Η μοναξιά δε σημαίνει απαραίτητα και δυστυχία - Point of view

Εν τάχει

Η μοναξιά δε σημαίνει απαραίτητα και δυστυχία



Μοναξιά και Μοναχικότητα Λέξεις και έννοιες που ακούμε καθημερινά.  Τι μας επιλέγει και τι επιλέγουμε οι ίδιοι; Γιατί τρομάζουμε στο άκουσμα τους;
Μπορεί ένας άνθρωπος μόνος, να νιώθει ευτυχισμένος;
woman_winterΗ απάντηση είναι ναι, ο ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ!
Αυτός που επιλέγει αυτό τον τρόπο ζωής για να τα βρει με τον εαυτό του. Δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι μόνος στην ζωή. Τον πλαισιώνουν άνθρωποι που έχει μεν επιλέξει, ζουν στον ίδιο χώρο, μοιράζονται την καθημερινότητα αλλά δεν είναι «μαζί» τους.
Ο μοναχικός, είναι συνήθως ένας κλειστός άνθρωπος . Δίνει όσα εκείνος θέλει και επιτρέπει να τον πλησιάσεις χωρίς να «πατήσεις» τις διαχωριστικές του γραμμές.
Όχι δεν είναι εγωιστής!
Αν και ο ίδιος έχει την ανάγκη να πάρει, η στάση του αυτή είναι η άμυνα του. Ο μοναχικός είναι ένας ευαίσθητος άνθρωπος , που έχει πληγωθεί, έχει παλέψει και έχει επιλέξει μέσα από αυτή του την συμπεριφορά να αποστασιοποιηθεί , να ανασυνταχθεί, να αφουγκραστεί τον εσωτερικό του κόσμο, να βιώσει τον πόνο του, να επανέλθει!
Πολλές φορές τον ακολουθούν επίθετα όπως: περίεργος, απόμακρος, «αλλού»…
Στην ουσία όμως δεν τον αγγίζουν. Αυτοσκοπός του η γαλήνη της ψυχής του.
Μπορεί να παραμείνει μοναχικός για το υπόλοιπο της ζωής του, μπορεί να «επανενταχθεί».
Ένα είναι το σίγουρο, ο μοναχικός είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο ζωής που έχει επιλέξει.
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος.
Αυτός που δεν ζει μόνος από επιλογή. Εκεί τον έχουν οδηγήσει οι συγκυρίες της ζωής. Το μόνο κοινό σημείο με τον μοναχικό είναι η τοποθέτηση του στο «περιθώριο» .
Μακριά από τους αγαπημένους του, τρέμει στην ιδέα ότι μπορεί να βιώνει αυτή την κατάσταση για το υπόλοιπο της ζωής του. Ψάχνει διαρκώς τρόπους να προσελκύσει ανθρώπους και είναι σε μόνιμη αναζήτηση της επιβεβαίωσης της αγάπης και της αποδοχής τους. Η απόρριψη, δεν τον ώθησε σε εσωτερική αναζήτηση. Τρέμει στην ιδέα της εγκατάλειψης , πανικοβάλλεται στην σκέψη της οριστικής απώλειας, αγαπημένων, οικογένειας, φίλων.
Ο πανικός τον οδηγεί σε εσφαλμένες επιλογές, που έχουν σαν αποτέλεσμα να παρατείνουν την μοναξιά του και να μεγεθύνουν το πρόβλημα, αφού στην ουσία το καλύπτουν πρόσκαιρα!
Οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με την μοναξιά σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, χωρίς να το έχουν επιλέξει, είναι στ’ αλήθεια δυστυχισμένοι!
Όταν δε, αφεθούν μοιρολατρικά, χωρίς να προσπαθήσουν να βγουν στην επιφάνεια, να απεμπλακούν από τα αρνητικά τους συναισθήματα, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ίδια τους την ζωή!
Κανείς δεν μπορεί να μας δώσει μαγικές συνταγές! Όταν έρθεις αντιμέτωπος με το θηρίο της μοναξιάς, ή θα νικήσεις ή θα σε νικήσει αυτό!
Ο ΜΟΝΟΣ είναι ένας τίτλος που δεν θα επιθυμούσε κανένας μας. Ο ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ … μπορεί!
Είναι όμως στο χέρι μας όταν θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση , να περάσουμε ανάμεσα της με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και αμυχές στην ψυχή μας.
Το κίνητρο πάντα είναι η ζωή που περιμένει. Η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας είναι το όχημα για να τα καταφέρουμε. Αυτά που έχουμε να δώσουμε όταν έρθει η ώρα και όχι η «αναγκαστική» εναπόθεση τους σε ανθρώπους που δεν είναι ικανοί να τα αξιολογήσουν.
ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ από επιλογή ναι!
ΜΟΝΟΣ μπορεί να βρεθεί ο καθένας μας! Αρκεί να αποδεχθεί ότι η μοναξιά δεν σημαίνει απαραίτητα και δυστυχία και να προσπαθήσει να μετατρέψει σε θετικά τα όσα αρνητικά κλήθηκε να αντιμετωπίσει!
αναπνοές   Μαρία Βουζουνεράκη
via

Pages