Δείξε μου το σωματότυπό σου, να σου πω ποιά είσαι - Point of view

Εν τάχει

Δείξε μου το σωματότυπό σου, να σου πω ποιά είσαι


 Μάθε τι επηρεάζει τον σωματότυπό σου και ακολούθησε τις συμβουλές μας για καλή υγεία (και τέλειο σώμα!)
Ο σωματότυπός μας επηρεάζεται περισσότερο από τις «θηλυκές» ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, και από τις «ανδρικές» ορμόνες, που ονομάζονται ανδρογόνα. Όλες έχουμε και τα δύο, αλλά σε διαφορετικούς συνδυασμούς.




 Σε μια γυναίκα με «γυνοειδή» σωματότυπο (σώμα «αχλάδι») υπερισχύουν οι θηλυκές ορμόνες, ενώ σε μια γυναίκα με «ανδροειδή» σωματότυπο (σώμα «μήλο») υπερισχύουν οι ανδρικές (δεν πλησιάζει καθόλου τον μέσο άνδρα, αλλά την προδιαθέτει να αποθηκεύει το λίπος περίπου όπως αυτός). Δυστυχώς, αυτό τις καθιστά πιο επιρρεπής σε ορισμένους κινδύνους υγείας που αντιμετωπίζουν και οι άνδρες, όπως οι παθήσεις της καρδιάς.



 Για να το αποφύγουμε αυτό, πρέπει να ακολουθούμε συγκεκριμένη διατροφή και συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Επιπλέον, παρότι καμία άσκηση και καμία διατροφή δεν μπορεί να αλλάξει το σωματότυπό σου, με το σωστό σύστημα το σώμα σου μπορεί να γίνει πιο λεπτό και πιο υγιές από ποτέ. Δες πώς:



 Τι σωματότυπο έχεις;

 Όλες γνωρίζουν αν αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά ή στους γλουτούς. Αλλά αν δεν είσαι σίγουρη, κάνε αυτή τη γρήγορη μέτρηση για να δεις ποια είναι η αναλογία της περιφέρειας μέσης με αυτήν των γοφών και δες πιο κάτω αν είσαι «μήλο» ή «αχλάδι». 





Κάνε το τεστ:

1.  Μέτρησε με μεζούρα το στενότερο σημείο της μέσης, συνήθως 3 εκ. πάνω από τον αφαλό.

2.  Μέτρησε τους γοφούς σου, περίπου 8 με 10 εκατοστά κάτω από τα κόκαλα των γοφών ή στο πιο φαρδύ σημείο της περιοχής.

3.  Για να βρεις την αναλογία διαστάσεων μέσης-γοφών, διαίρεσε την περιφέρεια μέσης με αυτήν των γοφών.
  • 0,8 ή μικρότερη: «αχλάδι»
  • 0,8 ή μεγαλύτερη: «μήλο»





«Μήλο»
  • Σχήμα σώματος Αναλογία μέσης-γοφών μεγαλύτερη από 0,8.
  • Κίνδυνοι για την υγεία Διαβήτης, παθήσεις της καρδιάς.
  • Καλύτερη διατροφή Πολλοί σύνθετοι υδρογονάνθρακες, μέτριες ποσότητες λιπαρών και πρωτεϊνών.
  • Επικίνδυνες τροφές Οτιδήποτε παρασκευάζεται με λευκό αλεύρι.
  • Καλύτερο συμπλήρωμα Φυτικές ίνες από ψύλλιο.
  • Καλύτερη άσκηση Περπάτημα 30 λεπτά την ημέρα για κάψιμο του κοιλιακού λίπους.
  • Στόχος Να μειώσεις τα επίπεδα του στρες και την περιφέρεια της μέσης.

«Αχλάδι»
  •  Σχήμα σώματος Αναλογία μέσης-γοφών 0,8 ή μικρότερη.
  •  Κίνδυνοι για την υγεία Οστεοπόρωση και κιρσοί.
  •  Καλύτερη διατροφή Χαμηλά λιπαρά, πολλοί σύνθετοι υδατάνθρακες και μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης.
  •  Επικίνδυνες τροφές Τυρί, βούτυρο, αλμυρές τροφές και γλυκά.
  • Καλύτερο συμπλήρωμα Ασβέστιο.
  •  Καλύτερη άσκηση Ασκήσεις με χρήση σωματικού βάρους/με αντιστάσεις τρεις φορές την εβδομάδα για ενδυνάμωση των οστών.
  •  Στόχος Να μάθεις να αγαπάς το σώμα σου. Το λίπος στους γοφούς, τους μηρούς και τους γλουτούς είναι υγιές (και σέξι!) και μπορεί να σε προστατεύσει από σοβαρές ασθένειες.
Τι σωματότυπος είσαι;
Άνδρες και γυναίκες παραπονιούνται για τα «ψωμάκια» ή το «σωσίβιο» που δεν φεύγει, παρά τις ατελείωτες ώρες στα γυμναστήρια. Άλλες φορές παρατηρούμε ανθρώπους με πολύ χαμηλό ποσοστό λίπους να μην τηρούν αυστηρούς κανόνες στο τρόπο ζωής τους, αλλά να μην παίρνουν κιλά. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Υπάρχουν κάποια γενετικά στοιχεία που “κουβαλάει” ο καθένας μας και δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Κύριος σκοπός μας όταν γυμναζόμαστε δεν θα πρέπει να είναι ένα αδύνατο σώμα, αλλά ένα υγιές σώμα! Για να πετύχουμε τον στόχο μας θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του σώματος μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να χωρίσουμε το ανθρώπινο σώμα σε κατηγόριες (σωματότυπους).

Υπάρχουν 3 βασικά μοντέλα σωματότυπων, από την μίξη των οποίων συνθέτονται όλα τα είδη σωματότυπων που βλέπουμε στους ανθρώπους. Έτσι, έχουμε το ενδομορφικό, το μεσομορφικό και το εκτομορφικό μοντέλο.

Τα χαρακτηριστικά του Ενδόμορφου 
Είναι ο σωματότυπος με υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους, συσσωρεύει εύκολα λίπος, κυρίως στην περιοχή την κοιλιάς και των γοφών και έχει γενικά πλαδαρό σώμα. Το μυϊκό του σύστημα είναι ανεπτυγμένο, δεν είναι όμως ευδιάκριτο, αφού ”κρύβεται” κάτω από στρώμα λίπους. Θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να πετύχει το σωστό βάρος. Επίσης, χάνει πολύ δύσκολα λίπος και κατά την διάρκεια της δίαιτας χάνει και αρκετούς μυς. Έχει στενούς ώμους, φαρδιά λεκάνη και στρογγυλό πρόσωπο.

Τα χαρακτηριστικά του Μεσόμορφου 
Μεγάλο άνοιγμα ώμων, στενή μέση και νορμάλ μέγεθος γοφών. Τρώει χωρίς να προσέχει ιδιαίτερα την διατροφή του, αφού δεν παίρνει εύκολα λίπος και όταν πάρει μοιράζεται ομοιόμορφα σε όλο του το σώμα και μπορεί να το ξαναχάσει εύκολα. Έχει αρκετά αναπτυγμένο μυϊκό σύστημα και η μυικότητα του διακρίνεται. Το πρόσωπο του έχει έντονες γωνίες και συνήθως έχει αρκετά βαριά χροιά φωνής. Γενικά είναι ο σωματότυπος του «αθλητή». Δυνατό γεροδεμένο σώμα με χαμηλό ποσοστό λίπους. Οι μεσομορφικοί άνθρωποι, εάν ασχοληθούν με τα σπορ γίνονται συνήθως κορυφαίοι αθλητές, ενώ εάν δεν γυμνάζονται καταφέρνουν να κρατήσουν σχετικά καλή σωματική εικόνα.

Τα χαρακτηριστικά του Εκτόμορφου
Επίπεδος θώρακας, στενοί γοφοί, αδύνατο μυϊκό σύστημα, λεπτά και μακρά άκρα, στενό στήθος, μακρύς λαιμός και συνήθως το ύψος του είναι πάνω από τον μέσο όρο. Παίρνει πολύ δύσκολα λίπος και ακόμη δυσκολότερα μυς.
1apple_vs_pear

Συνήθως όμως, ο σωματότυπος κάθε ανθρώπου είναι μια μίξη από αυτά τα τρία μοντέλα.
Στους κλασικούς συνδυασμούς σωματότυπων περιλαμβάνονται και οι:
Εκτο-ενδομορφικοί (τύπος σώματος που σχηματίζει αχλάδι). Λεπτοί και ντελικάτοι από τη μέση και πάνω, με πλάτες αναλογικά πιο στενές από τη λεκάνη, που 'βασανίζονται' από περιττό λίπος στους γλουτούς, τα ισχία και τους μηρούς.
Ενδο-εκτομορφικοί (σχήμα μήλου) με υψηλή συγκέντρωση λίπους στη μέση και λεπτά κάτω άκρα. Οι γοφοί και οι πλάτες είναι σε αντιστοιχία ή πολλές φορές οι πλάτες είναι μεγαλύτερες. Το σώμα μήλο συνήθως δεν έχει έντονες καμπύλες.
Ο σωματότυπος κάθε ανθρώπου είναι ένας συνδυασμός από αυτά τα μοντέλα. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν μια εκτο-ενδομορφική κατανομή του λίπους (σώμα αχλάδι) και οι περισσότεροι των ανδρών έχουν μια ενδο-εκτομορφική κατανομή (σώμα μήλο), αλλά αυτό βέβαια δεν είναι ένας αυστηρός κανόνας.


Δες ποιες είναι οι πιο προβληματικές περιοχές για μία γυναίκα και στη συνέχεια επικεντρώσου σ’ αυτές για να αποκτήσεις το τέλειο κορμί!

Σωματότυπος Μήλο

Έχεις μικρά οπίσθια, πλούσιο στήθος, κοιλίτσα και η αναλογία μέσης, γοφών και στήθους είναι σχετικά καλή. Συνήθως δυσκολεύεσαι να χάσεις κιλά στη μέση γι’ αυτό πρέπει να εστιαστείς σε στην κοιλιακή χώρα, κάνοντας ραχιαίους και κοιλιακούς.

Σωματότυπος Αχλάδι

Συνήθως παίρνεις βάρος στο κάτω μέρος του σώματός σου, γι’ αυτό και πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στα πόδια κάνοντας βαράκια και αεροβική γυμναστική. Πάντως, τα ευρήματά μιας νέας μελέτης δείχνουν ότι το επιπλέον λίπος στην περιοχή γοφών,  γλουτών και μηρών του σώματος είναι ωφέλιμο για την υγεία.

Σωματότυπος Κλεψύδρα

Είσαι η γυναίκα που ζηλεύουν όλες οι άλλες. Έχεις το μεσογειακό ταμπεραμέντο, αφού η μέση σου είναι δαχτυλίδι και έχεις όμορφες καμπύλες και γάμπες. Συνήθως οι γυναίκες με σωματότυπο κλεψύδρα παίρνουν βάρος στα οπίσθια.  Ένας καλός τρόπος να πολεμήσεις το συσσωρεμένο λίπος είναι ο εξής: σφίγγοντας το δικέφαλο και κάμπτοντας τον αγκώνα, ανεβοκατέβαζε ψηλά το βαράκι. Εκτέλεσε όμως αργά το κατέβασμα και σε δύο χρόνους.

Σωματότυπος Μολύβι

Έχεις μακρόστενο κορμί με αδύνατους ώμους, μέση και γοφούς. Η πλάτη σου, τα χέρια σου καθώς και οι ώμοι σου είναι καλοσχηματισμένοι. Συνήθως παίρνεις βάρος από τη μέση και κάτω. Μία καλή άσκηση είναι η εξής: ξάπλώσε στο δεξί πλευρό με τον κορμό σου να ακουμπά σε μια μπάλα γυμναστικής και τέντωσε τα πόδια. Τοποθέτησε το δεξί χέρι στο πάτωμα κάτω από τον δεξί ώμο. Κράτησε το βαράκι με το αριστερό χέρι και λύγίτε τον αγκώνα. Φέρε το βαράκι ευθεία πάνω από το κεφάλι σου και ακολούθησε τη γραμμή που σχηματίζει ο κορμός σου. Έπειτα γύρισε από την άλλη.

1.Anorexic
2.Skinny
3.Slim
4.Thin
5.Hourglass
6.Thick w /assets
7.Fit/Athletic
8.Curvy
9.Lean column
10.Thick Athletic
11.Ripped /muscular
12.Muscled
13.Thick
14.Full woman
15.Super Thick
16.Thick w / Assets
17.Donut
18.Voluptuous
19.Voluptuous Chubby
20.Voluptuous Thick
21.Average
22.Pudgy
23.Rectangle
24.Pear
25.Chubby
26.Thick chubby
27.Fat
28.Plumb
29.Obese
30.BBW
31.Big Beautiful Woman
32.SSBBW
33.Super Size Big Beautiful Women





Ανορεξική
Κοκαλιάρα
Αδύνατη
Λεπτή
Κλεψύδρα
Χοντρή  γυναίκα / περιουσιακά στοιχεία
Fit / Αθλητικιά
Με καμπύλες
Λιγνή /στήλη
Χοντρή Αθλητικιά
Χωρίς λίπος / μυϊκή
Μυώδης
Χοντρή
Γεμάτη γυναίκα
Σούπερ παχιά
Χοντρή γυναίκα / Ενεργητική
Λουκουμάς
Ηδονική
Ηδονική παχουλή
Ηδονική Χοντρή
Μέσος όρος
Κοντόχονδρη
Ορθογώνιο παραλληλόγραμμο
Αχλάδι
Παχουλή
Χοντρή παχουλή
Λίπος
Βαρίδι
Παχύσαρκη
BBW: Μεγάλη όμορφη γυναίκα
SSBBW: Super Size Big όμορφη γυναίκα
 via
[full_width]

Pages