ylang (Cananga odorata): Φυσικό ηρεμιστικό που μπορεί να σας χαλαρώσει και να βελτιώσει τη διάθεσή σας.
Πατσουλί (Pogostemon cablin): Διαδεδομένο γιατί μας ηρεμεί συναισθηματικά, έχει γλυκό και έντονα λουλουδένιο άρωμα.
Κυπαρίσσι (cupresus sempervirens): Δεν διορθώνει μόνο την εμφάνιση του λιπαρού δέρματος, αλλά επίσης προσφέρει και ένα εξαιρετικά δυνατό αποτέλεσμα, όσον αφορά στη συγκέντρωσή σας.
Σανταλόξυλο (Santalum album): Αυτό το έλαιο από την Νότια Ασία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο.
Γλυκιά Μαντζουράνα (Origanum marjorana): Εκτιμάται κυρίως για τις χαλαρωτικές της ιδιότητες και το έλαιό της εξισορροπεί την υγεία του νευρικού συστήματος.
Βετιβέρ (Chrysopogon zizanioides): Χάρη στην έντονη, γήινη ευωδία του, το έλαιό του μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση και στη χαλάρωση.
Μανταρίνι (Citrus reticulata): Λίγες σταγόνες από αυτό το αιθέριο έλαιο και θα κάνετε έναν ξεκούραστο ύπνο, απομακρύνοντας το στρες.

Αιθέρια έλαια για την τόνωση των ενεργειακών επιπέδων


Αν ο πρωινός σας καφές δεν κάνει αρκετά καλή δουλειά για να σας ξυπνήσει, ίσως ήρθε η στιγμή να στραφείτε προς την επιλογή των αιθέριων ελαίων. Τα πτητικά χημικά τους στοιχεία θα λειτουργήσουν τονωτικά, αν δεν έχετε αρκετή ενέργεια και αυτό θα αναζωογονήσει τον εγκέφαλό σας, ώστε να λειτουργεί σε υψηλότερα επίπεδα.
Κάρδαμο (Elettaria cardamomum): Το έντονο, οξύ άρωμα του κάρδαμου έχει την ικανότητα να ανεβάζει τα ενεργειακά σας επίπεδα και να βελτιώσει την καθαρότητα της σκέψης.
Δυόσμος (Mentha spicata): Αν και ηπιότερος από τις άλλες ποικιλίες μέντας, ο δυόσμος αναζωογονεί τον εγκέφαλο και μας θέτει σε εγρήγορση.
Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinale): Αυτό το αρκετά δημοφιλές βότανο στη χώρα μας έχει δυνατό άρωμα που βελτιώνει την καθαρή σκέψη και έτσι ενισχύει την ικανότητα μάθησης κα μνήμης μας.
Μαύρο έλατο (Picea mariana): Αναζωογονητικό κα τονωτικό, το μαύρο έλατο μπορεί να ενεργοποιήσει τα επινεφρίδια, ώστε να ανακουφίσει από την κόπωση.

Αιθέρια έλαια για τη βελτίωση της διάθεσης


Όλοι νιώθουμε ανόρεχτοι μέσα στην εβδομάδα, ακόμα και για πολλές μέρες στη σειρά. Αν ψάχνετε τρόπο να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα του άγχους ή και της κατάθλιψης, ένα χαλαρωτικό μπάνιο με ένα από τα παρακάτω έλαια θα βελτιώσει τη διάθεσή σας μέχρι και ώρες μετά από αυτό.
Γλυκό πορτοκάλι (Citrus sinensis): Αν χρειάζεστε να νιώσετε πιο ζωηροί, το έλαιο αυτό μπορεί να καταπολεμήσει την επίδραση της κατάθλιψης στιγμιαία.
Λάιμ (Citrus aurantiifolia): Φυσικό τονωτικό που είναι εξίσου αποτελεσματικό σε οποιαδήποτε μορφή.
Grapefruit (Citrus paradise): Το αιθέριο έλαιό του εκχυλίζεται από την λεπτή του φλούδα που όμως συγκρατεί όλη τη φρεσκάδα που χρειάζεστε για να καταπολεμήσει την κακή σας διάθεση.
Περγαμόντο (Citrus bergamia): Αν συνηθίζετε να πίνετε μια κούπα τσαγιού Earl Grey, όταν νιώθετε το άγχος να σας κατακλύζει, τότε αυτό το αιθέριο έλαιο θα σας προσφέρει ψυχική χαλάρωση.
Φασκόμηλο (Salvia sclarea): Με το αρκετά έντονο άρωμά του, το φασκόμηλο δρα ως φυσικό αντικαταθλιπτικό και μπορεί να ανακουφίσει από στρες και άγχος.
Λεμόνι (Citrus limon): Όχι μόνο ανακουφίζει από πόνο και βελτιώνει τη διάθεσή σας, αλλά απομακρύνει το έντονο άγχος.

Αιθέρια έλαια που βοηθούν το αναπνευστικό σας σύστημα


Η χρήση των αιθέριων ελαίων μέσω του ατμόλουτρου αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να βοηθήσετε το αναπνευστικό σας σύστημα, όταν ταλαιπωρείστε από κρύωμα ή από εποχιακές αλλεργίες. Δοκιμάστε τα στο μπάνιο σας.
Ευκάλυπτος (Eucalyptus globulus): Υπάρχει λόγος που το έλαιο του ευκάλυπτου αποτελεί το βασικό συστατικό σε πολλά αποσυμφορητικά- ελέγχει το βήχα, ανακουφίζει από το μπούκωμα και χαλαρώνει τους πιασμένους μύες.
Πεύκο (Pinus silvestris): Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν υπέροχη λύση για την ανακούφιση των πονοκεφάλων, την αναζωογόνηση του εγκεφάλου, ακόμα και την αποσυμφόρηση του αναπνευστικού.
Ραβενσάρα (αγαθόφυλλο) (Ravensara aromatic): Σπάνιο έλαιο από τη Μαδαγασκάρη με αντιαλλεργικές ιδιότητες που καθαρίζει τον ρινικό κόλπο κατά τη διάρκεια της περιόδου των αλλεργιών.

Πώς να τα χρησιμοποιήσετε στο μπάνιο


Πετσέτα ή σφουγγάρι

1. Ρίξτε 5 με 20 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε μια μικρή πετσέτα ή σφουγγάρι, που μπορείτε να πάρετε μαζί σας μέσα στο μπάνιο.
2. Τοποθετήστε το στο πάτωμα της μπανιέρας ή της ντουζιέρας, σε ένα σημείο, όπου το νερό θα πέφτει σε αυτό, αλλά όχι με δύναμη.
3. Χρησιμοποιήστε στο μπάνιο σας πολύ ζεστό νερό, για να δημιουργήσετε υδρατμούς. Μόλις καταφέρετε να κάνετε αρκετούς, γυρίστε τη θερμοκρασία του νερού όπου εσείς προτιμάτε.

Τοίχος του μπάνιου


1. Χρησιμοποιήστε ένα μπουκαλάκι με σπρέι και ψεκάστε τους τοίχους και την κουρτίνα του μπάνιου με κρύο νερό που θα περιέχει τα αιθέρια έλαια της επιλογής σας.
2. Γυρίστε το νερό σε πολύ ζεστή θερμοκρασία, για να δημιουργήσετε στην αρχή τους επιθυμητούς υδρατμούς.

Εφαρμογή στο σώμα


1. Κάντε το μπάνιο σας, όπως ακριβώς συνηθίζετε και κλείστε το νερό, μόλις τελειώσετε.
2. Κάντε απαλό μασάζ στην επιδερμίδα σας, ρίχνοντας μια σταγόνα αιθέριου ελαίου αρχικά πίσω από κάθε γόνατο και συνεχίζοντας προς τα πάνω.
3. Συνεχίστε, εφαρμόζοντας μια σταγόνα εκεί που θέλετε να δώσετε περισσότερη προσοχή, στα πόδια, κάτω από τα χέρια σας και στο λαιμό. Προσέξτε όμως να μην εφαρμόσετε αιθέρια έλαια στα ευαίσθητα σημεία του σώματός σας και στο πρόσωπο.
4. Αναπνεύστε βαθιά για κάποια λεπτά, πριν ανοίξετε και πάλι το νερό, ώστε να ξεπλυθείτε.

Ασφάλεια


Ασχέτως του πόσο αθώα μπορεί να φαίνονται, δεν είναι όλα τα αιθέρια έλαια ασφαλή προς άμεση επαφή με την επιδερμίδα. Κάντε μια αρχική έρευνα ή προτιμήστε να φτιάξετε ένα διάλυμα ελαίου με κάποιο έλαιο βάσης, όπως έλαιο καρύδας, αμυγδάλου ή jojoba.
Επιπλέον, να θυμάστε ότι δεν αντιδρούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο στα αιθέρια έλαια και ορισμένα συστατικά μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα ή τους πνεύμονες. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να πειραματίζεστε με μικρές ποσότητες ελαίου αρχικά πριν τα προσθέσετε στο μπάνιο σας.
Αν νιώθετε πόνο ή ερεθισμό, σταματήστε άμεσα τη χρήση και αναζητήστε, αν είναι απαραίτητο, ιατρική βοήθεια. Μπορεί να εμφανίζετε κάποια αλλεργική αντίδραση.
via

Pages