Η καινοτόμα μέθοδος, εφόσον εξελιχθεί σε λίγα χρόνια, μπορεί να βοηθήσει υπογόνιμα ζευγάρια να αποκτήσουν μωρό, αφού, όπως φαίνεται, μπορεί να υπάρξει δημιουργία εμβρύων άνευ ωαρίου.
Το πείραμα, που έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Bath, ξαναγράφει ιστορία στη βιολογία μετά από 200 χρόνια και ανοίγει τον δρόμο για να γεννηθούν μωρά από δύο άντρες, χωρίς τη γυναικεία συμβολή - κάτι που σήμερα φαντάζει τουλάχιστον αδιανόητο.
Το ωάριο προκύπτει από έναν συγκεκριμένο διαχωρισμό κυττάρων, κατά τη διάρκεια του οποίου τα μισά χρωμοσώματα μεταφέρονται. Τα κύτταρα του σπέρματος δρουν ανάλογα και, όταν "συναντηθούν" με το ωάριο, δημιουργούν μια γενετική ποσόστωση, με το μισό DNA να προέρχεται απόν πατέρα και το μισό DNA να προέρχεται από τη μητέρα.
Φαίνεται, όμως, ότι έμβρυα μπορούν να δημιουργηθούν από κύτταρα, τα οποία "κουβαλάνε" όλα τους τα χρωμοσώματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιοδήποτε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού μπορεί να γονιμοποιηθεί από το σπέρμα. Με την εν λόγω μέθοδο έχουν δημιουργηθεί τρεις γενιές ποντικών στο εργαστήριο, που χαίρουν άκρας υγείας.
Ο μοριακός βιολόγος, επικεφαλής της μελέτης, Dr Tony Perry, είπε: "Πιστεύαμε ότι μόνο ένα ωάριο ήταν ικανό να επαναπρογραμματίσει το σπέρμα, ώστε να δημιουργηθεί έμβρυο. Η εργασία μας αναιρεί αυτό το δόγμα. Ακολουθούμε διαφορετικές οδούς για να φτιάξουμε έμβρυα. Φανταστείτε να παίρνατε κύτταρα από το δέρμα και να φτιάχνατε έμβρυα από αυτά. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως".
Οι ερευνητές "ξεγέλασαν" τα ωάρια, ώστε να εξελιχθούν σε έμβρυα, χρησιμοποιώντας ειδικές χημικές ουσίες, ώστε να νομίζουν ότι έχουν γονιμοποιηθεί. Όταν έκαναν έγχυση σπέρματος στα έμβρυα, προέκυψαν υγιή ποντίκια, που προχώρησαν, με τη σειρά τους, σε γέννες.
Η νέα τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ομοφυλόφιλα ζευγάρια,ώστε να κάνουν παιδί με το δικό τους DNA - παρόλο που η παρένθετη μητέρα θα ήταν απαραίτητη - ή από άνδρες που θέλουν το παιδί τους να φέρει μόνο τα γονίδια του ίδιου και των γονιών του.
Πιο ρεαλιστικά, βέβαια, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες που, λόγω καρκίνου και ακτινοβολιών, δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν.