Μια ματιά στα άδυτα του γυναικείου εγκεφάλου! - Point of view

Εν τάχει

Μια ματιά στα άδυτα του γυναικείου εγκεφάλου!




Αν και σε ένα κόσμο φυλετικού ρατσισμού ο Ονορέ Ντε Μπαλζάκ παραδέχτηκε κάποτε το αυτονόητο, πως πάντα υπάρχει μια γυναίκα… στην αρχή κάθε μεγαλουργήματος. Αν η ζωή είχε φύλο θα ήταν σίγουρα γυναίκα…

Ας ρίξουμε λίγο φως στα άδυτα της γυναικείας ψυχολογίας! Ο Φρόυντ ύστερα από χρόνια μελετών απογοητευμένος, παραδέχτηκε πως απέτυχε να απαντήσει στο αιώνιο ερώτημα «Τι είναι αυτό που θέλουν οι γυναίκες;»

Κι αφού ούτε ο Φρόυντ, δε έβγαλε άκρη, πόσο εύκολο μπορεί να είναι αυτό για το μέσο άνδρα; Και οι σύγχρονες έρευνες πάντως υπογραμμίζουν τη δυσκολία των ανδρών να κατανοούν και να διαχειρίζονται την

Ψυχολογία των γυναικών!




Η λειτουργία του γυναικείου εγκεφάλου διαφέρει κατά πολύ από αυτή των ανδρών και αυτό οφείλεται στη διαφορετική ανατομία. Έρευνες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, επικύρωσαν πως οι άνδρες εμφανίζουν αδυναμία στο να αποκωδικοποιούν με ευκολία και επιτυχία τα συναισθήματα των γυναικών. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ανδρικός εγκέφαλος πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά ώστε να καταφέρει να κατανοήσει θέματα συναισθηματικής φύσεως και να πάρει ανάλογες αποφάσεις.
Αυτό ωστόσο δε σημαίνει πως οι άνδρες έχουν μικρότερη συναισθηματική ικανότητα από τις γυναίκες. Αντίθετα οι έρευνες αποδεικνύουν πως τα συναισθήματα των ανδρών είναι εξίσου έντονα και ποικίλα με εκείνα των γυναικών. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι άνδρες δυσκολεύονται στο να αναγνωρίσουν και στο να εκφράσουν συναισθήματα, σε αντίθεση με τις γυναίκες που σχεδόν έμφυτα αρέσκονται στο να αναλύουν να κατανοούν και να εκφράζουν συναισθήματα.



Το μαύρο κουτί

Το πιο σημαντικό σεξουαλικό όργανο του γυναικείου σώματος είναι ο εγκέφαλος κι αυτό δεν αποτελεί κλισέ, αλλά βιολογικό δεδομένο. Ο θηλυκός εγκέφαλος έχει μεγαλύτερη «καλωδίωση» μεταξύ του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου πράγμα που διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα στη λογική και τη διαίσθηση.

Η επιστημονική χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου έχει δείξει σημαντικές διαφορές στην αρχιτεκτονική του εγκεφάλου των δυο φύλων. Αυτό εξηγεί γιατί οι άνδρες υπερέχουν σε ορισμένα πράγματα και οι γυναίκες σε άλλα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στον ανδρικό εγκέφαλο οι συνδέσεις ανάμεσα στο πρόσθιο και το οπίσθιο τμήμα κάθε ημισφαιρίου είναι πολύ πυκνές, αλλά εκείνες που γεφυρώνουν τα δύο ημισφαίρια είναι λιγότερες. 

Στις γυναίκες, αντίθετα το δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των δύο ημισφαιρίων είναι εξαιρετικά πυκνότερο από αυτό των ανδρών, γεγονός που δείχνει ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερο και με περισσότερη ευκολία και τα δύο ημισφαίρια ταυτόχρονα. 

Αυτό εξηγεί το αυτονόητο, γιατί δηλαδή οι γυναίκες διαφέρουν στο πηγαίο ταλέντο να μπορούν σχεδόν «αυτόματα» να εκτελούν ταυτόχρονα πάρα πολλά πράγματα με επιτυχία.




Τι θέλουν οι γυναίκες;
Γενετικά πιο πολύπλοκες από τους άνδρες, οι γυναίκες είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες αν όχι όλες αντιμετωπίζουν μια δυσκολία στο καταλήξουν σε αυτό που πραγματικά θέλουν. 

Η βιολογική βάση της γυναικείας πολυπλοκότητας μεταφέρεται σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς της με ένα μοναδικό τρόπο για κάθε γυναίκα, πράγμα που την κάνει ξεχωριστή και αναντικατάστατη. 

Έτσι εξηγείται γιατί οι γυναίκες θέλουν να κάνουν και να έχουν ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα και ρόλους.

Κάθε γυναίκα χτίζει και εφαρμόζει το δικό της προσωπικό κώδικα αρχών, επιλογών, αξιών και επικοινωνίας. 

Κι αυτό είναι που δυσκολεύει όποιον προσπαθεί να καταλάβει μια γυναίκα με όσα ξέρει από τις άλλες. 

Καμιά γυναίκα δεν είναι ίδια με καμία. 

Ακόμα και η ίδια η γυναίκα αποτελεί στα πλαίσια της ζωής της, πολλές διαφορετικές εκδοχές του εαυτού της.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια πράγματα που μια γυναίκα θέλει πάντα ανεξάρτητα από την ηλικία, την προσωπικότητα, την καταγωγή ή το επάγγελμα της. 



Με μια αφαιρετική λογική στο πάνθεον των γυναικείων αναγκών βρίσκονται διαχρονικά τουλάχιστον οι πέντε παρακάτω ανάγκες!

Σεβασμός

Πάνω από όλα, κάθε γυναίκα έχει ανάγκη να τη σέβονται! 

Να σέβονται τις αρχές, τις απόψεις και τα θέλω της. 

Ακόμα κι αν δε το δείχνει δεν παύει να το αναζητά.

Αποδοχή

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ότι την αποδέχονται για αυτό που πραγματικά είναι. 

Για το μυαλό της, το σώμα της, το παρελθόν της, το επάγγελμα της, τους φίλους της, την οικογένεια της κτλ. 

Κάθε γυναίκα αποζητά την αποδοχή σε κάθε φάση της ζωής της.

Χρόνο

Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος και ο χειρότερος εχθρός μιας γυναίκας. 

Κάθε γυναίκα θέλει το χρόνο της για να προσαρμοστεί, να εργαστεί, να αποδεχτεί, να δημιουργήσει και να μεγαλουργήσει. 

Αν θέλεις να χαρίσεις κάτι σημαντικό σε μια γυναίκα, τότε σίγουρα δώσε της χρόνο! 

Αυτός που έχει δε της φτάνει ΠΟΤΕ!

Επικοινωνία

Οι γυναίκες λατρεύουν να μιλούν, να αναλύουν και να επικοινωνούν. 

Θέλουν να αναλύουν και να εκφράζουν αυτό που νοιώθουν και αυτό τους συμβαίνει. 

Με αυτό τον τρόπο κατανοούν, αποδέχονται και διαχειρίζονται καλύτερα την πραγματικότητα τους είτε είναι θετική είτε αρνητική η εκάστοτε φάση. 

Λατρεύουν να έχουν κάποιον να τις καταλαβαίνει, να τροφοδοτεί το συναίσθημα τους και κυρίως να τις ακούει.

Απόλαυση

Το πάνθεον των γυναικείων αναγκών θα ήταν ελλιπές χωρίς τη βασική ανάγκη όλων των απανταχού γυναικών, για απόλαυση! 

Κι όταν λέμε απόλαυση εννοούμε απόλαυση για τα πάντα! 

Σχεδόν «γενετικά» ο γυναικείος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να αποζητά την απόλαυση και την ικανοποίηση! 

Ποτέ και τίποτα δεν είναι αρκετό για να σταματήσει αυτό τον ατέρμονα προσανατολισμό της γυναικείας συμπεριφοράς στην κατεύθυνση της ικανοποίησης. 

Ένα καλό φαγητό, ένα γευστικό γλυκό, ένα δυνατό ποτό, ένα γεμάτο οκτάωρο ποιοτικού ύπνου σε καθαρά και μυρωδάτα σεντόνια, ένα νέο ζευγάρι παπούτσια, μια καινούρια τσάντα, μια ωραία ταινία, μια ερωτική φαντασίωση, ένας μυστηριώδης και γοητευτικός άνδρας, μια νύχτα ή μια ζωή μαζί του… 

όλα μπορούν να αποτελούν μέρος στο κυνήγι της απόλαυσης.

Είναι αλήθεια πως κάθε γυναίκα θέλει να απολαμβάνει όλα όσα αγαπά όσο γίνεται περισσότερο και μπορεί για να τα καταφέρει να κάνει τα πάντα! 

Δε φταίει αυτή, φταίει η φύση της….

Ειρήνη Μεσσήνη

Συμουλευτική Ψυχολόγος

Pages