Αλκοολισμός: Ποια είναι τα εννέα προειδοποιητικά σημάδια - Point of view

Εν τάχει

Αλκοολισμός: Ποια είναι τα εννέα προειδοποιητικά σημάδια




Το να είσαι αλκοολικός είναι ένα στίγμα στην κοινωνία και έχει αρνητικές επιπτώσεις στον κοινωνικό κύκλο ενός ανθρώπου. Επηρεάζει σοβαρά την υγεία και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στον εθισμένο και την οικογένειά του. Μερικοί αλκοολικοί κρατούν κρυφό από τους μεγαλύτερούς τους και την οικογένειά τους τον εθισμό τους. Άλλοι πίνουν ανοιχτά χωρίς δισταγμό. Εκείνοι που το κρατούν κρυφό αποκαλούνται συχνά “λειτουργικοί αλκοολικοί”.

Στο σημερινό αγχωτικό τρόπο ζωής οι άνθρωποι σπάνια έχουν χρόνο ο ένας για τον άλλον, δεν έχουν συμπόνια και η κακή συντροφιά καταστρέφει τη νέα γενιά. Η μεγάλη διαθεσιμότητα των αλκοολούχων ποτών συμβάλλει στην αύξηση του εθισμού.

Σε ορισμένες κοινότητες, η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένα σύμβολο θέσης. Θα πιουν περήφανα με τους φίλους τους και θα γευτούν το αλκοόλ χωρίς να συνειδητοποιούν τις σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.



Αν κάποιος είναι σε θέση να λειτουργεί κανονικά, το να είσαι αλκοολικός δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Ο αλκοολισμός είναι μια φοβερή ασθένεια με θανάσιμο τέλος.

Δείτε παρακάτω 9 σημάδια των λειτουργικών αλκοολικών:

1.Προτιμούν το αλκοόλ αντί του φαγητού

Συχνά, οι λειτουργικοί αλκοολικοί πίνουν αλκοόλ ως κανονικό γεύμα. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το φαγητό. Καταναλώνουν αλκοόλ πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Λατρεύουν την μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά. Είναι ένα σημαντικό σημάδι.

2.Σπάνιος πονοκέφαλος μετά από μεθύσι

Η κατανάλωση αλκοόλ σε τακτική βάση για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει την εξάρτηση από το αλκοόλ. Υπάρχει συνεχώς στο αίμα του αλκοολικού και δεν φεύγει ποτέ από τον οργανισμό του. Οι λειτουργικοί αλκοολικοί μπορούν να ξυπνήσουν χωρίς πονοκέφαλο μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

3.Ευερεθιστότητα αν δεν υπάρχει αλκοόλ




Ψυχολογικά, ο αλκοολικός εξαρτάται από το αλκοόλ. Γίνεται ανήσυχος και οξύθυμος, αν του ζητηθεί να μείνει μακριά από αυτό για μια δυο μέρες. Όταν καλούνται να απέχουν από αυτό ή δεν μπορούν να το έχουν ανά πάσα στιγμή γίνονται νευρικοί, καταθλιπτικοί και ανήσυχοι. Έχουν μια αρνητική αντίδραση στο σώμα τους λόγω των κατασταλτικών επιδράσεων του αλκοόλ.

4.Υπερβολική κατανάλωση

Ο λειτουργικός αλκοολικός δεν ικανοποιείται με ένα δυο ποτήρια αλκοόλ. Μπορούν να επιδοθούν σε ευκαιριακές χωρίς μέτρο καταναλώσεις αλκοόλ. Πάντα θέλουν ένα ποτήρι ακόμα. Η επιθυμία τους για αλκοόλ είναι πάντα μεγάλη όταν βρίσκονται σε κάποιο μπαρ.

5.Απώλεια μνήμης και αδύναμη λειτουργία του εγκεφάλου




Το αλκοόλ επηρεάζει άμεσα το νευρικό σύστημα. Ο εξαρτημένος μπορεί να μπλοκάρει αν πιει πολλά ποτήρια αλκοόλ με την μία. Αγνοούν τι συμβαίνει γύρω τους. Είναι βαθιά αφοσιωμένοι στο ποτό τους. Όταν τους ρωτήσετε τι συνέβη στο μπαρ, δεν θα μπορούν να ανακαλέσουν τα γεγονότα στην μνήμη τους. Η μνήμη τους είναι αδύναμη και εξασθενημένη.

6.Άρνηση της πραγματικότητας

Όταν ένας άνθρωπος καταναλώνει αλκοόλ σε υπερβολικές ποσότητες, δεν παραδέχεται ποτέ ότι έχει σοβαρό πρόβλημα με αυτό. Συχνά δεν εμπλέκεται σε τέτοιες συζητήσεις και δεν συζητάει το πρόβλημα του εθισμό του με κανέναν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αλκοολικοί δεν θέλουν να χάσουν το αγαπημένο τους ποτό, δεν παραδέχονται ότι έχουν πρόβλημα με αυτό. Προσπαθούν να αρνηθούν την πραγματικότητα και επιμένουν να λένε ψέματα, όταν τους ρωτούν γι’ αυτή την κακή τους συνήθεια.

7.Παράλογες δικαιολογίες 





Οι λειτουργικοί αλκοολικοί έχουν δικαιολογίες για την ευκαιριακή κατανάλωση αλκοόλ και σχεδόν πάντα αυτές οι δικαιολογίες είναι παράλογες. Πίνουν επειδή έχουν άγχος εξαιτίας της δουλειάς ή επειδή τους αρέσει να βγαίνουν έξω και να πίνουν με τους φίλους τους. Πάντα έχουν μια έτοιμη δικαιολογία όταν τους ρωτάτε γι’ αυτή τους την συνήθεια. Αν κάποιος τους αναφέρει τις επιπτώσεις στην υγεία και τον κοινωνικό περίγυρο από την κατανάλωση αλκοόλ, τον χαρακτηρίζουν ανόητο και παράλογο.

8.Κρύβουν το αλκοόλ

Όταν ένας λειτουργικός αλκοολικός είναι στο σπίτι ή το γραφείο έχει πάντα λίγο αλκοόλ σε κάποιο μυστικό μέρος. Δεν θέλει οι άλλοι να βλέπουν το αλκοόλ του για διάφορους λόγους, όπως ότι φοβάται μην του πάρουν το ποτό του και αυτό θα διαταράξει την απόλαυσή του. Συνήθως, πίνουν μόνοι τους όταν δεν τους βλέπει κανένας. Κάποιοι προτιμούν να πιουν λίγο στο γραφείο ή στο αυτοκίνητο.

9.Αλλαγή συμπεριφοράς

Ένας άνθρωπος εθισμένος στο αλκοόλ έχει πολλές αλλαγές στην διάθεσή του. Η συμπεριφορά του αλλάζει δραστικά, όταν πίνει. Ένας γενικά γλυκομίλητος άνθρωπος μπορεί να γίνει επιθετικός. Επίσης, μπορεί να παίρνουν παρορμητικές αποφάσεις. Προσπαθούν να περνούν περισσότερο χρόνο μόνοι τους. Ο κοινωνικός τους κύκλος επηρεάζεται από τον εθισμό τους. Εξαιτίας κάποιων χημικών αλλαγών στο σώμα και το μυαλό γίνονται ευέξαπτοι. Οι αλκοολικοί δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τον πόνο ή την ευτυχία των ανθρώπων γύρω τους. Γίνονται απρόσεχτοι και εγωιστές. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας αν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είναι αλκοολικός. Το κόψιμο αυτής της συνήθειας μπορεί να γίνει μόνο με βοήθεια από ειδικούς. Υπάρχουν κέντρα απεξάρτησης σε όλο τον κόσμο, που ειδικεύονται στην θεραπεία του αλκοολισμού και άλλων εθισμών.



via

Pages