Καρκίνος Όρχεων: Γιατί οι άνδρες πρέπει να κάνουν αυτοεξέταση των όρχεων; - Point of view

Εν τάχει

Καρκίνος Όρχεων: Γιατί οι άνδρες πρέπει να κάνουν αυτοεξέταση των όρχεων;




- Ο καρκίνος των όρχεων είναι ιάσιμος εάν ανιχνευθεί έγκαιρα και εάν δοθεί στον ασθενή η κατάλληλη θεραπεία.
- Η συχνότητα του καρκίνου των όρχεων αυξάνεται και αυτό έχει παρατηρηθεί από το 1970 και μετά. Ο καρκίνος αυτός αποτελεί το συχνότερο συμπαγή όγκο στους νέους άνδρες και είναι ο συχνότερος καρκίνος σε άνδρες ηλικίας από 15 έως 35 ετών.
- Οι ιστολογικές μορφές του καρκίνου των όρχεων είναι διαφόρων τύπων με συχνότερους το τεράτωμα, το σεμίνωμα (σπερμογονίωμα, μορφή μυελοειδούς καρκίνου του όρχεως), τις μορφές που προσομοιάζουν προς το τεράτωμα και το σεμίνωμα και τέλος το λέμφωμα.
Ταυτόχρονα με την αύξηση της συχνότητας έχει σημειωθεί και σημαντική βελτίωση όσον αφορά την ίαση με τα ποσοστά της θνησιμότητας να έχουν μειωθεί ουσιαστικά.


Τα συμπτώματα και σημεία του καρκίνου των όρχεων περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    * Εμφάνιση ανώδυνου οζιδίου ή μάζας πάνω στους όρχεις
    * Ο ένας από τους δύο όρχεις ή σπάνια και οι δύο μπορούν να γίνουν σκληρότεροι από το φυσιολογικό. Συνήθως η σκλήρυνση αυτή δεν προκαλεί πόνο
    * Αίσθημα βάρους στο όσχεο (ο σακοειδής θύλακας που περιέχει τους όρχεις)
    * Εκδήλωση ενός ελαφριού, υπόκωφου πόνου στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή της βουβωνικής χώρας
    * Ξαφνικά εμφάνιση μιας συλλογής αίματος ή άλλου υγρού μέσα στο όσχεο

Είναι σημαντικό να διευκρινισθεί ότι δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε οζίδιο εμφανισθεί στους όρχεις, είναι καρκίνος. Εκείνο που πρέπει να γίνει, είναι ότι άμεσα ο ασθενής χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις να εξετασθεί από το γιατρό του.
Επίσης να τονίσουμε ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται σε ένα από τους δύο όρχεις. Αυτό έχει σημασία διότι επιτρέπει στους άνδρες να έχουν μια κανονική σεξουαλική ζωή.
Είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες να κάνουν αυτοεξέταση των όρχεων τους. Με τον τρόπο αυτό μπορούν οι ίδιοι πολύ νωρίς να ανιχνεύσουν μια αλλαγή σ' αυτούς ή την εμφάνιση οζιδίων με αποτέλεσμα να εξεταστούν έγκαιρα από το γιατρό τους.
Η αυτοεξέταση είναι καλό να γίνεται μια φορά το μήνα. Η καλύτερη στιγμή για να γίνει αυτό είναι μετά από ένα ζεστό ντους ή μετά από το μπάνιο. Το ζεστό νερό χαλαρώνει το δέρμα του όσχεως και έτσι κάνει την εξέταση ευκολότερη.



Ακολουθήστε τα ακόλουθα για να κάνετε την αυτοεξέταση των όρχεων:

    * Σταθείτε μπροστά από ένα καθρέφτη. Κοιτάξετε για οποιαδήποτε αλλαγή ή πρήξιμο στο δέρμα του όσχεως
    * Εξετάστε τον κάθε όρχη και με τα δύο χέρια. Τοποθετείστε τον δείκτη του χεριού μαζί με τα μεσαία δάκτυλα από πίσω από τον όρχη και τον αντίχειρα μπροστά και ψηλαφίστε τον προσεκτικά. Μην εκπλαγείτε εάν ο ένας όρχης είναι λίγο μεγαλύτερος από τον άλλο. Αυτό είναι φυσιολογικό
    * Ψάξτε να βρείτε εάν υπάρχει κάποιο οζίδιο που να βρίσκεται πάνω στους όρχεις στις πλευρές τους, στο εμπρόσθιο ή άλλο τμήμα τους
    * Να βρείτε την επιδιδυμίδα ( είναι το μαλακό σωληνοειδές όργανο που βρίσκεται πίσω από τον όρχη και στο οποίο αποθηκεύεται το σπέρμα μέχρι την έξοδό του από του πέος). Είναι καλό να μάθετε να αναγνωρίζετε το όργανο αυτό για να μην το συγχύζετε με ένα ογκίδιο και επίσης να μπορείτε να αντιλαμβάνεστε εάν υπάρχει μια σημαντική αλλαγή σ' αυτό όπως πρήξιμο, πόνος ή μάζα. Σημειώστε ότι συνήθως, οι κακοήθεις όγκοι εντοπίζονται στις πλευρές του όρχη όπως επίσης και στο εμπρόσθιο μέρος του.


Υπενθυμίζουμε ότι εάν βρεθεί κάποια ανωμαλία στο όσχεο ή στους όρχεις όπως ένα οζίδιο αυτό δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι υπάρχει καρκίνος. Εάν διαπιστώσετε κάτι, τότε πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
Συμπερασματικά θα τονίσουμε ότι η έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου των όρχεων έχει τεράστια σημασία διότι οδηγεί στην πλήρη ίαση από τον καρκίνο αυτό στις πλείστες περιπτώσεις. Για αυτούς τους λόγους η αυτοεξέταση των όρχεων πρέπει να γίνεται συστηματικά.


Αντωνακάκης Ε. Σωκράτης
Γενικός Χειρουργός
Πηγάδια Καρπάθου
τηλ. 6974 139 931
via

Pages