Πόση ειλικρίνεια αντέχουμε; Και όταν η αλήθεια πονάει; - Point of view

Εν τάχει

Πόση ειλικρίνεια αντέχουμε; Και όταν η αλήθεια πονάει;





Σε όλους αρέσει η αλήθεια. Έτσι λέμε τουλάχιστον. Τι γίνεται όμως όταν ξέρουμε ότι η αλήθεια θα πονέσει; Δεν νομίζω κάποιος να αμφισβητεί πως η ειλικρίνεια είναι το πιο στέρεο θεμέλιο στο χτίσιμο οποιαδήποτε μορφής σχέσης. Όλοι μας την αναζητούμε, την επιζητούμε, την προσδοκούμε. Πόση ειλικρίνεια όμως πραγματικά, μπορούμε να αντέξουμε;

Συχνά οι άνθρωποι αναρωτιούνται αν το να μην αποκαλύπτεις όλη την αλήθεια, αποτελεί ψέμα. Η αλήθεια είναι πως το να μην λες όλη την αλήθεια, αυτομάτως είναι ψέμα.




Η ειλικρίνεια είναι αρετή. Είναι η ιδιότητα κάποιου να εκφέρει τις πραγματικές σκέψεις και τα συναισθήματα του. Είναι η έκφραση της δικής του αλήθειας. Πολλές φορές ανησυχούμε τι θα συμβεί αν ξεστομίσουμε αυτό που σκεφτόμαστε. Συνήθως επιλέγουμε να «ωραιοποιήσουμε» τη σκέψη μας και να μην την εκφράσουμε αυτούσια, γιατί έχουμε την αίσθηση πως περισσότερο θα επιφέρει ανεπιθύμητες συνέπειες, παρά θα εκτιμηθεί. Η ωραιοποίηση όμως, είναι παραποίηση.




Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αλλά διαισθανόμαστε ότι η αλήθεια θα πονέσει; Την εξωτερικεύουμε μέχρι εκεί που νιώθουμε ασφαλείς. Την εκφέρουμε και την εκδηλώνουμε έως το σημείο που αντιλαμβανόμαστε ότι αγγίζουμε τα όρια ανεκτικότητας του άλλου και οτιδήποτε παραπέρα ειπωθεί, θα προκαλέσει αβέβαιες συνέπειες. Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως δε μπορούμε να αντέξουμε την πάσα αλήθεια, ακόμα και αν το επιθυμούμε. Έχοντας ανάγκη να γνωρίζουμε την αλήθεια, έχουμε την ψευδαίσθηση πως προτιμούμε να τη γνωρίζουμε και πως θα καταφέρουμε να τη διαχειριστούμε, αλλά όταν έρχεται σε αντίφαση με την ψυχοσύνθεση μας και αναιρεί τις προσδοκίες μας, τότε ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις επίπονες συνέπειες της. Ο εγωισμός, ο θυμός, η λύπη και η απομυθοποίηση των όσων πιστεύαμε αρκετά συχνά υπερβαίνει την αναγνώριση της αλήθειας που μας φανερώθηκε.

Αν είσαι ειλικρινής με τους ανθρώπους, θεωρείσαι ένα άτομο αξιόπιστο και έμπιστο. Ένα άτομο που όλοι σέβονται και θεωρούν άξιο συναναστροφής τους. Δεν είναι εύκολο όμως. Για την ακρίβεια είναι εξαιρετικά δύσκολο. Γιατί ποτέ κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι η ειλικρίνεια σου δε θα αποτελεί λόγο να μη συναναστρέφεται πλέον μαζί σου ο αποδέκτης της αλήθειας. Το να είσαι ειλικρινής όμως με τον εαυτό σου με γνώμονα τη συνείδηση σου είναι η μεγαλύτερη έκφανση της αλήθειας και αυτή είναι που σε καθιστά έναν αυθεντικό και ενάρετο άνθρωπο..




Aπό την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα diatrofi.gr και την Δάφνη Δρεμέτσικα

Pages